Kada i na koji način roditelji treba da se umešaju u dečije svađe?

Iako ćete na mnogo mesta čuti da je bolje da pustite decu da sama reše sukob, postoje situacije u kojima je neophodno da reagujete

Foto: Pixabay

Mnogi roditelji su skloni da upadnu u svađu dece, ali često ćete čuti savet da je bolje dopustiti deci da sami reše sukob.

Sukobi i svađe na igralištu mogu da budu trenuci učenja koji dovede do toga da deca uče o empatiji i razvijaju društvene veštine koje im pomažu da steknu prijatelje u budućnosti, prenosi “Fatherly”.

Roditeljska intervencija pri sukobu nije uvek najpametniji izbor, ali postoje trenuci kada je neophodno da roditelji uskoče.

– Roditelji ili bilo koja druga odrasla osoba uvek treba da se umeša u svađu ukoliko vide da postoje naznake maltretiranja – kaže Holi Šifrin, profesor psihologije na Univerzitetu Meri Vašington.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica0:21
Ajkula zamalo smazala devojku koja se spremala da zaroni: Uskočila bi joj direktno u čeljusti
Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica0:16
Neverovatno: Proleteo u punoj brzini kroz prometnu raskrsnicu da bi na kraju prošao kroz zid
– Nasilno ponašanje ima za cilj da nanese štetu drugom detetu, posebno ako postoji razlika u moći – počinilac je stariji i krupniji. Ukoliko postoji bilo kakva fizička opasnost, roditelji treba da “uskoče” u sukob i zaštite svoje dete i spreče da ugrozi tuđe – kaže psiholog.

– Kad počne sukob, najbolje je da pustite decu da probaju sama da reše problem. Deca kroz ova rana iskustva uče veštine pomoću kojih komuniciraju sa drugima i rešavaju probleme. Kad roditelji uvide da se sukob pogoršava, a ne poboljšava, vreme je da se umešaju. Najbolje je da imaju takav pristup u kom će naterati decu da iznesu svoj slučaj, ali i mišljenje kako bi rešili ovaj sukob. Takođe, roditelj može da ponudi rešenje za spornu situaciju – kaže Šifrin.

Evo kako intervenisati ako dođe do sukoba na igralištu:

– Osim ako nije u fizičkoj opasnosti, pokušajte da dozvolite deci da sama reše sukob

– Ako eskalira, priđite deci da porazgovarate

– Neka svako svojim rečima ispriča svoju stranu priče

– Pomozite im u donošenju rešenja

– Nemojte nametati sopstvena rešenja

– Vratite ih igri i nemojte pokazivati ljutnju

Važno je podsticati kod dece načine konstruktivnog rešavanja sukoba. Treba da nauče da mogu da se posvađaju i ostanu prijatelji. Deca iz sukoba mogu naučiti i kako da se zauzmu za sebe, da iznesu svoj stav, da argumentuju, prihvate tuđe argumente, kako da drugima daju pravo da razmišljaju drugačije i kako ponovo da dovedu odnos u ravnotežu.

Ona.telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA