Kako da dete čuje šta mu pričate

Koliko puta morate da ponovite nešto da bi vas dete poslušalo? Ako ste kao većina mama verovatno mnogo. Taman toliko da poraste tenzija, da podignete glas i da vam nakon toga bude veoma žao. Ova scena se ponavlja u velikom broju porodica skoro svakodnevno. Evo kako možete da je popravite.

dete

Foto: Flickr

Deca su poznata kao “selektivni slušaoci”. Ona su zauzeta igrom, svojim projektima koje žele da realizuju, stvarima koje ih zanimaju, koje žele da otkriju. Upravo zbog toga često ignorišu poruke i želje odraslih koje samo ometaju njihove “poslove”.

Međutim, deca koja poseduju dobre veštine slušanja imaju bolji uspeh u školi, uspostavljaju stabilnije odnose sa drugim ljudima i tolerantnija su na frustracije. Sve ovo jasno govori koliko je važno učiti dete kako da sluša.

Najvažniji deo procesa učenja deteta veštinama slušanja je ostati smiren. Iako je veoma iritirajuće kada deca ne slušaju, veoma je mala verovatnoća da će ono bilo šta naučiti iz onoga što roditelj izgovori u napadu besa. Najbolji momenat za učenje deteta kako da sluša je u zajedničkim i opuštenim trenucima. Evo šta treba da radite:

Aktivno slušajte

Jeste da je svakodnevica prepuna obaveza koje nam lako skreću pažnju: posao, kuća, kuvanje i sl. Ali je nemoguće vaspitati dete sa dobrim veštinama slušanja kao roditelj koji nikada ne odvaja vreme da sasluša svoje dete. Nemojte gledati kroz prozor, menjati televizijske kanale ili započinjati druge aktivnosti koje zahtevaju vašu punu pažnju. Bitno je da detetu svojim ponašanjem date do znanja da ga slušate. Isključite telefon na trenutak i aktivno se zainteresujte za vaše dete. Pokažite mu da ga slušate gledanjem u oči,  postavljanjem pitanja i pokazivanjem interesovanja za ono što vam priča.

Spustite se na detetovu visinu

Iz perspektive malog deteta svet je džinovsko mesto puno najrazličitijih izazova. Njemu je teško da pažljivo sluša pored svih stvari koje mu odvlače pažnju i roditelja koji kroz dranje konstantno ponavljaju iste stvari. Spustite se zato u ravan sa detetovim očima i sačekajte da vam se pogledi susretnu pre nego što počnete da pričate. Govorite smirenim i ujednačenim glasom i objasnite mu šta treba da uradi razlaganjem uputstava u par koraka. Nemojte komplikovati stvari jer ćete mu otežati ceo zadatak. I budite svesni činjenice da vas dete neće poslušati baš svaki put.

Tražite od deteta da ponovi ono što je čulo

Jedna od dobrih navika je da tražite od deteta da vam ponovi šta treba da uradi. Ponavljanje će naterati dete da zastane tokom ponavljanja, bolje se skoncentriše na to što treba da uradi i pita ponovo ako je potrebno. A da se ne bi osećalo usamljeno ili “prozvano” svaki put možete i vi raditi isto. Kada ono traži nešto od vas neka vam kaže da i vi ponovite šta treba da uradite. To će detetu pokazati da ga slušate ali i da nam je svima nekada potrebno dodatno objašnjenje ili uputstvo koje je sasvim u redu da zatražimo.

Učite kroz igru

Kroz igru učenje veština slušanja može da bude veoma zabavno. Dete će uživati i razvijati svoje veštine u isto vreme.

Kakva je situacija kod vas? Koliko se čujete međusobno?

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA