Kad je nos kriv krajnici se lakše upale

Kad je nos kriv krajnici se lakše upale

Zbog urođenih ili stečenih devijacija mnogi su podložni komplikaciji virusnih infekcija

Respiratorne tegobe izazvane virusima češće se zakomplikuju kod pacijenata koji imaju krivu nosnu šupljinu i koji pate od hroničnog alergijskog rinitisa i hroničnog oboljenja krajnika i ždrela.

– Gotovo polovina pacijenata koji imaju krivu nosnu pregradu, a koje zahvati neki od virusa gornjih disajnih puteva, obole i od akutne upale sinusa – kaže dr Svetlana Valjarević, iz službe ORL Kliničko-bolničkog centra „Zemun“. – Takođe, češće su i upale srednjeg uva, zbog lošije prohodnosti Eustahijeve tube koja povezuje šupljinu bubne opne sa nosnim spratom ždrela.

I pacijente koji boluju od sezonskog ili celogodišnjeg alergijskog rinitisa u velikom broju prati pogoršanje osnovne bolesti zbog same prehlade.

– Mnoge studije su pokazale da je postojeći alergijski rinitis praćen većim i ozbiljnijim promenama u sluznici nosa, sinusa i srednjeg uva tokom virusnih infekcija, nego što je to slučaj kod pacijenata koji nemaju alergijska oboljenja – kaže dr Valjarević. – Razlog tome je što je kod alergija sluznica već izmenjena, otežana je drenaža sekreta, a epitel je pogodniji za virusnu invaziju.

Isto važi i za hronično upaljenu sluznicu krajnika i ždrela, koju najčešće uzrokuje pušenje, alkohol i gorušica.

– Kod ovih pacijenata virusna infekcija je često praćena pojavom bakterija što zahteva primenu antibiotika i duži period oporavka – kaže dr Valjarević.

Da bi se stopa respiratornih infekcija i komplikacija koje ih prate smanjila, savetuje se sezonska vakcinacija protiv gripa, raznovrsna ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, boravak na čistom vazduhu, prestanak pušenja i lečenje alergija.

Ukoliko su komplikacije uzrokovane krivom nosnom pregradom i krajnicima učestale savetuje se razmatranje hirurškog ispravljanja nosnog pregratka i uklanjanje krajnika.

NEPROČIŠĆEN VAZDUH

SMATRA se da oko 90 odsto ljudi ima krivu nosnu pregradu u manjoj ili većoj meri, od kojih oko trećina ima problema sa punim disanjem kroz nos. Oni često ili stalno dišu na usta, udišući vazduh koji nije pročišćen, ovlažen i zagrejan što povećava rizik od respiratorne infekcije, a zatim i pojavu komplikacija.

Novosti

2
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram