Kada beba fiksira pogled?

Do kada beba najkasnije treba da fiksira pogled?

“Fiksacija” pogleda je veoma složen neurološki proces koji zavisi od dve važne “faze”. Prva se odigrava u mozgu i nervima koji regulišu pokrete očnih jabučica, a druga se dešava na nivou mišića – pokretača, koji su “izvršioci” naredbi iz moždanih centara. Sve zavisi od vidnog polja, i kretanja predmeta i osoba u bebinoj okolini, jer su oni “stimulus” za sinhronizaciju kretanja očnih jabučica.

Zato treba vremena da sve ovo “legne” na svoje mesto pa bebe retko “fiksiraju” pogled dok duboko ne zagaze u drugu polovinu prve godine života. Kod neke dece ovaj proces normalno malo kasni, pa nije retko da se poptpuna kontrola pogleda kompletira i u drugoj godini života.

Ako roditelji kod bebe starije od 8 meseci primete da jedno oko stalno “kasni” ili “beži” kada dete gleda treba da se posavetuju sa pedijatrom koji prati dete. Relativno jednostavan pregled pedijatra može da reši problem i da odgovori na pitanje da li oftalmolog (koji se bavi decom) treba da vidi dete.

Podeli:

Komentari

 1. Maki says:

  Kada beba pocinje pratiti pogledom predmet a kada fiksira pogledom? Nasa beba ima 15 Dana.

 2. Jovana says:

  Postovani,
  Primetili smo kod bebe uzrasta 4 meseca da jedno oko malo ‘bezi’ ka unutra. Beba inace uredno prati predmete.
  Da li je to zabrinjavajuce i da li treba da se javimo oftalmologu?
  Unapred zahvalni

 3. Maja says:

  Moja beba ima 2meseca, poslednjih par dana sam primetila da ukršta oči ka nosu, oba oka istovremeo. Da li je to normalno? Hvala

 4. Olivera Ekavski says:

  Postovani, imam bebu uzrasta 7 meseci. Primetila sam da se cesto zagleda u nesto i nrkad kad je dozivam okrenr se a nekad ne reaguje. Inace se u 90% slucajeva odaziva na ime jos od petog meseca. Pa me zanima da li je to u redu?

 5. Erdijana isenovic says:

  Postovani primetila Sam kod moju bebu da cesto levo oko da ukrsta oko Prema nosu Dali je to nesto strasno uzrast 7 IPO meseca nonstop svaki dragi Dan ne Znam sta da radim unapred hvala

 6. Anita says:

  Beba ima 3 meseca i nedelju dana, pa me zanima da li je zabrinjavajuće sto joj levo oko malo ide ka nosu kad gleda sama svoje rucice. To se desava po nekad ne uvek. Unapred hvala.

 7. Marija says:

  Imqm problem moje dete je rodjeno prevremeno mesec dana i ponekad ukrstava oci ka nosu mozete mi reci problem hvaka unapred

  • MojPedijatar says:

   Za sada nema razloga za brigu, treba nastviiti redovno praćenje deteta od strane pedijatra.

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA