Kako odabrati prvi bicikl za dete?

Prilikom kupovine prvog bicikla, odaberite model koji odgovara visini deteta jer ukoliko je sedište previsoko, veći je rizik da dete padne

SVAKO dete će prvi bicikl veoma da obraduje. Već sa 18 meseci mališani su u stanju da voze tricikl, ali tek oko treće godine dete je sposobno je da pravilno okreće pedale i dobro održava ravnotežu, dok spretniji petogodišnjaci mogu da budu pravi majstori vožnje. Ipak, prvi bicikl trebalo bi da bude sa pomoćnim točkićima jer će dete brže da stekne samopouzdanje i savlada upravljanje volanom.

Prilikom kupovine prvog bicikla, odaberite model koji odgovara visini deteta jer ukoliko je sedište previsoko, veći je rizik da dete padne i povredi se, a česti padovi mogu da ga sasvim obeshrabre i uplaše. Stručnjaci preporučuju i malu kacigu, dečiji modeli su laki i veselih boja, pa neće smetati detetu, a štitiće mu glavu. U početku bi trebalo da vozi isključivo u ograničenom prostoru, u dvorištu ili parku, jer izlazak na ulicu može da bude rizičan pošto mališani ne znaju saobraćajna pravila i mogu da se zanesu u vožnji i ne primete da su izleteli na ulicu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA