Kada i gde pregledati kukove beba

Prvi ultrazvučni pregled kukova beba obavlja se do trećeg meseca, a kako u nekim domovima zdravlja nema mogućnosti za obavljanje takvih pregleda, oni se rade u najbližim zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa, gde su velike gužve jer nema dovoljno aparata.

Tako, na primer, u Institutu za majku i dete na ultrazvuku koji je star oko 15 godina, dnevno se pregleda oko 30 dece, a na godišnjem novou više od 5.000.
“Mi obavimo više pregleda nego što bi trebalo, budući da na Institutu inače ne bi trebalo da se rade skrining pregledi, već u domovima zdravlja, gde nema dovoljno aparata”, kazao je Tanjugu dečji hirurg i ortoped u toj zdravstvenoj ustanovi dr Zoran Paunović.

Paunović je rekao da bi u toj ustanovi trebalo da se pregledaju bebe za koje u lekari u domovima zdravlja procene da imaju povećan rizik za razvojne poremećaje kukova. Kako je kazao, u obzir se uzima porodična anamneza, rizičan porođaj, da li je žena porođena carskim rezom, da li je beba bila okrenuta karlično, i onda se traži mogućnost da se beba što pre pregleda.

Prvi pregled kukova se radi do šeste nedelje života, drugi do trećeg meseca, a treći kada novorođenče napuni šest meseci. Prvi pregled je veoma važan jer se tada gleda struktura kuka, kosti, tkivo i veće su šanse da se na vreme uočeni poremećaj i izleči.

Direktorka Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Ida Jovanović kazala je da se u toj ustanovi ne obavljaju skrining pregledi i da ukoliko pedijatar u domu zdravlja proceni da je potrebno, beba se upućuje na dalje lečenje u tu ustanovu.

Ona je rekla da u toj ustanovi postoje samo dva ultrazvučna aparata na kojima se obavljaju i drugi pregledi, ne samo kukova kod beba, i da nema kapaciteta za obavljanje skrining pregleda.

Kada su u pitanju domovi zdravlja, u većim, poput Doma zdravlja Vračar i Stari Grad moguće je obaviti takav pregled. U Domu zdravlja Vračar svi termini u junu su popunjeni, dok na primer, u Starom Gradu navode da nemaju problem sa organizacijom i da stižu da pregledaju sve bebe za koje su zakazani pregledi.

Podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da je Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2012. godinu utvrđeno da se detetu prvi put pregled kukova na displaziju sa ultrazvučnim pregledom obavlja u trećem mesecu života.

Kasniji pregledi obavljaju se po potrebi, u skladu sa medicinskom indikacijom izabranog lekara, a ukoliko se proceni da je neophodno, pacijent se upućuje na sekundarni, odnosno tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

U Ministarstvu navode da većina domova zdravlja ima ultrazvučni aparat, a oni koji nemaju, pacijente upućuju se u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Predviđeno je i da za sve specijalističko-konsultativne i dijagnostičke preglede za koje nije propisano utvrđivanje lista čekanja, a koje zdravstvena ustanova ne može da pruži u roku od 30 dana, osiguranici mogu da obave u drugoj ustanovi, a da troškove refundiraju u filijali zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA