Kako da sprečite svađe među mališanima

Kada se deca posvađaju, recite im da sednu i napišu pismo u kom će objasniti kako se osećaju. To će im pomoći u shvatanju da se raspravljaju oko nečeg što i nije preterano važno, stavljajući akcenat na proživljena osećanja

Normalno je, čak i zdravo, da se braća i sestre svađaju, pogotovo dok su u mlađem uzrastu, ali je veoma važno da ih naučite kako da prevaziđu razmirice. Često ćete morati vi da se umešate, ali neretko će i sami rešavati nesuglasice.

Ponekad se junaci iz bajki ili crtanih filmova ljute na svoje rođake. Iskoristite neku od priča koju vaši mališani vole, u kojoj sestra oprosti uvrede svojim najbližima, poput „Pepeljuge“ i usmeravajte ih ka literaturi i medijskim sadržajima koji promovišu važnost porodice, oproštaj i rešavanje poteškoća.

Kada se deca posvađaju, recite im da sednu i napišu pismo u kom će objasniti kako se osećaju. To će im pomoći u shvatanju da se raspravljaju oko nečeg što i nije preterano važno, stavljajući akcenat na proživljena osećanja koja bi ovo drugo moglo prevideti.

Radite nešto „posebno“ sa svakim od njih pojedinačno. Možda vam se čini da će ih to učiniti ljubomornima, ali verujte da ima prednosti. Dok god deca dobijaju podjednaku, ličnu pažnju, osećaće se da ih vrednujete kao pojedince, a ne kao „zbirnu“ decu. Ovo takođe doprinosi stvaranju zdrave distance između njih.

Dajte im da zajedno reše neki problem, poput pravljenja slagalice. Kada je slože, dajte im težu. Ovo će ih naučiti da pomažu jedno drugom i oslanjaju se na međusobnu podršku. Jačajte im avanturistički timski duh, tako što ćete ih voditi na kampovanje, pecanje ili jednostavno u zoološki vrt. Pohvalite ih kada vidite da se dobro slažu, jer pozitivna kritika važna je koliko i negativna.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram