Kako na decu utiče naša svakodnevna žurba

Svakodnevica sa decom je uvek nekako užurbana i sastoji se u trčanju sa jedne strane na drugu. Svaki roditelj ima beskrajnu listu obaveza od koje nema predaha i laganog momenta sa detetom.

Međutim, sva ta žurba košta nas i još više našu decu. Deca plaćaju najvišu cenu ubrzanog života jureći kroz detinjstvo i život.

Usporite već sada i pročitajte na šta sve utiče ova žurba kod dece:

Usporava razvoj mozga

Mozak vašeg deteta se razvija svakodnevno i oblikuje se svakodnevnim iskustvima deteta. Neurolozi tvrde da svakodnevna stresna hiperstimulacija proizvodi anksioznost.

Povećava nivo hormona stresa u dečijem organizmu

Što zatim izaziva džangrizavost, probleme u spavanju, povećanje težine i slabljenje imunog sistema.

Umanjuje želju da sve rade sami

Prezauzetost nadvladava priordu želju deteta da sve radi samo jer jednostavno nema vremena za pokušavanje. A to sabotira njihovu sposobnost da rade raznorazne stvari.

Ograničava svakodnevno ispoljavanje dečijih osećanja

Dete u žurbi nema vremena da obrati pažnju na sopstvena osećanja pa uveče kao da ima punu torbu emocija koje žele da se ispolje i ono kao da “puca”. Neizbežno dolazi do burnih reakcija i vremenom može dovesti do zavisnosti od hrane, medija, šopinga i drugih stvari koje nam odvlače pažnju sa našeg emotivnog života.

Uzrokuje gubitak radoznalosti

Deca su radoznala bića i istražuju svet konstantno i svakodnevno. Istraživanje sveta predstavlja deo njihovog razvoja. Kada ih stalno vučete sa jednog mesta na drugo da biste stigli da završite sve što je potrebno konstantno prekidate njihov rad na razvoju i ubijate njihovu radoznalost.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA