Kako napraviti sok od koprive i koji su benefiti istog

Svi delovi koprive su izrazito lekoviti počev od listova, stabljika, pa preko cveta i korena. Ova biljka bi zasigurno nestala sa zemlje da na sebi nema žareće dlačice, jer bi je životinje zasigurno pojele.

Sok od koprive je jedan od najpoznatijih proizvoda koji se dobija iz ove korovske biljke.

Ova biljka se može sresti gotovo svuda, samo je potrebno iskoristiti na pravi način prenosi portal majkapriroda.com. Sama kopriva u sebi sadrži kiselinu i pri dodiru sa njom može doći do pojave plikova ili opekotina.

Svi delovi koprive su izrazito lekoviti počev od listova, stabljika, pa preko cveta i korena. Ova biljka bi zasigurno nestala sa zemlje da na sebi nema žareće dlačice, jer bi je životinje zasigurno pojele.

Za šta je sve dobar sok od koprive?

Sok od koprive je dobar protiv reume i artritisa, a pošto koprive u sebi imaju dosta gvožđa on je i dobar u borbi protiv anemije.

Ovaj sok mogu piti i osobe koje imaju probleme sa astmom i kožom. Ovaj sok sprečava urinarne i respiratorne probleme, a takođe može biti od velike koristi i u borbi sa opadanjem kose.

Sok od koprive takođe pored gore navedenog daje i odlične rezultate kada je u pitanju obolela jetra ili žuč, kao i kod poremećaja sna. 

Ukoliko imate problema sa grčevima u želudcu, bolesti pluća, onda će takođe pomoći konzumiranje ovog soka.

Sok od koprive za zdravlje

Sok od koprive ima još dosta drugih brojnih korisnosti za zdravlje ljudi. Sok od koprive može:

Da stimuliše limfni sistem

Poboljšava imunitet

Jača fetus kod trudnica

Ublažava grčeve prilikom menstruacije

Pomaže kod funkcionisanja štitne žlezde, pankreasa i slezine

Pomaže kod oboljenja disajnih puteva

Smanjuje mučninu

Leči prehladu

Smanjuje rizik od pojave kancera prostate

Smanjuje upalne procese

Pored ovoga ovaj sok je odlično rešenje za ublažavanje stomačnih tegoba najčešće dijareje.

Sok od koprive za anemiju

Sve je češća pojava kod ljudi malokrvnost. Ova ne tako jednostavna bolest koja može biti i nasledan faktor nije baš bezopasna. 

Dobra stvar za sve one koji budu čitali ovaj tekst je to, da je sok od koprive pogodan za osobe koje pate od malokrvnosti. Sama kopriva je izuzetno bogata gvožđem, a zna se da je gvožđe jedan od najbitnijih minerala koji pomaže u borbi sa anemijom. 

Sok od koprive recept

Došli smo i do najbitnijeg dela. Kako napraviti ovaj sok? Ne plašite se nije preterano teško, i vrlo brzo će Vam se svideti. Potrebni su Vam sledeći sastojci:

80 vrhova koprive

3 l vode

3 kg šećera

3 limuna

5 kesica limuntusa

Prvo što je potrebno uraditi je iseći limunove na kolutove. Kada limunove isečete, dodajte ih zajedno sa vodom u koprivu. Ovo ostavite da odstoji naredna 24 časa. 

Posle ovog roka, potrebno je da iscedite i u to dodate 3 kg šećera i 5 kesica limuntusa. Stavite sve ovo na vatru na umerenu jačinu. Mešajte povremeno dok se sav šećer ne otopi. Kada se sve dobro pomešalo i sjedinilo sipajte ovaj sok u staklene flaše. Tako ćete dobiti sirup koji je izuzetno zdrav i koji ima vrlo prijatan i osvežavajuć ukus. Živeli!

Domaći sok od koprive

Za pravljenje tradicionalnog domaćeg soka od koprive su potrebni sledeći sastojci:
30-40 vrhova mlade koprive

3 l hladne vode

5-6 arguma to mogu biti kombinacije limun, pomorandže i slično

1 kg šećera

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka, pošto ove korovske biljke ima gotovo svuda. U vodu stavite koprivu i narežite 6 limunova (takođe možete kombinovati 3 limuna i 3 pomorandže recimo). Ovo poklopite i ostavite da odstoji naredna 24 časa. Posle ovog perioda uzmite i rukama izgnječite sastojke, pa ih zatim procedite i u njih stavite šećer. Sirup treba povremeno mešati dok se šećer ne otopi, dovoljno je 24 časa da se sve dobro pomeša i sjedini. Posle ovog vremenskog perioda sipajte sok u staklene flaše i čuvajte ga na suvom i hladnom mestu. 

Sirup od kopriva

Sirup od kopriva je još jedan izvrstan proizvod koji se dobija iz koprive. Njegova priprema je veoma jednostavna, nije previše zahtevna, i ne traži puno vremena. 

Za pripremanje sirupa od koprive su potrebni sledeći sastojci:

1 kg listova mlade koprive

2,5 l vode

2,5 kg šećera

Prvo što je potrebno je da operete listove koprive  pa da ih potopite u vodu i krčkate na umerenoj temperaturi u vremenskom periodu od jednog sata. Posle ovog vremena, procedite, pa u ovo dodajte šećer dok se ne istopi u potpunosti. Kada su svi sastojci dobro sjedinjeni, dobijeni sirup sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite. Ovo čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Sirup od koprive sa medom i limunom

Za pripremu ovog sirupa potrebni su Vam sledeći sastojci:

200 gr svežih mladih listova koprive

3 limuna

400 gr šećera

3 kašike livadskog meda

½ l vode

Koprive oprati i iseckati što sitnije. U šerpu sipajte vodu i stavite šećer. Sve ovo stavite na šporet da se kuva, pritom povremeno mešajte. Kada prokuvate potrebno je da sve ostavite još dodatno pet minuta da se prokrčka. 

Koprive stavite u keramičku posudu i preko njih prelijte šećerni sirup. Ovo poklopite tanjirem i pritisnite nekim težim predmetom, može poslužiti i teglica. Ostavite da stoji do 10 minuta. Uzmite limunove i od njih napravite sok koji ćete dodati u keramičku posudu. Zajedno sa limunom dodajte i med. Rukama je najbolje da cedite sok i odvajate koprive iz njega,. Kada dobijete sirup procedite ga kroz cediljku ako je potrebno i onda ste završili sve što se pravljenja tiče. Sirup sipajte u sterilizovane boce, dobro ih zatvorite i odložite na mesto koje je hladno i tamno.

Neželjeni efekti sirupa i soka od koprive

Ova dva napitka gotovo svi mogu koristiti i deca ali i odrasli. Ali postoje i ovde određena ograničenja. Osobe koje koriste razređivače krvi ne smeju da piju ovaj sok. Ukoliko takođe koristite lekove za snižavanje krvnog pritiska, ovaj sok može pritisak sniziti do skroz opasne zone ili ti do najkritičnije granice. 

Mi Vas kao i obično savetujemo da pre bilo kakve upotrebe soka, sirupa ili čaja od koprive, odete kod svog doktora i popričate o svemu tome. Najbolji uvid u Vaše zdravstveno stanje ima Vaš izabrani dokto, stoga je najbezbolnija opcija otići po savet, koji će sigurno puno značiti. Budite umereni u konzumiranju soka i sirupa od koprive, dovoljno će biti jedna do dve šolje dnevno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA