Kako pomoći detetu koje ima proliv

Odavno nema pravila koji su nekada važili – znalo sa da su leta “rezervisana” za prolive, a zima za virusne infekcije disajnih organa. Pravila više nema, prolivi su česti, pa smo pripremili odgovore na najčešća pitanja roditelja.

Foto: Pixabay

 • Šta je uzrok prolećnih proliva kod dece?

Ubedljivo prvi na listi su virusi.

Radi se o grupi virusa, koji napadaju creva, pa se zovu enterovirusi. Ima ih mnogo, a najprisutniji su rotavirusi i norovirusi! Kada stigne u želudac i creva virus uništava ćelije koje su ključne za varenje hrane, pa se javlja proliv, a neretko i povraćanje. Ima i adenovirus, ali i drugih, koji “haraju” ovih dana.

 • Zašto se ovako brzo širi?

To je tipična bolest prljavih ruku! Bolesno dete nosi virus u sebi, ali i na rukama, ako ih dobro ne opere. Dovoljno je da se pozdravi sa zdravim detetom pa da se virus prenese.

Naravno, virus se prenosi i korišćenjem istog peškira, ali i “podelom” iste flaše, čaše, kao i neopranog pribora za jelo. Četkice za zube su takođe potencijali izvor, ali i WC šolje i sve površine na toaletima. Jasno je da je loša higijena glavni podstrekivač širenja ove zaraze, baš kao i većine drugih.

 • Kako se stiže do dijagnoze?

Kod skoro sve dece se dijagnoza postavlja na osnovu podataka koje daju roditelji, uz pregled deteta.

Retko je potrebno da se urade laboratorijske analize – postoji pregled stolice, koji jasno pokazuje prisustvo određenih virusa u stolici, a koprokultura može da pokaže eventualno prisustvo i drugih mikronapadača (bakterija ili gljivica). Ipak, najveći broj virusa se NE može otkriti u stolici, pa se ove analize zaista retko rade.

 • Ima li lekova protiv ovih virusa?

NEMA leka koji efikasno može ubiti viruse koji izazivaju prolive! Treba dati probiotik koji pomaže normalizaciju crevne funkcije, ali doprinosi i jačanju detetovog imuniteta. Sreća je da kod velikog broja dece ova bolest ne traje dugo, jer se imunski sistem posle nekoliko dana izbori sa virusom i istera ga iz digestivnog trakta.

 • Kako pomoći detetu?

Najvažnije da se omogući detetu da unese dovoljno tečnosti – to se stručno zove oralna rehidracija, i tako omogući detetu da lakše prebrodi period koji je piotrebna da se sluzokoža želuca i creva ne oporavi od invazije virusa. Prvih dana bolesti, tečnost je zaista najvažnija, hrana je u drugom planu – NE treba terati dete da jede na silu! Gubitak apetita je očekivani deo bolesti, a nastaje zbog direktnog dejstva virusa na želudac. Tek kada dete traži hranu (kada mu se vrati apetit) – treba mu ponuditi lagane obroke

Nadoknada tečnosti – oralna rehidracija je najvažniji aspekt borbe protiv gubitka tečnosti!

Gubitak telesne tečnosti i sastojaka koji se u njoj nalaze (dehidracija) može značajno da ugrozi zdravlje deteta, a nagli gubitak velike količine telesne vode (teška dehidracija) može čak da ugrozi i deteov život. To se, srećom, izuzetno veoma retko dešava, a ako se na vreme počne adekvatna nadoknada tečnosti, opasnosti nema.

 

PET KORAKA ZA EFIKASNU ORALNU REHIDARCIJU DECE

 

 1. Korak: procena stanja deteta – da li je dete za hitan pregled?

 

NAJVAŽNIJE je brzo proceniti da li je dete u stanju da se, uz pomoć roditelja, izbori sa dehidracijom (gubitkom tečnosti) ili se mora odvesti kod lekara! Srećom, to nije potrebno kod ogromne većine dece, ali te situacije treba prepoznati i brzo reagovati, pošto je tada potrebna je potrebna intravenska nadoknada tečnosti – infuzija, o kojoj odlučuje pedijatar, posle pregleda deteta i odgovarajućih laboratorijskih analiza.

  • Dete stalno povraća, čak i kada se tečnost daje u minimalnim količinama, sa pauzama od desetak minuta, pa je naprosto nemoguće sprovesti oralnu rehidraciju
  • Dete je izrazito malaksalo, bezvoljno, stalno kunja, a povremeno je bez vidljivog razloga uznemireno i “kenjkavo”. Tada ne treba čekati – to su pokazatelji teške dehidracije!
  • Kod beba u prvoj godni života je potreban oprez, jer tako mala deca brzo dehidriraju. Zato, ako dete ima obilne i česte prolive, povraća a neće da jede i pije – što pre na pregled!
  • Iako visoka temperatura srećom nije česta, može se desiti da dete ima veoma visoku temperaturu (preko 39 stepeni), koja se teško obara, čak i uz pomoć lekova (antipiretika). Kada se ovo desi, dakle kad veoma visoka tempertura traje i pored lekova i rashlađivanja, treba otići na pregled kod pedijatra, jer se ovako dodatno povećava gubitak tečnosti (dehidracija), ali visoka febrilnost može biti pokazatelj teže infekcije.
 1. Korak – da li je dete sposobno za oralnu rehidraciju?

To je lako, jer ako dete nije u situaciji da MORA na pregled (kako je malopre opisano) – spremno je za oralnu nadiknadu tečnosti, koji je najbolji i najprirodniji put nadoknade izgubljene tečnosti. Većoj deci treba objasniti koliko je važno da pije, a sa malom naprosto moramo biti strpljivi.

 

 1. Korak – čime je najbolje rehidrirati dete?

Postoje brojni preparati za oralnu rehidraciju, a naša preporuka (kao i preporuka velikog broja pedijatar) je Humana Elektrolyt – koji ima optimalan odnos šećera i minerala za oralnu rehidraciju. Lako se rastvara u vodi – jedna kesica Humana Elektrolyta rastvara se u 250 ml vode. Prijatnog je ukusa i deca ga rado piju, što je veoma važno.

Radi se o prepraratu koji je osmišljen u skladu sa naučnim principima nadoknade tečnosti i potvrđen višedecenijskom uspešnom primenom u velikom broju zemalja.

 1. Korak – kako davati detetu tečnost?

 

Često po malo je glavni princip oralne rehidracije.

To znači da NE TREBA žuriti, već davati Humana Elektrolyt na 5 do 10 minuta! Čak iako dete traži češće da pije, treba biti strpljiv, naročito prvih dana sprovođenja oralne rehidracije. Razlog je jednostavan – prebrza nadoknada tčnosti može provocirai povraćanje, a to nije dobro!

 

 1. Korak – koliko treba dati Humane Elektrolyt da se dobro rehidrira?

 

Nije to lako (a ni je ni potrebno) precizno određivati, a orijentacione količine Humana Elektrolyt-a koje treba nadoknaditi su određene prema uzrastu:

 • Bebi do 2 godine starosti, nakon svake tečne stolice dati 10ml/kg telesne mase rastvora Humana Elektrolyt, dakle ako ima 10 kg, treba mu dati oko 100 ml (lako se računa)
 • Deci između druge i desete godine starosti dati 100-200 ml rastvora Humana Elektrolyta, nakon svake tečne stolice.
 • Deca iznad 10 godina starosti, kao i odrasli, mogu da uzimaju rastvor Humana Elektrolyta (kao i druge tečnosti) koliko žele (u početku 200ml rasvora humana Elektrolyta nakon svake tečne stolice). Svakako treba poštovati onaj interval od 5 do 10 minuta između uzimanja Humane Elektrolyt

Oralna rehidracija deteta traži veliko strpljenje, upornost i posvećenost, naročito kada je dete malo.

Bilo bi veoma dobro imati uvek kod sebe kesice Humana Elektrolyt, pošto su male i  jednostavne za nošenje i čuvanje.

 • Mogu li da se spreče ovi prolećni prolivi?

Mogu, a ima bar tri načina prevencije:

 • Prvi se krije u redovnom i detaljnom pranju ruku, uz pridržavanje svih higijenskih principa!
 • Drugi način je ohrabrivanje dojenja! Medicinske studije su nepobitno pokazale da dojenje smanjuje verovatnoću nastanka virusnih infekcija organa za varenje (naročito rotavirusa). Kada se infekcija ipak desi, bebe koje sisaju se brže i kvalitetnije oporave, i ređe se primaju u bolnicu radi infuzija.
 • Odavno postoji oralna vakcina protiv rotavirusa, koja se uzima oralno (dakle, nema bockanja), a koja efikasno štiti bebe od ovog neprijatnog virusa. Ova vakcina je odnedavno dostupna i kod nas, ali nije deo deo obaveznog programa imunizacije.

Tekst je pisan u saradnji sa bredom Humana

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA