Kako da se dete lepo ponaša u gostima i prilikom primanja poklona

Kako da se dete lepo ponaša u gostima i prilikom primanja poklona

Da li vam se desilo da je vaše dete na poklon koji je dobilo odreagovalo sasvim nezainteresovano, a možda čak i bezobrazno? Pročitajte praktične savete i izbegnite neprijatne situacije.

Foto: Pixabay

Da li i vaše dete otvoreno pokazuje nezadovoljstvo poklonom? Da li i vaše dete u gostima nekada prosto poludi, tako da nijedna kazna ili prekor više nemaju smisla? Ne znate kako da  sa ovim „detinjarijama“ izađete na kraj?! Možda vam sledeći redovi pomognu.

Sačekivanje gostiju i primanje poklona

Vaše dete dobija poklon od bliskog prijatelja ili rođaka, a njegova prva rekacija je „Ovo mi se uopšte ne sviđa“, ili „Zašto ste mi doneli ovo, kada ga već imam?“…

Ovakvi i slični, slobodno možemo reći iskreni dečji komentari, roditelje čine nezadovoljnim. Mame i tate osećaju se „osramoćeni“ i donekle iznenađeni ponašanjem svoje, inače mile dece.

Mališani u svojim iskrenostima zaista mogu da budu vrlo neprijatni. Na ulici često znaju da upute komentar debelim, ili pak ružnim ljudima („Vidi kolika je, ni kroz vrata ne može da prođe“, „Mama, vidi kako je ovaj čika ružan“). Ali, kultura ponašanja nije nešto sa čim se čovek rađa. Kao i za mnoge druge stvari u životu, potrebno je vreme i rad kako bi se taj trud jednoga dana pretvorio u manire vredne divljenja. Zato prionite ne posao…

Šta možete da uradite?

Ukoliko se bliži rođendan vašega deteta, kroz razne „treninge“ naučite ga kako da kulturno odreaguje na poklone, bez obzira da li su mu se oni dopali ili ne.

Zamislite moguću situaciju. Trening počnite pitanjem „Šta bi rekao kada bi ti neko doneo poklon koji već imaš – kao što je Monopol?“, ili „Kako bi se ponašao ukoliko bi dobio poklon koji ti se ne sviđa?“.

Ako su detetovi odgovori baš onakvi kakve vi ne želite da čujete, počnite da ga učite. Objasnite mu kako nije lepo kada neko na poklon, koji je znak ljubavi i pažnje, reaguje bezobrazno i nazahvalno. Sugerišite mu kakva biste želeli da bude njegova reakcija.

A ako se na rođendanu baš izreknu reči koje ne bi smele, nemojte nikada svoje dete i sebe dodatno „sramotiti“ grdnjom pred svima. Uzmite ga za ruku, izvinite se gostima i u nekom osamljenom kutku objasnite mu gde i zašto je pogrešilo. Savetujte mu da osobi, koju je svojom reakcijom povredilo, kaže nešto lepo.

Kada idete u goste

Sada žurka nije kod vas, već se sa detetom nalazite na zabavi, ili pak u najobičnijoj poseti. Dete je postalo tako nevaspitano, toliko nekontrolisano, da vas njegovo ponašanje u jednoj meri čak i vređa. Svaka zabrana kao da je izgubila smisao.

Nova atmosfera, veliko društvo i slavlje kod pojedine dece „inspirišu“ na zaborav manira. Kao da je sve što je ranije naučeno sada „palo u vodu“.

Razlozi za to mogu da budu brojni. Nekada dete od zabave očekuje mnogo više, pa mu dosadna realnost nameće potrebu da se dodatno zabavi. Ako su doživljaji pak suviše jaki i smenjuju se velikom brzinom, dete jednostavno u toj prenadraženosti  počinje da gubi niti. Nekada i prethodni premor može da učini svoje. I dok deca divljaju, biju druge mališane, uznemiravaju odrasle, prevrću stolice i smišljaju razne „gadosti“ kako da se dalje provode, roditelji iznervirani, nemoćni i umorni od prekora, sa nestrpljenjem čekaju čas odlaska.

Šta možete da uradite?

Zato, ako znate da ćete uskoro biti u nekom velikom društvu, pre tog događaja primenite „preventivni“ program. Detetu precizno objasnite šta se tamo od njega očekuje. Opišite mu kakva će zabava biti i kakva će pravila važiti. Čak i kada je u pitanju najobičnija poseta kod prijatelja, dete nije loše upoznati sa onim što sme i što ne sme u tuđoj kući da čini.

Ako i pored pripreme stvari krenu naopako, podsećanje na pređašnji dogovor može da urodi plodom. Ali opomene i grdnju ne iznosite javno. Uzmite ga za ruku, odvedite u kupatilo i započnite diskusiju. Nemojte mu samo nabrajati šta je pogrešno uradilo (Udario si onu devojčicu, jurcaš između stolova….), već mu objasnite kakvo bi njegovo ponašanje umesto toga trebalo da bude. Nije loše i detetovu uzavrelu energiju bar na trenutak smiriti pričom, sokom i maminim dodirom.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram