Kada oboje imaju manje od dve godine – kada su deca skoro blizanci

Ako je vrlo mali razmak u godinama među vašom decom, i dalje ćete morati sve vreme da pazite na starije dete jer deca mlađa od dve godine zahtevaju stalni nadzor.

drugo dete

Ako je vrlo mali razmak u godinama među vašom decom, i dalje ćete morati sve vreme da pazite na starije dete jer deca mlađa od dve godine zahtevaju stalni nadzor. Posle toga je obično bezbedno da vi budete na spratu, a vaše dete dole i obrnuto.

S veoma malom decom među kojom je mala razlika moraćete da pazite na oboje, što je očigledno veoma teško, neki bi rekli čak i teže nego paziti na blizance jer su oni makar zainteresovani za iste stvari. Ipak, kad starije dete napuni dve godine, videćete da vam je daleko lakše da pazite na oba deteta. Čak i kad pređu 18 meseci, život može da postane malo jednostavniji jer u tom periodu deca počinju da razvijaju osećaj za opasnost i manja je verovatnoća da će se povrediti.

U međuvremenu se naviknite na krš, zbrku, prepune korpe veša i na to da nećete mnogo šta postići. To će trajati samo nekoliko meseci i ovo je zaista period u kom će roditeljstvo biti najhaotičnije (osim ako se ne odlučite da imate još dece, razume se!). U ovoj fazi je najbolje da sednete na pod i da se igrate. Decu u ovom uzrastu je prilično lako usrećiti i mnogo je lakše postići to zadovoljstvo nego održati dom urednim i organizovanim.

Jedna od prednosti toga da su oba deteta mlađa od dve godine jeste u tome što će oboje popodne spavati u isto vreme, što će vam pružiti malo vremena za sebe. Još jedna prednost je u tome što možete da ih stavite u dvostruka kolica i da odete u dugu šetnju koja će vam sačuvati zdrav razum.

I za kraj, biće neverovatno medena zajedno. U suštini, imate malu bebu i veliku bebu i veoma je simpatično gledati ih kako komuniciraju. Kad ste van kuće, naći ćete se u centru pažnje i, uz malo sreće, naići ćete na mnogo podrške, i to često od potpunih stranaca.

  Odlomak iz knjige Kada stigne drugo – vodič za preživljavanje, autorki Simon Kejvi i Kerolajn Fertlman

Knjiga je odličan vodič za igurno putoanje kroz haos porodičnih odnosa koji nastaje nakon uvođenja drugog deteta u porodicu. Odličan orijentir za uspostavljanje optimalnih odnosa između dece i opšte zadovoljstvo u kući.

Izdavač: Psihopolis

Podeli:

Komentari

  1. Nina Ricci says:

    Bravo za text …upravo se “borim”sa dve bebe ,jednom malom i drugom još manjom i mogu vam iz ličnog iskustva priznati đa je svakog dana zanimljivo veselo i haotično svuda oko nas a najviše u mojoj glavi.Divno ih je gledati kako rastu pod istim pritiskom nedeljive ljubavi koju im pružam. Verujte mi ,koliko je teško toliko je lepo đa ne postoji nijedan los razlog imati u isto vreme dve male bebica u rukama

  2. Ivana Tadic Asanin says:

    A sta kad ih imate troje mladjih od dve godine? Koliko kolica, sedista za auto, i slicnih stvari. Pritom, blizanci su potpuno razlicitog temperamenta. Zamislite, izlazak u setnju.. .

  3. Ana says:

    Ja sam za 2 godine i 3 meseca rodila troje.Sada imaju 6,7 i 8 godina i stalno neki haos…svadje medju njima…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA