Kako da znate kako se vaše dete ponaša kada niste tu, a da ne špijunirate i prisluškujete

Kako steći predstavu o tome šta se događa u životu vašeg deteta kada nije pored vas, a da to ne podrazumeva špijuniranje, prisluškivanje i slične policijske metode?

Foto: Pexels

Ponašanje deteta kada su roditelji u blizini i u trenucima kada je konačno izmaklo njihovom budnom oku, umnogome se može razlikovati. Ponekad je razlika tolika da vam može izgledati kao da su to dve potpuno različite osobe. Кako onda roditelji da saznaju šta dete radi kad im nije na oku i da li njegov tajni život vodi u neku opasnost?

Lične granice su neprikosnovene i to jednako važi i za odrasle i za decu. Ipak, kako steći predstavu o tome šta se događa u životu vašeg deteta kada nije pored vas, a da to ne podrazumeva špijuniranje, prisluškivanje i slične policijske metode?

SLUŠAJTE ŠTA VAM КAŽU NASTAVNICI
Obično ako se dete loše ponaša ili upada u opasnosti, to ne primete prvi roditelji nego nastavnici. Istina je i to da učitelji često nailaze na zid negacije kada nastoje da roditeljima skrenu pažnju na ponašanje njihovog deteta: „Ja svoje dete najbolje poznajem, ono nije u stanju da uradi tako nešto.“

Ne kažemo da sve što nastavnici kažu ima osnovu i da ne mogu da omanu, ali ako je signal dat, bolje bi bilo popustiti sa skepsom i malo prilježnije propratiti detetovo ponašanje i postupke.

КORISTITE DRUŠTVENE MREŽE
I to iste one koje koristi vaše dete. Nije stvar u tome da mu se potpišete na profil i gde god je to moguće, pratite šta postavlja, piše, komentariše. Naročito nije reč o tome da otvarate lažne profile ne biste li se frendovali. Ali i sâmo povremeno prisustvo na platformi koju dete najviše koristi može puno reći o tome kakvo je društvo vašeg deteta i u kom su fazonu.

NE IGNORIŠITE PROFILE NJEGOVIH PRIJATELJA
Кada dete zna koje društvene mreže vi koristite, očekivano je da će se ono na njima ponašati što neutralnije kako bi izbeglo vaše suvišne prigovore i prekore. Druga stvar su njegovi prijatelji, naročito oni čiji su roditelji posvađani s modernim tehnologijama. Na njihovim profilima možete videti svoje čedo iz novog ugla.

PROVODITE VIŠE VREMENA ZAJEDNO
I vrapci na grani odavno znaju da je to najbolji način za produbljivanje poverenja između roditelja i deteta. Međutim, ima još nešto: mnogo je lakše kontrolisati svoja osećanja i ponašanje nekoliko sati oko večere, nego igrati ulogu nekoga ko niste vi satima i satima… Zato na zajedničkim vikendima ili na porodičnom odmoru dete ispoljava svoju pravu ličnost, odnosno vi imate priliku da to primetite bolje nego običnim danima.

DOZVOLITE MU DA DOVODI DRUŠTVO КUĆI
To ima dva pozitivna efekta:

Prvo, prema psiholozima (a i prost narod to odavno zna), od nekog uzrasta na decu daleko više utiče njihovo društvo nego njihovi roditelji. Dakle, pošto obratite pažnju na drugare vašeg deteta, bolje ćete razumeti šta vaša deca predstavljaju u svom društvu i pod kakvim su uticajem.

Drugo, u tim trenucima će se dete (posebno tinejdžer) ponašati gotovo isto kao što se ponaša s društvom kad vi niste tu, a vi ćete biti prisutni. Način njegovog ponašanja malo će vam podići veo tajnosti pa ćete videti i čuti nešto više nego u uobičajenim okolnostima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA