Kako da pravilno opomente svoje dete, a da mu ne uništite samopouzdanje

Svi želimo da naša deca odrastaju osećajući se samopouzdano, ali nekada roditelji mogu uticati negativno na njihovo samopouzdanje

Foto: Piksabay

Ali ispravljanje lošeg ponašanja je važno, pa je dobro pronaći sredinu, a jedan koristan metod da se to postigne zove se „ meka kritika “.

Načini na koji to možete uraditi su sledeći:

1. Ponudite izgovor i objasnite problem
Možete mirno da započnete razgovor sa nečim poput: „ Znam da niste hteli da…“ Ovo pokazuje vašem detetu da znate da ima dobre namere, uprkos svojoj grešci. Zatim možete dodati „ali“ i objasniti uticaj njihovog ponašanja. Fokusiranje na to kako njihovi postupci utiču na druge podseća ih da nisu loša osoba, ali ih može podstaći da pažljivije razmisle o posledicama svog ponašanja u budućnosti.

2. Krenite napred
Nikada nikome ne pomaže da razmišlja o prošlosti — deca ne mogu da ponište ono što su uradila, pa ih stalno podsećanje na to može naterati da se osećaju loše zbog sebe. Umesto toga, možete im pomoći da smisle plan kako bi mogli da isprave stvari. Postavljajući im pitanja, poput „Šta možete učiniti da im pomognete da se osećaju bolje?“ može im pomoći da se naviknu da razmišljaju o tome kako da isprave svoje greške.

3. Rešavanje problema
Možete strpljivo voditi svoje dete kroz rešenja njegovih problema. Nudeći različite perspektive, pomažete im da prošire svoje razmišljanje. Ovo je zaista korisno za rešavanje situacija koje se ponavljaju za vašu decu. Zatim, kada njihova rešenja funkcionišu, možete ih pohvaliti — za njih je veoma osnažujuće da znaju da su uspešno rešili problem!

4. Izbegavajte korišćenje etiketa
Izgovaranje stvari, poput „Ti si nevaljala devojka“ ili „On je lenj“, može promeniti način na koji vaše dete vidi sebe , a dete koje misli da je loše će se verovatnije ponašati loše. Umesto toga, pobrinite se da odvojite njihovo ponašanje od onoga ko su kao osoba. Podsetite ih da mogu biti dobro dete koje je napravilo loš izbor.

5. Slušajte ih
Zaista je važno da svom detetu posvetite pažnju i pokažete da vam je stalo. Slušajte ih dok objašnjavaju šta se dogodilo. Ovo takođe može biti dobar način da primetite obrasce – ako se uvek ponašaju kada su ljubomorni, ovo je odlična prilika da razgovarate o svojim osećanjima i mehanizmima suočavanja.

6. Ne vičite i ne koristite grube reči
Istraživanja pokazuju da vikanje čini da se deca osećaju uplašeno i nesigurno, što može dovesti do agresivnog ponašanja. A vređanje deteta može imati dugoročne posledice, uključujući nisko samopoštovanje, anksioznost i agresiju. S druge strane, smirenost je umirujuća, tako da se vaše dete oseća voljeno i prihvaćeno, čak i ako se loše ponaša.

7. Ne disciplinujte ih u javnosti
Pokušajte da sačuvate bilo koju disciplinu za kućno okruženje. Grditi svoje dete u javnosti može da dovede do toga da se oseća sramotno , što može dovesti do društvene neprijatnosti kada odraste, kao i da zadrži ogorčenost prema roditeljima. Ovo je poslednja stvar koju svaki roditelj želi!

8. Prepoznajte njihov napredak
Kao roditelj, važno je da svojoj deci date do znanja da vam je moguće ugoditi. Možete prepoznati trud koji su uložili, kao i njihov napredak. Poseban poklon je dati do znanja svom detetu kada prepoznate kako raste ili ko „ postaje “, jer im to šalje poruku da, bez obzira koliko zabrlja, i dalje ćete verovati u njih. Pohvala ili mali znak pažnje će motivisati vaše dete.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA