Kako da izađete na kraj sa detetom koje se inati

Ništa ne može da vas iznervira više nego kada vas sopstveno dete prkosno pogleda u oči i kaže „Neću!“, „Mrzim te!“ ili „Ne možeš da me nateraš!“ Ali ne brinite, niste sami, a postoji i rešenje za to. Svoj odnos sa detetom treba da iskoristite kao motivaciju, a ne da ga kažnjavate. Dajemo vam sedam strategija koje će da vam pomognu da ostanete mirni kada se suočite sa prkosom svog deteta.

1) Ne shvatajte lično

Vaše dete ne odbija da jede kako bi vas namerno nerviralo. Prkosno ponašanje je signal da se vaše dete ne oseća povezano sa vama. Deca koja se „ružno“ ponašaju ne rade to da bi privukla pažnju. Ona to rade jer im je pažnja potrebna, isto kao i povezanost sa vama.

2) Razmislite zašto odbija poslušnost

Zamislite kako se biste se vi osećali kada bi vam neko čim otvorite oči rekao šta treba da radite, kada bi vam rekao šta treba da obučete, šta da jedete, kada da izađete iz kuće i slično. Ne želimo da kažemo da deca treba sama da odlučuju, ali pokušajte da se stavite u njihovu poziciju i shvatićete kako se oseća neko ko nema kontrolu ni nad čim.

3) Popričajte sa sobom

Najbolji način da ostanete smireni jeste da popričate sa sobom. Kada vam dete sledeći put kaže „Neću da se obučem“, umesto da se izvičete na njega, duboko udahnite i recite sebi „Ne moram da vičem. Mogu i mirno da mu kažem“. Dete će lepše da reaguje ako mu se lepo obratite.

4) Poštujte detetova osećanja

Dozvolite detetu da se pobuni i priđite mu toplo. Probajte da pričate sa njim – recite mu, na primer: „Vidim da stvarno ne želiš da izađeš iz auta. Vidim da se držiš rukama za sedište i verovatno razlišljaš ‘Nema šanse da me izvede iz auta’“ Šta postižete ovim? Pravite pauzu, rupu u besu. Kada mu se obratite lepo, dete ima utisak da ga razumete. A pošto niste upotrebili silu zbog toga što ste jači, ono ne reaguje na autoritet i ne suprotstavlja vam se.

5) Postavite granice samo kod opasnog ponašanja

Kada dete izgubi meru i počne da divlja, ne možete ga umiriti lepim rečima. Ako histeriše zbog nečeg određenog, uklonite izvor histerije dok se ne smiri. Nežno ga uhvatite za ruke i recite mu da ne sme da udara nikog ako vam izgleda da to može da se desi. Može da se desi da se uvredite zbog nečega što će reći, ali pokušajte da ne uzimajte za ozbiljno njegove reči, jer dete u tim situacijama reaguje impulsivno.

6) Održite lepu sliku o svom detetu

 

Nemojte da mislite da je vaše dete loše nego recite sebi „Moje dete je još malo i još uvek uči. Njegov mozak se još uvek razvija i potrebno mu je nežno usmeravanje“. Imajte poverenja u svoje dete. Ako u 3:30 odbija da izađe iz kuće, ne mora da znači da će odbijati i u 3:40. Budite sigurni da će u jednom trenutku ispuniti bilo koji vaš zahtev.

7) Budite duhoviti

Humor je, kada se mudro koristi, veoma moćno oružje. Izbegnite sarkazam i ruganje i zamenite ih blesavim, zavereničkim tonom. Ako vaše dete odbija da opere zube, možete mu reći „Ah, usta su ti zatvorena. Moraću onda da ti iščetkam nos i uši“. Smejte se zajedno sa njim i nakon toga će pristati.

Izvor. Blic.žena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA