Kako deca rastu?

Rast je složen proces, tokom koga se menja telesna masa, visina, oblik i proporcije tela. Neophodan preduslov za normalan rast je zdravlje deteta. Akutne bolesti ne usporavaju rast, dok hronične mogu da dovedu do značajnog,  pa i nenadoknadivog poremećaja rasta.

Nizak rast

Zbog niskog rasta u odnosu na vršnjake češće se javljaju dečaci.Porodični, konstitucionalno nizak rast, najčešći je razlog niskog rasta. Merenjem visine roditelja i ciljanim razgovorom o dinamici rasta oba roditelja, obično se utvrdi da su i oni sami izrazito niski ili su sporo rasli u odnosu na vršnjake ali su dostigli normalnu visinu.  Kod ove dece nije potrebna nikakva terapija. Nizak rast koji prati genetske, metaboličke ili hronične bolesti (bubrega ili srca), leči se u okviru lečenja osnovne bolesti.
Nedostatak hormona rasta je najčešći uzrok patološki niskog rasta. Najčešće se ne otkrije uzrok lučenja značajno manje količine hormona rasta iz hipofize. Ova deca se mogu prepoznati još u ranom detinjstvu: dete je nisko u odnosu na roditelje, proporcionalne građe tela, kasni nicanje zuba, punačko, nezrelih crta lica („lutkast izraz“), malih šaka i stopala i malih spoljašnih genitalija. Rast je usporen, a pubertet se javlja sa značajnim zakašnjenjem. Na tržištu postoje farmaceutski oblici hormona rasta koji je je identičan prirodnom, pa se ovaj nedostatak uspešno leči.

Kako na vreme prepoznati da dete zaostaje u rastu?

Po važećim preporukama odojče se meri čak šest puta u toku prve godine života, dva puta u drugoj, a potom jednom godišnje do završetka školovanja. Merenje može biti i češće (na šest meseci) u slučaju da postoji sumnja na poremećaj rasta. Lekar ili medicinska sestra pravilno mere dete, a dobijena vrednost se upisuje u grafikon standarda za pol i uzrast. Svako značajno odstupanje u dostignutoj visini ili brzini rasta treba da pobudi sumnju na poremećaj rasta. Dete se obavezno upućuje dečjem endokrinologu koji će obaviti niz analiza i testova kojima se traga za mogućim uzrocima niskog rasta.

Kada treba započeti lečenje niskog rasta?

Rezultati lečenja direktno su srazmerni vremenu započinjanja terapije.Nekada roditelji sami uoče da je dete niže od vršnjaka ili da je ranije brže raslo. U tom slučaju bi i mimo redovnog sistematskog pregleda trebalo pažljivo izmeriti dete i uporediti visinu sa prethodnim vrednostima. U svakoj pedijatrijskoj ordinaciji moguće je pravilno izmeriti dete, a postoji i veoma razvijena služba pedijatrijske endokrinologije, pa nema razloga da se dete ne uputi na vreme na ispitivanje. Dostignuta normalna telesna visina biće nagrada roditeljima i pedijatru za pravilno praćenje rasta i razvoja deteta.

dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije

Izvor: Udruženje Horast

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Kao majka bih prokomentarisala ovu super temu, posebno u vezi sa tablicama rasta. Trebalo bi zabraniti korišćenje ustaljene rečenice: do šest meseci beba treba da udvostruči, a do godinu dana utrostruči porođajnu masu! Moja ćerka sada ima dve godine i mesec dana, a porođajnu masu od 3800 g nije utrostručila, dan danas. Nema ni 11 kg, i pre nego što pomisli neko šta nije u redu reći ću da je to mali živac, spretno, žilavo i živahno dete koje jede kao odrastao čovek! Bez preterivanja. Možda bih i brinula da je naš pedijatar i jednom pogledao zabrinuto u nju, ali kad je vidi ne gleda više u cifre i tabele. Navikla sam se na komentare da je sitna (mršava), ne merim je, samo posmatram i verujem onome što vidim.
  Tako da nije sve u masi☺

  • Ivana says:

   Moja se rodila sa 1. 850kg, 43cm duga. Sada ima 21 mesec malo preko 10kg, a visoka oko 85cm, vec je zovu buduci model. Aktivna, vedra, srecna devojcica.. A uvek se nadju mame koje uporedjuju nju sa svojom decom.
   Pozdrav

 2. Zandra Živadinović says:

  Jedan veoma pametan pedijatar, nažalost zaboravila sam mu ime, pre nekih 34 god., meni je rekao: ” Deca se ne mere na kantar kao prasići!” Tada je moja dvogodišnja kći bila “mršava” ! A, moj unuk je sa 6 meseci imao 13, 300 kg! deblje dete nismo videli ! Sada sa 3, 5 god visok je 107, 5 cm, a ima 20 kg!

 3. Suncica says:

  Dobro vece postovani pedijatre
  Htela sam da vas pitam koliko treba da bude visok decak od 7,5 godina?
  Naime na poslednjoj kontroli moj sin je tezak 22,300 a visok je 120 cm?
  Doktor kaze da je to sasvim normalno ali mene kao majku to plasi pa me zanima vas odogovor.
  Unapred vam hvala

 4. Biljana Djordjevic says:

  Molim vas da mi kazete, imam sina od 9/god ogroman je, ima oko 65 kg a visok je oko 145 cm.Jede dobro krece se trenira fudbal, ali je ogroman.I otac i ja smo mu takodje krupni.Dali mislite da postoji problem sto je dete toliko ogromno?

 5. Natalija says:

  Ja imam 12 godina i visoka sam 165cm da li je to normalna visina?

 6. Gabrijel says:

  Ja sam rodjen sa 53 CM i 3,5kg sada sam januara 2020 napunio 12 god visok sam 160 koliko bi ja u proseku trebao da porastem?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA