Kako govori vaše dete?

“Govori da te vidim“ (Sokrat)
Za odraslog čoveka govor predstavlja jedno od najpouzdanijih obeležja njegove ličnosti. Za dete, govor je uslov i pokazatelj mentalnog razvoja

govor

Reči omogućavaju detetu da izrazi potrebe i osećanja, da izražava i razvija saznajne sposobnosti i društveno biće u celini. Govor vašeg deteta vam omogućava da pratite i razumete dete tokom razvoja. Preporučljivo je da sve aktivnosti koje obavljate oko deteta, propratite govorom. Ukoliko  dete ima neki razvojni problem u govoru i jeziku ili sluhu ovakva kontinuirana verbalna stimulacija je neophodna.

Za uspešan govorni razvoj neophodni su normalni biološki uslovi i povoljni uticaji sredine u okviru kojih je uloga roditelja, najvažnija. Rano otkrivanje i lečenje nedostataka, oboljenja i oštećenja koja osujećuju govor znatno poboljšava tok i prognozu govornog razvoja. Od bioloških činilaca na razvoj govora utiče još i pol i temperament deteta.

Kada će  dete ako je zdravo, ako je govorno jezički status uredan i razvoj deteta teče uredno, progovoriti, kako će govoriti, zavisi umnogome od vas samih. Tako na primer:

– ako sa detetom i u porodici govorite malo, ne podstičete dete na govor.

– ako govorite mnogo,a pri tom brzo, gušite njegove pokušaje i pružate loš govorni model.

– ako detetu dugo tepate ono će sporije govorno sazrevati

– ako mu postavljate prerano velike zahteve, možete izazvati govorne i emocionalne poremećaje.

Učinićete najbolje što možete za razvoj govora vašeg deteta ako ga pažljivo slušate, ako se strpljivim i toplim razgovorom uključujete u njegovu igru, aktivnosti, interesovanja, ako zadovoljavate i budite dečiju radoznalost čistim, jasnim, najboljim mogućim vašim  govorom.

Ako posumnjate da sa govorom  deteta nešto nije u redu obratite se logopedu koji će ako treba konsultovati i druge stručnjake. Rizično je da na sebe preuzmete procenu da li se radi o razvojnim pojavama i teškoćama koje će dete spontano prevazići ili o poremećajima za koje je potreban rani i intenzivan logopedski i timski rad.

Dinamika razvoja govora, sluha i jezika je individualna, neka dece progovore i prohodaju sa 9. meseci, a druga tek krajem 2. godine.

Govorno jezički poremećaji se manifestuju u različitim oblicima od nerazvijanja govorne komunikacije,do poremećaja čitanja i pisanja.

Podeli:

Komentari

 1. Ninaa says:

  Poštovani. Sin od 5i pol godina ne izgovara slovo S, Š , F i R. Molim Vas ako imate kontakt privatnog logopeda u Splitu. Hvala unaprijed!

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, nemamo. Svakako neka logoped obavi procenu, to je nabolji put da se pomogne detetu.

 2. Danijela says:

  Dobar dan sin mi ima 5 ipo god prica engleski srpski kad mu dodje on prica bili smo kod svog pedijatra ona nas je poslala kog logopeda ali taj logoped nam je rekao sta cemo mi da ga dovodimo nema on 7 god pa da mu se ispravlja govor sta da radimo i to mnogo je lenj da prica sve zna nije glup hvala unapred


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA