Kako dete doživljava svađu roditelja i koje su posledice

Roditelji pokušavaju da zaštite decu od mnogih ružnih stvari, poput nasilnih video igrica i filmova neprimerenih za njihov uzrast, ali takođe važno ih je zaštititi i od sukoba u sopstvenom domu.

Foto: Canva

Videti i čuti roditelje kako nesuglasice rešavaju na zdrav i civilizovan način, predstavlja dobar primer za budućnost, dok, sa druge strane, videti ih kako se verbalno ili fizički obračunavaju, imaće dugotrajne posledice za dete.

Ako je dete mlađe, roditelji pretpostavljaju da se ono neće sećati ni razumeti što se događa ako ste se posvađali pred njim. Ali čak i bebe i mala deca mogu da osete sukob, zbog čega će postati nesigurni, uplašeni i sa pogrešnim stavom o tome kako bi odrasli trebalo da rešavaju nesuglasice.

Razna istraživanja su pokazala da deca izložena sukobima u kući imaju veću verovatnoću da jednom u životu imaju problema sa svojim mentalnim zdravljem. Jedno istraživanje je pokazalo da su deca vrtićkog uzrasta, čiji su se roditelji često svađali, bila izložena većem riziku od depresije, teskobe i problema u ponašanju.

Uočeno je da roditeljske svađe imaju uticaj i na mentalno zdravlje odojčadi. Jedno istraživanje pokazuje da bebe od samo šest meseci mogu da reaguju na porodični sukob mrštenjem ili ljutim izrazom lica. Takođe, verovatno je da će hormon stresa delovati na povećanje broja otkucaja srca.

Porodični sukobi utiču na samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da deca izložena brojnim nesuglasicama u kući imaju veću verovatnoću da razviju negativan pogled na život i viđenje sebe, što pokazuje blisku vezu između roditeljskih svađa i niskog samopoštovanja.

Ako su izložena sukobima kod kuće od ranog uzrasta, vrlo je moguće da će deca dugoročno imati slabe kognitivne sposobnosti. To može rezultirati lošim ocenama i povećava rizik od napuštanja škole pre nego što maturiraju.

Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da deca koja žive u kući sa puno sukoba imaju poteškoće sa regulisanjem svojih emocija i pažnje, kao i lošiju sposobnost brzog rešavanja problema.

Prepreka za zdrave odnose

Redovno gledanje i slušanje odraslih kako se svađaju može imati uticaj i na detetovu sposobnost da formira zdrave odnose, sada i u budućnosti. Veštine komunikacije učimo iz svojeg okruženja i vaspitanja, zbog čega je verovatno da će deca u porodicama sa puno sukoba, takvo ponašanje ponoviti i u sopstvenim odnosima.

Jedna studija je otkrila da porodični sukobi mogu da promene način na koji detetov mozak obrađuje emocije i reakcije, stvarajući im više društvenih problema. Veća je verovatnoća da će biti agresivni, labilni ili će imati poteškoća s izražavanjem osećanja.

Istraživanje je čak pokazalo da se loši odnosi mogu prenositi sa jedne generacije na drugu. Ako je dete tome bilo izloženo u ranoj fazi života, verovatno će i ono imati odnos obeležen velikim sukobima.

Ugroženo je i fizičko zdravlje

Roditeljski sukobi ne deluju samo na mentalno, već i na fizičko zdravlje. Sukobi u kući povećavaju stres, a stres ima uticaj na celokupno zdravlje, bez obzira na uzrast.

Razna istraživanja povezuju roditeljske svađe sa većim rizikom od zdravstvenih problema kasnije u životu, pa čak i rizikom od poremećaja ishrane. Takođe, mogu patiti od glavobolja, problema sa spavanjem i problema u ponašanju.

Zloupotreba nedozvoljenih supstanci

Porodični sukobi povećavaju rizik da će dete razviti probleme sa zloupotrebom droga. Ako su odrasla u porodičnom okruženju sa puno svađa, najverovatnije će pušiti, opijati se i koristiti nedozvoljene supstance.

Što je dete izloženije brojnim sukobima kod kuće, veći je rizik od navedenih posledica, ali ako je dete mlađe, imate više prilika da promenite porodičnu dinamiku i ponudite zdrav primer rešavanja sukoba. Postoje načini za rešavanje nesuglasica, čak i sa malom decom u kući.

Nemojte to odlagati, već što pre rešite sukob i naučite veštine kako da sprečite eskalaciju svađe. Mislite na budućnost svog deteta jer neke se stvari kasnije teško mogu ispraviti.

Story

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA