Kada i gde pregledati kukove beba

Prvi ultrazvučni pregled kukova beba obavlja se do trećeg meseca, a kako u nekim domovima zdravlja nema mogućnosti za obavljanje takvih pregleda, oni se rade u najbližim zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa, gde su velike gužve jer nema dovoljno aparata.

Tako, na primer, u Institutu za majku i dete na ultrazvuku koji je star oko 15 godina, dnevno se pregleda oko 30 dece, a na godišnjem novou više od 5.000.
“Mi obavimo više pregleda nego što bi trebalo, budući da na Institutu inače ne bi trebalo da se rade skrining pregledi, već u domovima zdravlja, gde nema dovoljno aparata”, kazao je Tanjugu dečji hirurg i ortoped u toj zdravstvenoj ustanovi dr Zoran Paunović.

Paunović je rekao da bi u toj ustanovi trebalo da se pregledaju bebe za koje u lekari u domovima zdravlja procene da imaju povećan rizik za razvojne poremećaje kukova. Kako je kazao, u obzir se uzima porodična anamneza, rizičan porođaj, da li je žena porođena carskim rezom, da li je beba bila okrenuta karlično, i onda se traži mogućnost da se beba što pre pregleda.

Prvi pregled kukova se radi do šeste nedelje života, drugi do trećeg meseca, a treći kada novorođenče napuni šest meseci. Prvi pregled je veoma važan jer se tada gleda struktura kuka, kosti, tkivo i veće su šanse da se na vreme uočeni poremećaj i izleči.

Direktorka Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Ida Jovanović kazala je da se u toj ustanovi ne obavljaju skrining pregledi i da ukoliko pedijatar u domu zdravlja proceni da je potrebno, beba se upućuje na dalje lečenje u tu ustanovu.

Ona je rekla da u toj ustanovi postoje samo dva ultrazvučna aparata na kojima se obavljaju i drugi pregledi, ne samo kukova kod beba, i da nema kapaciteta za obavljanje skrining pregleda.

Kada su u pitanju domovi zdravlja, u većim, poput Doma zdravlja Vračar i Stari Grad moguće je obaviti takav pregled. U Domu zdravlja Vračar svi termini u junu su popunjeni, dok na primer, u Starom Gradu navode da nemaju problem sa organizacijom i da stižu da pregledaju sve bebe za koje su zakazani pregledi.

Podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da je Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2012. godinu utvrđeno da se detetu prvi put pregled kukova na displaziju sa ultrazvučnim pregledom obavlja u trećem mesecu života.

Kasniji pregledi obavljaju se po potrebi, u skladu sa medicinskom indikacijom izabranog lekara, a ukoliko se proceni da je neophodno, pacijent se upućuje na sekundarni, odnosno tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

U Ministarstvu navode da većina domova zdravlja ima ultrazvučni aparat, a oni koji nemaju, pacijente upućuju se u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Predviđeno je i da za sve specijalističko-konsultativne i dijagnostičke preglede za koje nije propisano utvrđivanje lista čekanja, a koje zdravstvena ustanova ne može da pruži u roku od 30 dana, osiguranici mogu da obave u drugoj ustanovi, a da troškove refundiraju u filijali zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari

 1. Mojoj bebi su na pregledu sa tri meseca kukovi bili u redu,medjutim od pre nekoliko dana beba kad podigne nogice pomeri ih vise u jednu stranu,iskrivi se.Obim pokreta je ok u oba kuka ali izgleda kao da vise okrece karlicu u jednu stranu,i kad lezi mirno i kad je u autosedistu.Da li ovo ima veze sa kukovima ili je u pitanju nesto drugo?

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno opisana pojava nema veze sa anomalijom kukova,imajuci u vidu da je ultra zvucni nalaz bio uredan.
   Odgovor na pitanje zasto se ovo desava je moguce dati tek posle pregleda deteta.

   Odgovori na komentar
 2. Poštovani, mom detetu sa mesec i po dana nalaz je bio IIa+ na oba kuka. Sa 4.5 m je Ib na oba. Jezgra okoštavanja još nema. Da li je to za brigu? Dr sa ultrazvuka kaže ponašajte se normalno, ali je rekla da do ovog uzrasta obično ima jezgra. Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, bebi od 15 meseci pri kruznom pokretu zgloba u kuku cuje se povremeno pucketanje. Beba je prethodno uredno pregledana ali bez uradjenog ultrazvuka (procedura u inostranstvu). Beba je zivahna, normalno hoda i nema bolove. Da li treba to puckatenje da me zabrine i vodim na dodatnu kontrolu?

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA