Kako motivisati dete ujutro

Jutro može da bude stresno kad decu treba naterati da ustanu, umiju se, obuku se, doručkuju. Uvedite jasna pravila i kažite detetu šta od njega očekujete i šta treba da čini

Izlazak iz kuće ujutro može da bude prilično stresan, pogotovo ukoliko imate dva ili više školaraca, ili mališane koji idu u vrtić i koji treba da se umiju, operu zube, obuku se, doručkuju… Ali rutinu možete da pojednostavite kroz igru.

Starijoj deci objasnite da je potrebno da se obuku čim ustanu, odnosno čim završe sa toaletom. Napravite raspored po kojem svako od dece ujutru ima određene obaveze, a to će prilično da pomogne ako vas je više.

Ukoliko imate mlađe dete psiholozi predlažu da naprave spisak omiljenih pesama ili crtaća. Uvedite pravilo da kada se, na primer, treća pesma ili crtać završe, to je vreme da dete bude obučeno i spremno za polazak. Osim što će se zabaviti, dete će naučiti i kako da raspoređuje svoje vreme.

Mlađoj deci pomozite da završe sve jutarnje obaveze uz pomoć kartica. Na svakoj napišite ili nacrtajte, na primer, oblačenje, češljanje, nameštanje kreveta i poređajte ih po redu. Dete će uzimati karticu po karticu i znaće šta treba da radi.

Važno je i da uvedete jasna pravila i da detetu kažete šta od njega očekujete i šta treba da učini. Naoružajte se strpljenjem i razumevanjem. Kažite mu da razumete da je umorno, mrzovoljno i u žurbi, ali ga takođe zamolite da obavi sve što se od njega očekuje.

Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA