Kako odabrati igračku za dete uzrasta od jedne do dve godine?

Deca do dve godine stalno su u pokretu i uživaju u različitim aktivnostima, stajanje, penjanje, hodanje i stalno istraživanje. Mališan je uzbuđen jer oseća nezavisnost, ali stalno je suočen sa tim da ipak nije potpuno samostalan, pa ponekad od vas traži pomoć da mu dodate loptu, popenjete na klackalicu ili tobogan…

Pokreti ruku sve su više koordinirani, pa mališani u ovom uzrastu igračke koriste efikasnije. Pokušavaju da izgrade kulu od nekoliko kockica više nego što do sada mogli. Uživaju da otvaraju i zatvaraju vrata, pale i gase svetla, otvaraju ormane koji su im na dohvat ruku. Osim toga deca u ovom uzrastu vole da imitiraju odrasle, tačnije da imitiraju situacije iz svakodnevnog života.

Koje su idealne igračke za decu do dve godine?

Lopte

Bilo kakva lopta koju mališan može da uhvati sa obe ruke dobra je za ovaj uzrast – recimo lopta za plažu, ili veća gumena lopta. Izbegavajte manje lopte od mekanog materijala, koje mališan može da stavi u usta. U ovom uzrastu počnite polako da bacate detetu loptu kako bi vežbao hvatanje.

Knjige

Mališan će uživati u ilustracijama poznatih predmeta i aktvnosti. Birajte knjige koje sadrže malo teksta i više slika, jer je mališanima u ovom uzrastu zanimljivije da gledaju slike, nego da slušaju predugačku priču.

Velike i male kocke

Kocke su veoma korisne igračke, jer mališan razvija veštine hvatanja, slaganja i sortiranja. Manje drvene može da sortira i organizuje u razne oblike, dok su veće sunđeraste lakše za sastavljanje.

Plastični setovi

U ovom uzrastu deca obožavaju da se igraju sa stvarima iz mamine kuhinje, pa da bi sprečili eventualne povrede, kupite im plastične posudice ili setove za kuvanje, za čaj i slično, sa kojima će moći da se igra i da Vas imitira.

Slagalice

Slagalice su dobar način da dete oseti zadovoljstvo zbog uspeha kada sklapa deo po deo kako bi dobio čitavu sliku. Odaberite slagalicu koja sadrži svega nekoliko delova koji su napravljeni od čvrstog materijala, najbolje drveta.

Muzički instrumenti

Mališani mnogo vole sa slušaju muziku i da je sami stvaraju, bez obzira kako to zvuči. Gitara i klavijature su idealne za ovaj uzrast. Takođe, dobro bi bili da instrument ima opciju za utišavanje zvuka, kako ne bi uznemiravali komšije.

Igračke koje se guraju ili vuku

Igračke koje se guraju ili vuku, još uvek su interesantne dvogodišnjacima. Dobro rešenje su drveni vozić koji može da se sastavlja i rastavlja ili automobilčići koje može da vuče ili da sedne na njega. Izbegavajte električna vozila, koja osim što su skupa, nemaju veliku korist, jer dete ne koristi sopstvenu snagu da ih pokrene.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA