Kako motivisati decu da odrađuju kućne poslove (a možda ih čak i zavole)

Veoma je važno naučiti dete da bude odgovorno, a to se može postići upravo obavljanjem kućnih poslova.

Foto: Flickr

Stručnjaci tvrde da sa decom treba da razgovarate o tome zašto  se bavite svojim poslom i treba ih podstaći na rad. Važno je da imate realna očekivanja i da ih učite timskom radu.

Roditelji često koriste praksu nagrađivanja I džeparca I uče decu da se rad nagrađuje. Da li je to zaista najbolji način motivisanja dece?

Lily Chores za portal Baby Centar kaže da davanje nagrade može decu motivisati samo trenutno, ali to ne znači da će razviti takvo ponašanje.

Kada su u pitanju poslovi, krajnji cilj roditelja treba da bude da nauče dete da smostalno obavi posao, a dobro je da se vode sledećim savetima:

 

  1. Imajte realna očekivanja

Ako deci date previše posla to će ih demotivisati i verovatno neće puno uraditi. Uvek je dobro početi sa jednim poslom, fokusirajte se da taj posao postane njihova rutina. Za malu decu to može biti spremanje igračaka nakon igre.

 

  1. Objasnite deci zašto treba da rade

Kada deca razumeju zašto nešto treba da rade, veća je verovatnoća da će to i uraditi. Na primer, možete objasniti da je spremanje igračaka nakon igre važno jer se igračke neće polomiti. Deca znaju da ne žele polomljene igračke, naučiće da se brinu o svojim stvarima i lakše će razumeti važnost poslova.

 

  1. Razgovarajte o značaju timskog rada

Deca su prirodno saosećajna i žele da pomognu. Razgovarajte o tome da kada svi radite zajedno, možete brže završiti obaveze i imati slobodno vreme koje ćete zajedno provesti. Poslovi ne treba da se dožive kao kazna pa ih učinite zabavnim. Pustite muziku, igrajte zajedno dok zajedno obavljate neki zadatak. Naravno, neka ne izostanu divljenja po izvršenom zadatku.

 

  1. Učinite da se deca osećaju nezavisno

Mnoga deca su motivisana kada rade ono što I starija deca. Objasnite svom detetu da, kada obavlja posao samostalno, pokazuje da mu se može verovati, a time će dobiti I više privilegija. Na primer, ako vaše dete spremi igračke bez da ste mu to rekli, možda ćete ga nagraditi novom igračkom. Imajte na umu da ovo nije nagrada za dobro obavljen posao, već zato što je dete naučilo da brine o svojim stvarima.

Dobro je znati da deca koja učestvuju u kućnim poslovima, kasnije su uspešnija u životu. Veća je verovatnoća da će ta deca biti nezavisna u poslu I kada odrastu I da će lakše prepoznati kada se njihovi saradnici suočavaju sa nekim izazovom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA