Kada roditeljske dobre namere odu pogrešnim pravcem

Šta su najčešće greške koje roditelji prave a koje bi zapravo mogle da povrede dečije mentalno i fizičko zdravlje na duže staze?

Foto: Flickr

Video sam toliko dobrih namera koje su otišle u potpuno pogrešnom pravcu tokom godina, Ovo su neke od najčešćih grešaka koje mogu biti zaista štetne po decu.

  • Dajete im previše izbora

Mnogi roditelji misle da deca uvek treba da imaju beskrajno mnogo izbora, dok je realnost takva da dolazi do prezasićenja ako imaju previše mogućnosti.

  • Previše ih hvalite za sve što urade

Zato se i dešava da deca često neće da urade ništa, ako za to neće dobiti nagrade i hvalospeve.

  • Pokušavate da ih učinite srećnim

Njihov posao je da nauče da budu srećni. Vi ih ne možete forsirati da to i budu.

Oni će tako skoro uvek misliti da akvizicija vodi do sreće. To znači da nikada neće biti zadovoljni, i to može dovesti do zavisnosti i prinude.

  • Držite ih prezauzetima

Uglavnom se to dešava sa sportom. Mnogi roditelji pogrešno misle da će time ako decu okupiraju sportom, moći da ih sklone od nevolja. Ali ako ih preforsirate, to može dovesti do potpuno drugačijeg rezultata.

  • Mislite da ako misle “pametno” to će ih spasiti

Dešava se da roditelji misle da ako su deca prepametna mogu sve. Ali dešava se da ona postanu i arogantna, misleći da su svi ostali glupi ili da ako ih nekada druga deca nadmaše, da je to vrsta prevare. Kao rezultat, niko ih ne voli.

  • Mislite da će im čvrsto religijsko verovanje dati ispravne smernice i sačuvati ih od svega

Prvi put kada vide da veličate neke lidere, ili licemerje na vašem licu, kula od karata će se raspasti.

  • Ne dajete im važne informacije – kao što su na primer informacije o seksu

Mnogi roditelji su prestravljeni od toga da razgovaraju o seksu, i misle da ako budu izbegavali tu temu sa svojom decom, da će ih to spasiti. Ali viđao sam 13-ogodišnjakinje koje su trudne, samo da bi prkosile roditeljima.

  • Previše ste kritični prema njima i njihovim greškama

Pretpostavka je da ako kontrolišete decu, biće dosta uspešnija. Ali deca koja su odgojena na ovaj način navikla su da budu savršena u svemu, počevši od njihovog izgleda, sporta, kako god to nazvali. Kada se greška dogodi, oni se osećaju bezvrednima, i počinju da budu toliko ljuti da to nekada vodi do samopovređivanja…

  • Koristite stid, izbegavanje ili pretnju

Nikada nemoje izreći kako ne volite svoje dete zbog nekih njegovih postupaka, kao što neki roditelji rade. To je naizgled kratkoročna kazna, ali može dovesti do toga da dete posle bude potpuno nezainteresovano za vas.

  • Terate decu da rade stvari neprimerene njihovim godinama

Trenutno imam 3 pacijenta, koja su sa 4 godine morala da hrane sama sebe, ili da vode brigu o svom blizancu, ili bratu / sestri. Video sam mnoge koji nisu imali svoju porodicu, jer kako kažu “Ja sam već odgajio svoju porodicu”.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA