Kako da razlikujete simptome korona virusa od sezonskih virusa kod dece

Kako da znate da li je vaše dete iz vrtića donelo kovid ili neki od uobičajenih virusa?

Iako najnovija istraživanja, pre svega, američkih autora ističu da je najmanja transmisija korona virusa između dece i odraslih, odrasli su ti koji pre prenose virus i tako se zaražavaju i deca.

Najmanja je ta transmisija među decom predškolskog uzrasta, nešto više u osnovnoj školi, a kod nas, s obzirom da srednjoškolci izlaze i da su kafići otvoreni, pored zvaničnih podataka, taj broj prenošenja infekcije znatno je veći, rekla je dr Raketić u intervjuu za “Telegraf”.

Ali, kako da znamo da naše dete ima koronu, a ne neki od drugih virusa koji cirkulišu po školama i vrtićima?
– Kod male dece nekada ne možemo dijagnostikovati ključni simptom – gubitak čula mirisa, ali za decu su svojstvene stomačne tegobe koje se pokažu kao simptomi korona virusa, ali osnovni simptomi su curenje nosa i bol u grlu. Jako retko imaju kašalj, zato što bi to ukazivalo na pneumoniju, a to se retko kod dece javlja kao komplikacija. U Americi su zabeleženi slučajevi dece kod koje se pokazala klinička slika nalik Kavasaki sindromu, praćena ospama po telu i otečenim zglobovima, ali kod nas se nije zabeležio takav slučaj – rekla nam je doktorka.

I jedna strana studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine takođe navodi da su deca u manjem riziku od infekcije, a ako do infekcije i dođe pokazuju blage simptome.

Simptomi Covid-19 kod dece su slični kao kod odraslih:

  • kasalj
  • kratak dah ili otežano disanje
  • groznica
  • prehlada
  • bol u mišićima
  • upaljeno grlo
  • iznenadni gubitak čula ukusa i mirisa

Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primer, neki ljudi, uključujući decu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Međutim, sve se više ističe i jedan nov simptom kod dece
Direktor istarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Stojanović govorio je o simptomu promena na koži u obliku ospe na telu.

– Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju se i promene na koži u obliku osipa na telu. Taj osip kod nekih može da bude manje, a kod nekih više izražen – rekao je Stojanović ističući da se na osip posebno treba obraćati pažnja.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA