Kako da budete kul tata

Učenje basketa ili fudbala je dobar početak, ali one zaista bitne lekcije koje dete spremaju za život su ipak nešto dublje.

Najbolji način da počnete sa ovim važnim delom odrastanja je da smanjite vreme koje dete provodi pred računarom i igricama i povećate vreme koje provodi sa vama! Prilike da prenesete deci znanje su svuda, bilo da im poruke prenosite direktno ili podsvesno.

1. Izražavajte emocije rečima

Razgovarajte sa detetom što češće. Pružite mu piliku za kreativne aktivnosti koje uključuju reči. Igrajte se pozorišta, društvenih igara ili jednostavno prepričavajte šta se desilo tokom dana. Ne oklevajte ni da koristite komplikovane reči za koje znate da ih dete ne razume. Opustite se jer deca veliki deo znanja usvajaju iz konteksta a, ukoliko je potrebno, uvek možete da im objasnite značenje nekog apsolutno novog pojma.

2. Ne popuštajte izlivima besa

Ako se vidno uznemirite kada dete ima izliv besa i emocija jer ne može da dobije ono što traži, samo dolivate ulje na vatru. Time što udovoljite zahtevu i kupite mu slatkiš zbog koga se ori cela prodavnica samo ćete ohrabriti ovo loše ponašanje. Umesto toga, kada vaše dete počne da vrišti ostanite smireni i pažljivi. Time ćete signalizirati detetu da se ne potresate oko čitave dreke i da na taj način nikada neće pobediti u ubeđivanju. Ova taktika možda neće uspeti iz prve, odnosno od prvog izliva besa i nezadovoljstva, ali kad dete nakon nekoliko pokušaja shvati da na taj način ne dobija ništa, uvidećete vrednost takvog pristupa.

3. Postavite im izazov

Deca počinju da se takmiče sa roditeljima već u uzrastu od četiri godine. Tada otprilike počinje neizbežna trka do kola, rvanje na kauču ili takmičenje u brzom ispijanju soka na slamčicu. Upustite se slobodno u te igre i uživjte u njima. U početku pustite dete da pobeđuje, a onda mu polako podižite kriterijume da mora da se potrudi da bi pobedilo. Takmičenje sa tatom je odličan način da dete razvije osećaj sopstvene snage i prilika da testira mišiće bez bojazni da će se povrediti. Osim toga, takve vežbe odmeravanja snage su dobre i za dečje samopouzdanje jer deca postaju svesna svojih sposobnosti.

4. Ohrabrite rad

Jedan od najlepših poklona kojeg će se deca sećati celog života je entuzijazam i ljubav prema radu. Nenametljivo, ali na način da dete sigurno može da vas čuje možete da ispričate prijatelju ili rođaku kako vam je mališan pomogao u popravci stolice ili farbanju radijatora i koliko ste zadovoljni zbog njegovog truda. Ovo je mnogo efikasnije nego da samo pohvalite dete, u šta ćete se lako uveriti ako diskretno osmotrite reakciju mališana i njegov ponos zbog toga što neko ceni njegov rad.

5. Naučite ih da se igraju alatom i popravljaju stvari

Dok su deca mala, povedite ih sa sobom u avanturu istraživanja po prodavnicama alata. Pustite ih da posmatraju dok čačkate oko slavine koja curi ili lampe koja uporno treperi i dozvolite im da vam pomognu u mozganju oko uzroka kvara. Setite se koliko je vama u njihovom uzrastu čudesno delovala mogućnost da se nešto popravi i koje zadovoljstvo vas je ispunilo kad ste prvi put uspešno popravili neki mali kvar u kući. Danas posebno, kada svaki uređaj sa manom odmah bacimo i zamenimo novim zaista možete da priuštite da vi sami i deca “stručno ispitate” fen koji neće da greje i tako ih naučite magiji malih popravki. Ne zboravite da decu na taj način učite i da svet oko njih može da se povinuje njihovoj veštini, mašti i trudu. Uz mere predostrožnosti, naravno.

6. Postavite realna očekivanja

Možda vi ne očekujete od svog mališana da bude “čudo od deteta” koje bez problema rešava zadatke iz matematike, recituje i bavi se sportom svakog dana, ali današnje kompetitivno društvo često nameće takve standarde. Zbog toga mnoga deca imaju probem sa fokusiranjem i rasplinjavaju se na veliki broj aktivnosti pritom ne pružajući i ne postižući maksimum ni u jednoj. Pomozite zato deci u spoznaji da postoje granice svega, pa i njihovih talenata. Objasnite im da pravo majstorstvo dolazi vremenom i uz mnogo vežbe. Uzmite kao primer omiljenog tenisera ili glumicu i objasnite im da su oni uspeli zato što su odabrali veštinu u kojoj su bili dobri u startu i usavršavali je dok nisu postigli dobre rezultate. Naučite dete na praktičan način onoj staroj mudrosti “Odaberi jedna vrata i mnoga će ti se otvoriti, pokušaj da uđeš na njih pet odjednom i nećeš stići nigde”.

Izvor> Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA