Kako deca rastu?

Rast je složen proces, tokom koga se menja telesna masa, visina, oblik i proporcije tela. Neophodan preduslov za normalan rast je zdravlje deteta. Akutne bolesti ne usporavaju rast, dok hronične mogu da dovedu do značajnog,  pa i nenadoknadivog poremećaja rasta.

Šta sve utiče na rast?

Niz međusobno povezanih faktora utiče na brzinu kojom će date rasti i kolika ća biti njegova konačna visina. Genetski potencijal( visina oca i majke) određuje očekivanu visinu. Da bi dete tu visinu postiglo i preraslo, neophodna je pravilna i uravnotežena ishrana, odsustvo hroničnih bolesti, kao i povoljna emocionalna klima u kojoj dete raste. Svi ovi faktori se usklađuju kroz rad endokrinih žlezda: hipofize (sitna žlezda koja se nalazi sa donje strane mozga), štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda. One luče hormone koji stimulišu rast u dužinu i sazrevanje kostiju.

Merenje rasta

Na osnovu merenja velikog broja dece konstruišu se tabele i grafikoni koje pedijatar koristi kao standard za upoređivanje visine i brzine rasta pojedinog deteta u odnosu na ostalu decu. U Srbiji se koriste tablice britanskih i američkih autora, jer u našoj zemlji nikada nije sprovedeno sistematsko merenje dece raznih uzrasta, tako da naš „standard“ ne postoji. Srećom, odstupanja između različitih naroda nisu značajna, tako da to ne ometa pedijatra u svakodnevnom radu u savetovalištu.
Masa se lakše meri, najbolje ujutru, sa što manje odeće. U prvoj godini života masa je bolji pokazatelj napredovanja deteta, dok kod strarijeg deteta prednost ima rast u visinu. U prvih šest meseci dete udvostruči, a na kraju prve godine utrostruči porođajnu težinu. Kasnije dete mnogo manje povećava svoju masu. Telesna masa se tumači u odnosu na visinu,najčešće se preračunava indeks telesne mase.

Visina deteta se u prve dve godine meri u ležećem, a potom u stojećem položaju. Dužina novorođenog deteta je oko 52cm, dečaci su u proseku nešto duži. Brzina rasta u prvoj godini je veoma velika, oko 25 cm, a u drugoj oko 12 cm. U trećoj godini dete poraste oko 8 cm, a potom se brzina rasta naglo smanjuje i iznosi 5 do 7 cm godišnje do puberteta. U pubertetu se rast značajno ubrzava, povećava se telesna masa, uz preoblikovanje tela karakteristično za pol.

Visok rast

Porodični visok rast je najčešći oblik visokog rasta. Izuzev visine deteta (i njegovih roditelja), sve ostalo je normalno, deca su odgovarajućih proporcija za uzrast i pol. Zbog visokog rasta najčešće se lekaru javljaju devojčice u pubertetu.Patološki visok rast nastaje zbog povećane funkcije endokrinih žlezda, genetskih anomalija ili metaboličkih bolesti. Lečenje se odvija u okviru lečenja osnovne bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Kao majka bih prokomentarisala ovu super temu, posebno u vezi sa tablicama rasta. Trebalo bi zabraniti korišćenje ustaljene rečenice: do šest meseci beba treba da udvostruči, a do godinu dana utrostruči porođajnu masu! Moja ćerka sada ima dve godine i mesec dana, a porođajnu masu od 3800 g nije utrostručila, dan danas. Nema ni 11 kg, i pre nego što pomisli neko šta nije u redu reći ću da je to mali živac, spretno, žilavo i živahno dete koje jede kao odrastao čovek! Bez preterivanja. Možda bih i brinula da je naš pedijatar i jednom pogledao zabrinuto u nju, ali kad je vidi ne gleda više u cifre i tabele. Navikla sam se na komentare da je sitna (mršava), ne merim je, samo posmatram i verujem onome što vidim.
  Tako da nije sve u masi☺

  • Ivana says:

   Moja se rodila sa 1. 850kg, 43cm duga. Sada ima 21 mesec malo preko 10kg, a visoka oko 85cm, vec je zovu buduci model. Aktivna, vedra, srecna devojcica.. A uvek se nadju mame koje uporedjuju nju sa svojom decom.
   Pozdrav

 2. Zandra Živadinović says:

  Jedan veoma pametan pedijatar, nažalost zaboravila sam mu ime, pre nekih 34 god., meni je rekao: ” Deca se ne mere na kantar kao prasići!” Tada je moja dvogodišnja kći bila “mršava” ! A, moj unuk je sa 6 meseci imao 13, 300 kg! deblje dete nismo videli ! Sada sa 3, 5 god visok je 107, 5 cm, a ima 20 kg!

 3. Suncica says:

  Dobro vece postovani pedijatre
  Htela sam da vas pitam koliko treba da bude visok decak od 7,5 godina?
  Naime na poslednjoj kontroli moj sin je tezak 22,300 a visok je 120 cm?
  Doktor kaze da je to sasvim normalno ali mene kao majku to plasi pa me zanima vas odogovor.
  Unapred vam hvala

 4. Biljana Djordjevic says:

  Molim vas da mi kazete, imam sina od 9/god ogroman je, ima oko 65 kg a visok je oko 145 cm.Jede dobro krece se trenira fudbal, ali je ogroman.I otac i ja smo mu takodje krupni.Dali mislite da postoji problem sto je dete toliko ogromno?

 5. Natalija says:

  Ja imam 12 godina i visoka sam 165cm da li je to normalna visina?

 6. Gabrijel says:

  Ja sam rodjen sa 53 CM i 3,5kg sada sam januara 2020 napunio 12 god visok sam 160 koliko bi ja u proseku trebao da porastem?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA