Kako da naučite dete da izduva nosić?

Svi znamo od kakve je važnosti održavati higijenu nosića, posebno u vreme virusnih infekcija. Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom i uklanjanjem sekreta omogućava se prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha i drugih komplikacija.

Nos je poput klima uređaja, te je njegova higijena od velikog značaja. Pedijatri često kažu kako je važno decu od malena naučiti higijeni disajnih puteva, edukovati i roditelje i decu kako postupati kod akutnih infekcija, naučiti dete kako se izduvava nosić (jednu po jednu nosnicu), kako se upotrebljava i odlaže maramica, vodi računa o higijeni ruku i slično.
Teoretski, zvuči jednostavno. Kod beba koje svakako ne mogu da sarađuju, uzećete pumpicu za izvlačenje sekreta i uz nju dobiti uputstvo za upotrebu.

Kada dete poraste, treba ga naučiti da samo izduva nosić, ali tu često nastane problem.
Nema uzrasnog doba kada to treba da se desi, neki mališani već nakon godinu dana savladaju tu veštinu, a neki su sa 4-5 godina i dalje ponosni kopači “zlata” u nosu i neretko ponosno pokazuju rezultate kopanja. Često mališani kada im prislonite maramicu i kažete “duni” urade upravo suprotno.
Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

1. Dajte detetu nacepkane papiriće koje treba da  “oduva” , ali nosićem. Ako je više dece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.

2. Sa mlađom decom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić,  tako da udahnu na usta i a onda izduvaju vazduh na nosić. Uvedite malo takmičarskog raspoloženja …”1,2,3.. duvaj.” Naravno uvek pohvalite dete kad  i najmanji sadržaj bude u maramici.

3. Kod nekih  mališana  koji uglavnom uvlače sadržaj umesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći „naopako” i brzo ukapiraju da obrnu postupak.

4. Neke su mame svaki put kada je dete šmrcavo pitale kako radi prase, dete bi namreškalo nosić i duvalo, malo unutra, malo napolje. Maramicu pod nos i vrlo brzo dete poveže šta treba da radi.

5.  Zamolite da dete  naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zabavno je. Zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.

6.  Igrajte igru „kako nos svira”. Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos „svira”, dete će brzo poželeti da uradi isto.

Svako dete je priča za sebe. Kod neke dece to bude vrlo jednostavno, prislonite maramicu i dete kao da zna sta mu valja činiti. Ukoliko to nije slučaj sa vašim mališanom, pokušajte sa nekim od ovih trikova, nešto će da upali, a dete će brzo naučiti kako da pravilno izduva nosić.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA