Kakav je karakter vašeg deteta, tako treba da bude i vaše vaspitanje

Da biste zaista upoznali svoje dete, morate prvo da upoznate njegov temperament. On nam je svima dat s rođenjem i ne može biti ni dobar ni loš, već samo drugačiji.

Pixabay

Moje dete je „zahtevno“, „hiperaktivno“, „osetljivo“, „plašljivo“, „dobro“… Ovako često mnogi roditelji opisuju svoju decu ili konstatuju da kod jednog deteta deluje jedna vaspitna mera, a kod drugog ne. Pitaju se gde su pogrešili i kako je moguće da imaju jedno dete za primer, a drugo koje im stalno zadaje nevolje.

– Epiteti i opisi koje roditelji često koriste odnose se zapravo na temperament deteta. To je nešto što nam je dato s rođenjem, a temperament ne može biti ni dobar ni loš, već samo drugačiji. I to je ono po čemu se ljudi, a samim tim i deca, međusobno razlikuju – objašnjava Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik za roditelje.

Temperament nije jedan, već se sastoji od više različitih dimenzija i na roditelju je da proceni u kojoj meri je svaka od njih izražena kod deteta.

Na primer, jedna dimenzija temperamenta jeste to koliko mališan ima tendenciju da izbegava opasnost. Postoje deca koja su po prirodi strašljiva i ona će se na minimalni znak opasnosti povući. Za njih opasnost može biti i ulazak u novu socijalnu situaciju, kao što je na primer polazak u školu. S druge strane, postoje deca koja nemaju izražen strah od nepoznatih okolnosti, pa se često za njih kaže da su neustrašiva.

– Dimenzije temperamenta su i potraga za novinama i istraživanjem, zavisnost od nagrade, kao i upornost. Sva deca koja u pomenutim dimenzijama idu u bilo koju krajnost poseduju osetljiv ili izazovan temperament – ističe Milosavljevićeva.

Na primer, dete koje pokazuje impulsivno ponašanje, izražen istraživački nagon, ekstremno visoku socijabilnost ili visok nivo energije često se u očima odraslih nestašno ponaša. Zbog toga ga i opisuju rečima kao što su nemirno, bezobrazno, nemoguće, hiperaktivno… Iako ne deluje tako, ta deca u jednom trenutku mogu da počnu da veruju da su loša, što će negativno uticati i na njihovo samopouzdanje.

Sa aktivnom decom nije lako

S obzirom na to da je svako dete različito, što zbog temperamenta, što zbog karaktera koji se s vremenom oblikovao pod uticajem sredine, bilo bi poželjno da se prilagođava i pristup roditelja.

Na primer, ukoliko je dete aktivno, energično, voli da trči i da se igra, potpuno je logično da mu to i obezbedite. Ovakva deca često su manje svesna svoje telesne šeme i kad su kod kuće, lako se mogu povrediti. Zato je važno da se deci ovakvog temperamenta obezbedi dovoljno prostora da mogu sigurno da se igraju i da im se u isto vreme šalju ohrabrujuće poruke, kao što su: „Sviđa mi se to što sve radiš tako brzo“.

– Ovakve poruke su posebno važne za izgrađivanje zdravog samopouzdanja kod ove dece zato što će okolina uvek u većoj ili manjoj meri komentarisati njihovu prenaglašenu aktivnost. Ovde suština nije da ih predstavljamo uvek u pozitivnom svetlu, već da u njihovom ponašanju istaknemo ono što je pozitivno i da to koristimo da ih hrabrimo – ističe Milosavljevićeva.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA