Kada je vreme za prvi razgovor o menstruaciji?

U odraslom dobu menstruacija je već ustaljena pojava, dešava se svakog meseca i tačno znate šta možete da očekujete u toku njenog trajanja. Većina žena se seća i kada su se sa njom susrele prvi put, kome su se obratile i da li su bile uplašene.

Foto> Pixabay

Sada ste vi u situaciji da imate devojčice kojima se menstruacija još nije desila ili se desila nedavno. Zbog neprijatnosti ove teme, mame često odlažu započinjanje razgovora o tome i desi se da zakasne. Odnosno, desi se devojčica susretne sa prvom menstruacijom (menarhom), a da prethodno nije bila dovoljno ili čak nimalo pripremljena za promenu odrastanja sa kojom se susrela.

Da biste bile sigurne da nećete zakasniti, pričajte što ranije. Pričajte onda kada uočite prvi signal sazrevanja, rasta, psihičke zrelosti ili primetite isto kod njenih vršnjakinja. Znajte da se menstuacija javlja između 9. i 16. godine (najčešće sa 12), ali da se može desiti i pre 9. godine. To znači da je pravo vreme za otvaranje razgovora na ovu temu još u nižim razredima. 

Obaveza roditelja je da bude uz dete u tim trenucima i da ga pripremi za ono što predstoji.

Na koji način da pričate o ovoj temi?

 Vodite razgovor bez ustezanja

Prvo pravilo jeste da pristupite ovoj temi bez vidljive nelagodnosti i stida. Time ćete osloboditi svoju ćerku da menstuaciju i priču o njoj prihvati kao normalne i očekivane pojave. Ako vam je nejasno na koji način da počnete da pričate o tome, neka vam reklama za uloške ili pakovanje uložaka koje ste zajedno uzele u marketu postane okidač za razgovor.

 

 Pre svega – pitajte da li nešto znaju o menstruaciji

Često se desi da majke devojčica budu iznenađene da je ova tema već našla put do njihovih ćerki koje su o menstruaciji već čule su od drugarica, videle na tv-u ili internetu. Pitajte ih šta znaju o tome i dajte im one informacije za koje mislite da su važne. 

 Za početak ponudite osnovne informacije

Prvi razgovor na ovu temu treba, pre svega, da se odnosi na opšte informacije o tome da ih u narednom periodu očekuje prva menstruacija, i o tome kako da je prepoznaju, na koji način da vode higijenu u toku prvih dana, kako da se pripreme za nju (ako žele mogu da nose uložak sa sobom i slično). U prvom razgovoru treba staviti akcenat na to da je to normalna pojava i da se po tome nijedna devojčica ne razlikuje od druge. 

Nekom drugom prilikom, možete raširiti temu i pričati o tome da se pojedinim ženama dešava da ih boli u toku tih dana i da vam obavezno prijave kada se to desi da možete da im pomognete. Bitno je da znaju da ništa nije sramota.

 Koristite prave termine

Sa ciljem da određena tema postane normalna i bez tabua bitno je da koristimo prave izraze u toku razgovora o njoj. Osim toga, korišćenje drugih izraza indirektno govori o tome da je neka tema neprijatna i da je treba izbegavati. Stoga, slobodno govorite menstruacija, ulošci i slično, a izbegavajte, “ono”, “tetka iz Crvenke”…

 Podelite svoje iskustvo

Ukoliko želite i primetite da je vaša devojčica spremna na takav razgovor, možete podeliti sa njom vašu anegdotu iz tog perioda, sa koliko ste godina prvi put dobile i slično. Važno je da  priča ima pozitivnu poruku i da se na taj način još više zbližite sa svojom devojčicom u ovom vrlo specifičnom periodu odrastanja.  

 Prihvatite emocije vaše devojčice

Nemojte diskvalifikovati emocije koje devojčica doživljava i u toku razgovora, ali i nakon što do prve menstruacije dođe (recite joj da su njene emocije u redu, ali i da bi bilo dobro da podeli sa vama šta je brine i koje su njene nedoumice). Nakon prve menstruacije, po pravilu, devojčice postanu emocionalno osetljivije, razdraženije, stidljivije i insistiraju na privatnosti više nego ranije. Pubertet je zvanično ušao u vaš dom.

 Informišite se o prvoj menstruaciji 

U razgovor uđite spremne; ako je potrebno prethodno se informišite i predvidite šta sve može da interesuje vašu devojčicu (što više odgovora bude imala, osećaj srama, nelagode i neizvesnosti će biti manji).

 Birajte teme u odnosu na uzrast

Selektujte informacije koje joj nudite – dok ne procenite da je za neke od njih spremna ili zainteresovana (na primer, devojčici od 9 godina još uvek ne morate objašnjavati funkciju menstruacije, odnosno da njena pojava znači da ženino telo sazreva).

Sa devojčicama u starijim razredima možete pričati o menstruaciji malo otvorenije, možete im objasniti da je to obeležje žena i njihovog seksualnog razvoja, kao i tome zašto žene redovno dobijaju menstruaciju, odnosno za šta se njihovo telo sprema. Detaljniji razgovor o ovoj temi može da usledi i nakon prve menstuacije, a između ostalog, predstavlja odličnu osnovu za kasnije razgovore o pubertetu, reproduktivnom zdravlju i svim specifičnim temema u kojima možete biti oslonac i sagovornik svojoj ćerki. Osim toga, možete nabaviti veoma zabavnu i prijemčivu literaturu na ove teme baš za tinejdžerski uzrast i pokazati je devojčici koja će za njoj posegnuti onda kada bude bila spremna.

Zašto je važno da joj baš vi pričate o tome?

Ako vam je cilj da budete iz svoje dete u godinama kada će se pred njim nalaziti mnogi rebusi i nedoumice, nemojte preskakati da na vreme i otvoreno počinjete teme koje su njima važne. Pričom o menstruaciji, pravite dobar temelj za kasnije priče o reproduktivnom zdravlju, seksualnosti, zaljubljivanju…Ove teme su itekako značajne i dete treba da zna da smo mu mi na raspolaganju kada god zatreba. Oslanjanje samo na vršnjake i časove biologije nije najmudrija odluka za mame devojčica.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA