Kada uvo zaboli

Ovog puta smo izabrali problem koji se neretko dešava kod dece – akutni bol u uvu. Trudimo se da izbegavamo medicinske termine koliko je to moguće, ali ovo akutno ipak realno odslikava “dramu” iznenadnog, snažnog bola u uvu.

kad uvo zaboli

Foto: Flickr

Zašto zaboli uvce – tako iznenada?

Uvo je puno nervnih završetaka koji prenose bol, naročito je srednje uvo “bogato” receptorima koji imaju jedini zadatak da “hvataju” bolni nadražaj. Kada je pritisak u šupljini srednjeg uva (iz nekog razloga) povišen to izaziva bol. Zapaljenje uva je tipičan uzrok bola, ali zapamtite: ne mora da znači da dete ima zapaljenje srednjeg uva samo zato što ga uvce boli.

Ako nije zapaljenje srednjeh uva, šta je onda?
Kod najvećeg broja dece koja imaju akutni bol u uvu se radi o prolaznom zapušenju Eustahijeve tube – kanalčića koji spaja srednje uvo i mesto gde nos “prelazi” u grlo. Ova tuba se zapuši jer je nosić zapušen, pa tečnost iz šupljini srednjeg uva ne može da izađe. Ovaj zarobljeni sekret pritiska malopre pomenute receptore za bol – to svarno strašno boli.

Da li odmah treba “trčati kod doktora”? 
Ne treba!
Prvo treba pomoći detetu – ne valja “bolno” dete maltretirati po kolima, taksiju u dežurnim ambulantama ili bolnicama. Evo šta treba uraditi:
* Čišćenje nosića. Veće dete podstaknite ga da izduva nos, iako to ponekad može kratkotrajno pojačati bol, pomoći će detetu da “produva” zapušene nosne kanale. Kod manje dece nežno očistite nosić štapićem, ako dete ima obilan “vodeni” sekret izvucite ga pumpicom. Pumpicu ne koristite “na suvo” – ako dete nema mnogo sekreta pumpica može da pojača bol!
* Kapi za nos. Stavite detetu kapi ili sprej koji sadrži vazokonstriktor – supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu (koji doprinose zapušenju nosa “u dubini”). Zolynd 0,05%, Efedrn 0,5% Adrianol T, Nafazol, Operil P, Olynth…. Čak iako ne izgleda da je nosić zapušen uradite ovo! Važno je pre stavljanja očistiti nosić (kako je opisano u prethodnom koraku – u protivnom kapi neće odraditi posao kako treba)
*  Potom dajte detetu ibuprofen (Nurofen sirup). Ako ne znate dozu od ranije, pročitajte uputstvo, samo dajte lekić. Ibuprofen ublažava bola, ali ima i važan antizapaljenski efekat koji smanjuje otok sluzokože gornjih disajnih puteva, što olakšava “odlivanje” sekreta koji je zarobljen u šupljini srednjeh uha.

* Sačekajte 15-20 minuta, nađite se detetu, umirete ga i videćete da će biti bolje.

Kada svarno treba potražiti pomoć lekara?
* Ako i pored svega obavljenog dete i dalje plače i ne smiruje se, obavezno treba otići do dežurnog pedijatra. To se daleko ređe dešava – ogromna većina dece “odreaguje” na opisanu terapiju i ponaša se kao da se ništa nije desilo.
* Ako dete dobije visoku temperaturu treba se javiti lekaru, čak iako je bol prestao. Naravno to nije obavezno da se obavi “u sred noći”, pod uslovom da dete mirno spava i ne žali se na bol. Sledećeg dana, polako i bez panike treba potražiti pomoć pedijatra.

Eto vidite – bol u uvcetu svarno nije “drama” kako na prvi pogled stvarno izgleda. Naveći broj dece sa naglo nastalim bolom u uvu nema pravo zapaljenje srednjeh uva! Ovo je jednostavna pomoć detetu, a možete izbeći nepotrebni odlazak u dežurnu službu.

 

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, djevojcica od 4 godine prije tri nedelje je imala bol u uvo i onda je imala malo krvi u uvu, vodili smo je kod pedijatora rekao je da je infekcija onda nam je dao antibiotik i kapi za uvo, poslije toga nakon dvije nedelje opet je imala jak bol u uvu, sta znaci to sve i sta mozemo da uradimo? Hvala!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja cerka 23mes. je pre oko tri nedelje imala uplu Levog uva, lecili smo pancefom i stavljali smo joj antibiotske kapi u nos i u uvo pa je ta upala prosla ali dr je na kontroli rekla da joj je sada spoljasni usni kanal Desnog uva crven ali da ne tretitamo ni sa cim, samo da odrzavamo nos prohodnim. Ona i ne slinavi, nosic joj je otpusen, nema ni temperaturu ali s’ vremena na vreme se pozali na trenutak da je zaboli uvo i to odmah prodje. Jutros je iz sna na minut zaplakala da je boli i brzo je nastavila da spava. Ja sada ne znam sta da radim, da li opet da je vodim kod lekara? I da, pre tri dana, i ako je dr videla da je crveno uvo, dala je uput i primila je Synflorix vakcinu. Dete je ovako zdravo, jede lepo, raspolozena je, nema temperaturu… Unaped hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovanje,
  Dete od 2,5 god se probudilo tokom noci zaleci se da ima nesto u uvu ( misli voda) a kaze da ga ne boli. Ali bio je jako nervozan i preplakao tu jednu noc. Sutra dan kao da nista nije bilo. Posto se to desilo 2x za mesec dana a vrticko je dete uvek ima sekreciju iz nosa odvela sam ga kod pedijatra koja mu je pogledala usi i rekla da ima blaga upala…. dala ospamox
  On se ni jednom vise nije pozalio na uvo igra se veseo je ja sam pocela da ga inhaliram fizioloskim izvlacim sekret iz nosa koji nije obilan i stavljam operil p. Nema temp. Veliki je rekao bi da ga boli. Imam dilemu da li uopste da mu dajem AB ili da ga povucem ove ned iz vrtica i pratim. Nisam pametna
  Citajuci clanak i savete rekla bih da mozda pracenje za sad nije los izbor
  Samo se plasim da ne izgubim vreme a na kraju skor bude isti
  Help

  Odgovori na komentar
  • Samo da se nos lepo.servisira, a u slucaju pojave ponovnog bola, da ae daje Brufen sirup 3 x na dan, par dana – uz otpusavanje nosa!

   Sasvim je jasno da sada NE treba davati antibiotik!

   Odgovori na komentar
 4. Sanja Divac 13.12.2018 u 12:58

  Beba mi ima pet ipo meseci.Od toga je dva puta pio antibiotik zbog usiju.Zadnji put je ispio pre desetak dana, i pre dana preplakao vecinu dana , imao blagu temperaturu.Isli smo i kod specijaliste ORL predhodnih puta koji nam je i davao th.Sekret iz nosa mu konstantno curi, nekad bude voden, nekad zut, a nekad beo i gust.Koristili smo u inhalaciju pulmicort tri dana.Opet jako place, nosic dalje curi, cisti mu se non stop pumpicom sa usisivacem,Sta raditi?Pomozite

  Odgovori na komentar
 5. Poštovani,dečak tri godine sedam dana ima variccele.Imao je prvih par dana temperaturu,davali smo paracetamol i rektiole braomazepama,jer je imao konvulzije pre godinu i po. Zbog pojačanog sekreta u plućima danas dobili smo inhalacije berodualom i Prospan.Međutim,ponovo se javlja temperatura 37.8 i žali se na bol u uhu.Šta sada raditi?
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,decak dve ipo godine ustaje tokom noci zaleci se na bol u uhu.Do jutra se budio uz plac.Odvela sam deze pedijatru..pregledala ga je grlo crveno oteli krajnici ali usi su bez crvenila.Dala mu je ospomox i paracetamol.Dete ne prestaje da place cak mi ne dozvoljava ni da pipnem mu desno uho.Pocela sam sa antibiotikom i paracetamolom.Da li je to reakcija crvenog grla i otecenih krajnika na uvo….jer usi nisu crvene?

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA