Kako izbeći iscrpljenost majki

Od modernih se majki se očekuje da sve stignu: da održavaju savršeno domaćinstvo, da podižu pametnu i kreativnu decu, da budu dobre supruge kao i da imaju sopstveni podsticajni život na poslu ili negde drugde.

Ako se pred majku stavi puno  zahteva, čime ona ima više posla, a manje vremena  za sebe, majka je u opasnosti od stanja potpune iscrpljenosti – kako to izbeći, pročitajte u tekstu prema knjizi Povezujuće roditeljstvo Vilijama i Marthe Sears.

Novopečena majka koja se trudi da zadovolji ova očekivanja, i da bude slika i prilika takve superžene, na putu je  katastrofi. Osećaj umora je neizbežan kod roditelja malih beba i biće dana kada ćete se zapitati da li uopšte sposobni za majčinstvo.

1. Odmori od dece
Ono što vaša beba najviše treba je srećna i odmorna majka, pa isprobajte sledeće ideje za odmor od dece:

Prošetajte. Pored dnevnih šetnji sa bebom u nosiljci, priuštite sebi povremeno i šetnje nasamo, dok se tata igra s bebom.
Uživajte u hobiju. Ako ste se pre bebe bavili nekim svojim posebnim hobijem koji je privremeno stavljen na čekanje, ponovo počnite da uživate u njemu.
Upišite se na neki kurs. Uživajte u nečemu što ste oduvek želeli, a dete za to vreme neka bude sa tatom.
Družite se. Povežite se s novopečenim majkama, uživajte u nedeljnim zajedničkim ručkovima s porodicom i prijateljicama.
Posvetite se duhovnosti. Česte kratke pauze za trenutak molitve pomoći će vam održati unutrašnji mir.
Posetite salon lepote. Počastite se novom frizurom, manikirom … priuštite nešto za što možda nemate vremena kod kuće.

2. Ignorišite negativne savetnike
Govoriće vam kako da budete dobar roditelj svome detetu, a njihovo uporno isticanje da ono šta radite nije dobro može da potkopa vaše samopouzdanje. Nemojte razmišljati o njihovim savetima ni trošiti energiju na prepiranje s njima. Zapamtite, vi ste najveći stručnjak za svoju bebu.

3. Uključite tatu
Majke mogu svom suprugu pomoći tako da im jasno i smireno kažu kakve su njihove potrebe. Nemojte se vrteti oko tate kad nosi bebu. On mora sam da nauči kako bebu umiriti kad plače, a kako se s njom igrati kad je srećna. Vreme kada je otac sa detetom vi iskoristite samo za sebe.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA