Kako odabarati dioptrijske naočare za dete

Kratkovidost kod dece je u poslednjoj deceniji postala česta pojava. Veoma je važno da roditelji u potpunosti budu upoznati sa svim detaljima u vezi kratkovidosti i dečjih dioptrijskih naočara kako bi se njihovi mališani što jednostavnije i bezbolnije navikli na pomagalo koje će postati sastavni deo njihovih života.

Foto: Pixabay

Ako vaše dete dobije dijagnozu miopije, odnosno kratkovidosti, to znači da su mu predmeti koje gleda sa određene distance zamagljeni. Kratkovidost se uglavnom može pogoršati tokom detinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigovati pomoću dioptrijskih naočara. Ukoliko vaš mališan na vreme počne da nosi dioptrijske naočare za decu i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid deteta ne bi trebalo da se pogoršava.

Šta uzrokuje kratkovidnost kod dece?

Ako vaše dete ima miopiju to znači da mu je očna jabučica nešto duža od normalnog i da se zraci svetlosti koji omogućavaju da vidimo slike fokusiraju ispred mrežnjače, a trebalo bi da se fokusiraju direktno na mrežnjači. Kada se to desi predmete koje deca gledaju sa određene udaljenosti nisu oštri, već su zamagljeni.

Multifokalna kontaktna sočiva, dioptrijske naočare za decu ili kapi za oči koje propisuje oftalmolog mogu usporiti progresiju miopije kod dece. S druge strane stavljanje kapi klincima može biti neugodno, mogu postati osetljivi na svetlost ili mogu osetiti svrab ili neugodnost.

Kako znati da li su naočare idealno rešenje za probleme sa vidom?

Problemi sa vidom, kod dece, najčešće počinju između šeste i 12. godine života, a briga o vidu je veoma važna stvar tokom školovanja. Zato je potrebno redovno voditi decu na preglede. Osim ako dete baš ne želi da nosi dečije dioptrijske naočare, što je retko, ono vam najverovatnije neće samo reći da ima problem sa vidom. Upravo zato morate pratiti simptome koji ukazuju na to da su mu potrebne dečije dioptrijske naočare, a neki od njih su sledeći:

Dete drži knjigu, tablet ili svesku blizu lica
Sedi blizu televizora
Škilji ili zatvara jedno oko kada čita
Žali se na glavobolje
Suze mu/joj oči
Često trlja oči rukama
Ako dete naprasno popusti u školi ili postane lošije u vanškolskim aktivnostima, uzrok tome može biti pogoršanje vida. Ukoliko pita učiteljicu da sedi bliže tabli, to takođe može biti jedan od znakova koji upućuje na kratkovidost i potrebu da se nose naočare za vid.

Ako primetite neke od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod oftalmologa jer je jako važno da se kratkovidost tretira što pre kako vid ne bi uticao na kvalitet života vašeg deteta. Kad su deca u pitanju, lekar će najverovatnije, za korekciju vida, prvo propisati dioptrijske naočare za decu. Iako su i kontaktna sočiva sasvim sigurna za decu, preporučuju se kasnije kad roditelj proceni da je dete dovoljno zrelo da ih samo stavlja i održava.

Kako napraviti najbolji izbor?

Kad su u pitanju dečije naočare za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Kupovina dečijih naočara može biti veoma izazovna jer je važno da se odlučite za ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standarde, ali i da se vašem detetu sviđaju. Pre nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte šta je to što vaše dete želi, ali i koje su dečije naočare za vid po preporuci stručnjaka najbolje. Pokušajte da pomirite te dve stvari.

Većina optika ima veoma veliki izbor dioptrijskih okvira za decu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće, jer većina roditelja kupi onaj koji se detetu najviše svideo izgledom, a to nije uvek najbolja opcija.

Zato, kada kupujete dečije dioptrijske naočare vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora:

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA