Kako da podržite svoje dete

Roditelji podrazumevaju da im je stalo do dece. Pa odgajili su ga od „onoliškog“ i noćima ustajali kada je bilo potrebno. I odricali se mnogo čega tokom godina njegovog odrastanja, naravno bez očekivanja da to neko treba da im uzvrati.

Foto: Canva

Deca su ta koja nas uče bezuslovnoj ljubavi. Nikada ništa ne treba da vam vrate, niti su vam dužni. Tu odluku da se podučite bezuslovnoj ljubavi doneli ste onog trenutka kada ste poželeli da imate dete. Kako se u odnosima sa drugima ništa ne podrazumeva, nego se isti gaje i održavaju, tako i u odnosima sa decom ništa se ne podrazumeva.

Zato je važno da kada god spontano osetite potrebu da vašem detetu i verbalno izrazite svoje osećanje, podršku ili nešto slično, obavezno to i učinite. Podržite ga u njegovim nastojanjima da savlada nešto novo. Podržite ga u namerama da bude drugačije i autentično. Ohrabrite ga kada vidite da razmišlja, postavlja pitanja i želi da spozna šta god to bilo. I kada god osetite potrebu recite mu da ga volite .

Kada sve te podrške nema u kontinuitetu, onda dete odrasta nesigurno u sebe i svoje vrednosti. I uvek će se pitati da li je dovoljno dobro i želeti da potvrdu dobije od drugih. To naravno ne znači da treba da hvalite svoje dete za svaku sitnicu koju uradi i odete u drugu krajnost, koja opet neće pomoći detetu da stvori pravu sliku o sebi. Mera je važna u svakom delu našeg života, a za meru nema recepta. To osećamo ili ne osećamo, imamo ili nemamo.

Mera je onaj nevidljivi sastojak, a možda u svemu što u životu činimo i najvažniji. Zato volite svoju decu bezmerno, ali ih ohrabrujte i podržavajte sa merom potrebnom da osete sigurnost u vas i u sebe. Ako ste nekada brinuli o biljkama, onda znate da nije dobro ako ih preterano zalivate, ali je neophodno da ih zalivate i dajete im vodu dok ne ojačaju.

Kada ojačaju, ojača i njihov koreni sistem i počinju same da se snabdevaju vodom iz dubine zemlje. Tako će i vaše dete kada ojača samostalno da pronalazi podršku u sebi za sve što ga čeka na putu koje se zove život.

NV

Mamino ćoše

Podeli:

Komentari