Kako izgleda ujed pauka kod dece – lokalne i sistemske manifestacije i način lečenja

Generalno razmatrano, na našim prostorima postoji mali broj vrsta paukova koji mogu izazvati neke ozbiljnije manifestacije svojim ujedom odnosno alergijsku reakciju.

Nije retkost da se ujed nekih drugih nepoznatih insekata pripiše ujedu pauka, ali jeste jasno da samo neke vrste ovih zglavkara imaju dovoljno jak otrov da izazovu histaminsku reakciju kako prenosi portal Majka Priroda.

Alergija na ujed pauka – lokalne i sistemske manifestacije alergijske reakcije

Veoma je važno da se napomene da su simptomi ujeda insekata a pre svega pauka, različito dramatični, i mogu ići od blage do vrlo teške kliničke slike.

Naročito je veliki rizik za osobe koje imaju urođenu sklonost ka nastanku alergijske reakcije na insekte, koja se naziva predispozicija i kod njih može doći i do smrtnog ishoda.

Reakcija organizma na razne strane materije, pa i na toksine iz otrova insekata odnosno paukova, različito je intenzivna, i u najtežim slučajevima dovodi do nastanka anafilaktičke reakcije.

Takav je često slučaj sa alergijama koje se razvijaju u dečijem uzrastu, te kod male dece alergijske reakcije mogu i najčešće i jesu dosta „burne“,  to pokazuju i slike lokalnih promena.

Koji su to klinički stadijumi u nastanku alergijske reakcije na ujed insekta kod dece

 

Bilo da je u pitanju ujed nepoznatog insekta ili neke poznate vrste od kojih su najčešće u pitanju pauk, osa, pčela, komarac i stršljen, faze alergijske reakcije su po pravilu jasne.

Najpre se kao reakcija na ujed insekta razvijaju plikovi, odnosno lokalna kožna promena po tipu urtikarije ili koprivnjače, koju odlikuju plikovi poznati kao „urtike“.

Nakon ove faze se najčešće javlja otok i crvenilo, posebno na mestima gde se nalazi dosta rastresitog vezivnog tkiva – očni kapci i prelazi kože i sluznica.

Lokalno na mestima uboda nastaju promene u vidu plikova koji svrbe, pa se češanjem može desiti da se stvore ranice podložne infekciji, što dodatno pogoršava stanje.

U slučaju teže reakcije organizma deteta na ujed insekta, počinju da se ispoljavaju i sistemske manifestacije alergijske reakcije, kakve su mučnina i povraćanje.

Pored svega navedenog, na mestu uboda insekta se javlja oteklina, ali histaminska reakcija može da ima daleko ozbiljnije posledice od lokalne reakcije.

Naime, receptori za histamin se nalaze i u sluznicama disajnih organa, pa će stoga kao česta komplikacija jače alergijske reakcije nastati problemi sa otežanim disanjem i gušenje.

Sve se u sistemskim manifestacijama nastavlja kao otežano i „čujno disanje“ odnosno vizing, te nastaje dezorjentisanost i problemi sa gutanjem zbog otečene sluznice ždrela.

Među najteže reakcije kod dece ali i odraslih, a koje su posledica alergije na ujed pauka, jesu pre svega:

– pad arterijskog krvnog pritiska (hipotenzija), sa rizikom od gubitka svesti – sinkopa;

– povraćanje i dehidracija različitog stepena koja takođe uzrokuje gubitak svesti i mišićnog tonusa;

– cijanoza – koja podrazumeva plavu prebojenost kože i vidljivih sluznica;

– nemogućnost voljnog zadržavanja mokraće i/ili fecesa – inkontinencija;

– različiti stepeni poremećaja svesti – od dezorjentacije i konfuznosti do potpunog gubitka svesti;

– nastanak anafilaktičkog šoka sa gušenjem i sistemskim reakcijama koje mogu imati letalni ishod.

Ujed pauka kako se leči – primena antihistaminika i prirodnih lekova za ujed pauka

Kada su u pitanju preporuke za roditelje kojima je dete ujeo pauk, one zavise pre svega od stepena izraženosti simptoma, te od toga da li je već poznato da dete ima predispoziciju.

Svakako je već navedeno da se na mestu ujeda pauka javlja oteklina koja je po tipu urtike, te je nešto tvrđe konzistencije i traje duže nego za druge insekte.

Generalno se smatra da se lekaru ne treba obratiti odmah, ukoliko dete nema nikakve druge manifestacije osim lokalne reakcije – crvenila i otoka na mestu uboda.

Ipak roditelji koji su zabrinuti, kao i kada se radi o maloj deci, treba da se jave izabranom lekaru, a kako bi dobili antihistaminsku kremu za tretman reakcije na ujed pauka.

Podeli:

Komentari

  1. Dejana Kukurekivic says:

    Pozdrav molila bi vas za savet,moje dete ima 4god. Ujeo ga je pauk za obraz pretpostavljamo da jeste posto mu je na mestu uboda oteklo,sta nam savetujeteda bi se povukao otok?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA