Kako odvići dete da grize drugu decu

Kako bi ispoljila svoje nezadovoljstvo i frustracije deca jaslenog uzrasta ali i vrtićkog pribegavaju “metodi griženja”‘ protivnika. Ako to radi i vaše dete, ne očajavajte.

Lekari kažu da oko četvrtina dece u nekoj fazi ima naviku da grize druge ljude. Srećom, ta je faza prolazna, ali za roditelje i vrlo iscrpljujuća. Uglavnom se to događa između druge i treće godine života.

Može li se griženje zaustaviti?

Kad vaše dete ugrize nekoga, osećate se gore nego kad vam napravi scenu u supermarketu. Roditelji ostale dece ostanu zgroženi ponašanjem vašeg deteta, a vi samo želite da propadnete u zemlju.

Ima dece koja samo nekoliko puta ugrizu i krenu dalje, ali ima i onih kojima to pređe u naviku, a to je ozbiljan problem, ne samo zato što to boli osobu koju vaše dete ugrize, nego i okolina to sigurno neće odobravati. Opet, to ne znači da je vaše dete bezobzirno. Mnoga deca koja imaju tu naviku nežna su i društvena.

Zašto onda grizu?

Kako biste pobedili taj problem, važno je da razumete njegove razloge. Ne grizu sva deca iz ljutnje, ili želje da povrede druge. Zapravo, mališani niti ne razumeju koliko bola time uzrokuju.

Stručnjaci roditeljima savetuju da ugrize pokušaju doživljavati kao način komunikacije, a ne samo kao loše ponašanje. Ako tako pristupimo problemu, imaćemo više izbora kako na njega reagovati.

“Za početak, morate se zapitati šta dete postiže kada nekoga ugrize”, kaže psihološkinja Lyn Fry. “Razmislite koju nagradu ono time dobija, privlači li veliku pažnju?’

Pratite koga vaše dete grize, kada grize i u kojim situacijama. Reagujte u zavisnosti od situacije, to će biti učinkovitije od toga da uvek postupite na isti način.

Istražavanje osećanja: Zvuči čudno, ali mala deca mogu gristi kako bi pokazala svoju ljubav.

“Mališani imaju zaista intenzivna osećanja, ali ne znaju kako da ih izraze”, kaže psiholog Dirk Flower. Dodaje da ugriz može biti način izražavanja osećanja. Prema njegovim rečima, majke često ne razumeju zašto samo njih grizu

Eksperimentisanje: Deca uče kako funkcioniše njihovo telo: stavljaju stvari u usta, a ponekad i grizu. To čine impulsivno, bez želje da naude. Dete često grize i kad mu rastu zubi. Ponekad mališani grizu kada su preterano uzbuđeni.

Odbrana: Mala deca koriste griženje i kao način odbrane, pogotovo ako još ne znaju da govore. Ponekad promene ili uznemiravajući događaji kod kuće mogu dovesti do potrebe za griženjem. “Takva deca pokušavaju da uspostave svoju sigurnosnu zonu. Kada ugrizu, njihova se žrtva udalji. Za njih je to dobar način obrane”, objašnjava Dirk Flower.

Kontrola: Neka deca znaju da će ugrizom naterati drugu decu da naprave ono što oni žele. To ne čine uvek svesno. To se može dogoditi kad se grupa dece svađa oko toga ko će biti vođa. Ponekad najmlađe dete u porodici grize da bi steklo moć. I kao što je naučilo svako dete koje je ikad probalo nekoga da ugrize, griženje je fantastičan način privlačenja pažnje. Pa što ako je ta pažnja negativna?

Frustriranost ili iritiranost: Vaše dete želi da mu vrate igračku. Možda želi keks ili samo pažnju odraslih. Ili, ne zna da se nosi sa situacijom. Možda se situacija kod kuće promenila pa je dete pod stresom. Vaše dete ne mora nužno hteti da učini nekome nešto nažao, ali ne može pronaći reči kako bi izrazilo ono što oseća.

Kako zaustaviti ugriz?
U takvim situacijama uvek reagujte brzo i ostanite mirni. Nemojte nikada, ali baš nikada ugristi dete ili ga udariti. Odmazda može biti jako opasna. “Time ih samo učite da nasilje izaziva nasilje”, upozoravaju stručnjaci. To ne znači da treba da pređete preko problema, jer deca moraju znati da je ono što su učinili pogrešno.

Intervenišite: Pratite koliko su takve situacije intenzivne, koliko često dete grize i što ga motiviše da grize. Jedan od najboljih načina je delovanja pre nego što vaše dete uopšte dobije priliku da nekoga ugrize. “Roditelji se u tome najčešće ne snalaze i spori su u reakcijama, ali to je jedan od najboljih načina”, kaže Lyn Fry.

Savetuje im da udalje dete od osobe koju bi moglo ugristi. Nemojte dete voditi u velike grupe ljudi ako se to stalno događa. Unapred planirajte njihovo ponašanje. Fry navodi da deca često stisnu zube pre nego što nekoga ugrizu. “To je nepogrešiv znak. Odvedite dete negde na mirno mesto da se smiri. Ako dete koje kojem rastu zubi, isprobava svoje zube, pronađite igračke koje može gristi i žvakati”, dodaje ona.

Naučite ih da gristi druge ljude nije u redu: Kada vaše dete nekoga želi da ugrize, koristite jednostavne, ali odrešite reči. Recite mu: “To je pogrešno” ili samo “Ne”. Obasnite detetu da takvim ponašanjem drugima nanosi bol i da vam se ne sviđa da to radi.

Naučite ih da se izraze: Kad se stvari smire, pokušajte pomoći detetu da pronađe manje bolan način da izrazi svoja osećanja. To dobro funkcioniše s decom koja grizu kako bi izrazila svoju ljubav. Ako vaše dete griženjem izražava ljubav, naučite ga da kad god oseti snažne emocije prema nekoj osobi, tu osobu zagrliti, a ne ugrize.

Isto tako, ako vaše dete grize iz obrane, pokažite mu kako će nekome dati do znanja da ga ne želi preblizu sebi. Naučite ga da podigne ruku kao znak stop. Može i nežno odgurnuti rame drugog deteta, što neće boleti ali će poslati jasnu poruku. Možete ih naučiti i da kad su ljuti potraže vas.

Smanjite benefit: Ako dete grize kako bi privuklo pažnju, s takvim se ponašanjem teže suočiti. Nakon što s njim o tome razgovarate, ne objašnjavajte mu dalje. Samo čvrsto recite “NE”.

Ako ste u prilici, uvek se preprečite između svog deteta i njegove ‘žrtve’. Dajte detetu jasno do znanja da je to neproduktivan način privlačenja pažnje.

Uvek pohvalite dete za dobro ponašanje: Kada se dete dobro ponaša, i ne grize kako bi ostvarilo svoj cilj, pohvalite ga. Pritom mu nemojte samo reći: Ti si dobar dečak ili dobra devojčica. Umesto toga, recite mu: Baš se lepo igraš, Tako si ljubazan/ljubazna i nežan/nežna prema svom malom bratu i sl.

Što kad ništa od navedenog ne uspije?

Brojni su razlozi zbog kojih navedene metode možda neće funkcionisati. Deca uče različitom brzinom i neće odmah shvatiti neke stvari, moraćete jednostavno biti istrajniji.

Držite se svojih pravila: Pridržavanje pravila teže je nego što se čini. Ove metode nisu naučna fantastika, ali trebaju planiranje i odlučnost. U sastavljanje svog plana uključite čitavu porodicu i vaspitačice u vrtiću. Maloj deci je teško kad dobijaju mešane poruke.

Dajte jasne naredbe i budite pozitivni: Kad vaše dete nekoga ugrize, pokušajte ne povisiti na njega glas, ali obratite mu se odlučno. Ne preterujte s objašnjenjima. Prvi ugriz može biti impulsivan, ali dete ubrzo nauči da kad god nekoga ugrize za to dobije punu pažnju. Jedna od najvećih grešaka je dete stalno upozoravati.

Izvor: Roditelji.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA