Kada početi sa odvikavanjem od pelena

Veliki broj roditelja je nesiguran kada da počne sa odvikavanjem od pelena. Ono što morate da znate je da nisu sva deca spremna za ovu promenu u istom uzrastu. Upravo zbog toga je važno da posmatrate vaše dete i obratite pažnju da li vam pokazuje znake da je spremno, na primer da li prekida igru na trenutak ili se hvata za pelenu.

odvikavanje od pelena

Uobičajeni uzrast za pojavu ovih znakova je između 18. i 24. meseca, iako neka deca mogu biti spremnija i pre toga. Dečaci obično počinju kasnije i potrebno im je duže vremena nego devojčicama da se odviknu od pelena.

Sve ovo govori da uzrast nije pravo merilo donošenja odluke da je došao momenat za upoznavanje sa nošom i zaboravljanja na pelene. Bolje je da obratite pažnju na sledeće znakove koji jasno kažu da dete može da ostavi pelene:

 • može da prati jednostavna uputstva
 • poznaje i razume reči vezane za odlazak u toalet
 • može da kontroliše mišiće koji su odgovorni za normalan odlazak u toalet
 • verbalno izražava da želi u toalet
 • pelena je suva bar dva sata i više
 • može da stigne do noše, sedne na nju i ustane kad treba
 • spušta pelenu ili gaće
 • iskazuje interesovanje za upotrebu noše ili nošenje gaćica

Kada nije a kada jeste pravi trenutak?

Iako dete jasno pokazuje gore navedene znakove ipak postoje stresni i teški trenuci u kojima nije preporučljivo započinjati odvikavanje od pelena. To su pre svega putovanja, period dolaska mlađeg brata ili sestre, trenutak prelaska iz kreveca u krevet, selidba ili kad je dete bolesno (naročito ako ima dijareju). Sačekajte da se situacija smiri i okolina bude dobro poznata pre nego što započenete privikavanje na nošu.

Takođe, često se čuje savet da je odlično vreme za ostavljanje pelena leto, međutim, ako je vaše dete spremno ranije nemate razloga za čekanje.

Koliko traje odvikavanje?

Ceo proces odvikavanja može da traje između 3 i 6 meseci, mada se razlikuje od deteta do deteta i može da traje i kraće i duže od toga. Znači, nemoguće je unapred znati koliko će sve da potraje.

Takođe je moguće i da dete ima suvu pelene tokom noći i da zna da ide na nošu tokom dana a opet mu može trebati dodatnih mesec dana da prespava suvo bez pelene.

 

Problemi

S vremena na vreme mogu da se dese manji problemi kod svakog deteta i dobro je da to imate u vidu pre nego što izgubite strpljenje.

Tako dete koje inače nema problema sa korišćenjem noše može da se nađe u nezgodnoj situaciji ako proživljava neki stres. Na primer, dolazak mlađeg brata ili sestre može da izazove regresiju deteta od 2 ili 3 godine i vrati ga na prethodni nivo razvoja.

Ako je vaše dete naučilo da koristi nošu i onda se jave problemi najbolje je da porazgovarate da dečijim lekarom kako biste znali šta se dešava i isključili mogućnost postojanja infekcije.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

 1. Tijana 82 says:

  Moj sin i ja smo to rešili kada je imao nepunih 18 meseci. Za 10 dana! Kakvih 3-6meseci?!
  Mislim da je vise na nama,roditeljima. Da li smo mi spremni… deca mogu i znaju svašta. Nama su skidali pelene sa godinu dana…

 2. Anastasija says:

  Ja sam dijete odvukla za nepunih 5 dana i ako dijecak nije pričao ali je sve znao!Mmmmmmm je bio znak da mu treba tuta,fino sam mu objasnila šta je tuta i za šta služi!I sama sam se iznenadila kako je brzo ostavio pelene a pola god sam mu noću držala pelene i uvijek suva,kažu da je i to znak da je dijete spremno za odvikavanje!Odabrali smo ljeto jer je toplije i lakše za očistiti pošto ljeti nemam tepiha u kući.Kažu da ako se odlučite da skidate pelene da ih i ne vraćate opet jer zbunjujete dijete!

 3. MarijaJa says:

  Mame, kako ste vi malcima makle pelene? I meni se cini da je par mjeseci dugo.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA