Jelovnik za bebu od 12 meseci

“Ceo razvoj naših beba nije ništa manje bitan od onog šta jedu, a svakako je povezan sa onim šta i kako jedu”

Meso se u početku daje kao mesni bujon ( tečnost u kojoj se kuvalo meso i povrće), a zatim se daje i samo meso, izgnječeno ili u obliku pirea, a kasnije i sitno seckano i to zajedno sa povrćem, ali i u kombinaciji sa voćem. Mesu nije neophodno dodavati so, ulje, začine, margarin ili puter, a pre same pripreme mesu treba odstraniti kožicu, masnoću, žilice i kosti. Svakako treba izbegavati kobasice, suva mesa, slaninu, slame, paštete, pljeskavice i slično. Posna mesa su najpogodnija za ishranu odojčeta, ona se daju 3-4 puta nedeljno naizmenično sa žumancetom.

Džigerica koja se daje bebama mora biti isključivo od domaćeg pileta koje se hranilo travom tako da, ako se takvo pile ne može nabaviti, džigericu ne treba ni davati detetu.

“CEO RAZVOJ NAŠIH BEBA NIJE NIŠTA MANJE BITAN OD ONOG ŠTA JEDU, A SVAKAKO JE POVEZAN SA ONIM ŠTA I KAKO JEDU”

Od silnih menija i informacija vezanih za Martinu ishranu ne rekoh vam da je Marta jako dobra beba, još uvek sisa (iako ulazi u dvanaesti mesec) i to par puta na dan. Sad već hoda uz nameštaj, stoji bez pridržavanja skoro ceo minut i uskoro će da napravi prvi samostalni korak. Ipak puženjem stiže svuda za mamom, tatom, batom i sekom. Pije vodu iz čaše, nikad nismo koristili cuclu, flašicu, hodalicu… Najviše voli da tapše ručicama, cupka uz muziku, baca lopticu, igra se kockicama, izgovara baba i tata…za ono mama ću još sačekati. Eto, sigurno je kao i sva deca njenog uzrasta, ali mama je mama….

PRIMER JELOVNIKA ZA BEBU OD DVANAEST MESECI IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE:

DORUČAK: Na parčetu hleba namazan puter i razmazano malo meda, na vrh noža. Marta pojela u parčićima oko pola kriške.

UŽINA I: Bundeva pečena u rerni. Nije htela kašikom, pa sam je izblendirala sa malo vode i dobila super kašicu.

RUČAK:  Posebno sam obarila šaku spanaća ( ubacila sam ga u uzavrelu vodu i kuvala oko 4 minute), te ga procedila. U drugoj šerpici sam u vodi kuvala pirinač i kad je bio pri kraju dodala sam bundevu isečenu na komade, a zatim kuvala dok sve nije bilo meko. Posebno sam tvrdo obarila jaje. U tanjiru sam Marti viljuškom izgnječila sav spanać sa većinom pirinča i bundeve, te dodala žumance. Na moje veliko iznenađenje Marta je super jela iako su zrna pirinča bila skoro cela.

POPODNEVNA UŽINA: Voćna kaša od jabuke banane i keksa.

VEČERA: Palenta sa kiselim mlekom

MAMIN KOMENTAR: Ovaj ručak bi bio odličan i bez žumanceta, samo sa par kapi maslinovog ulja. Kada Marta bude jela celo jaje, onda ću joj u ovakvo varivo narendati celo tvrdo kuvano jaje i jelo će biti još bogatije.

 

 

Četvrto izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

Recepti i saveti za ishrnu bebe do prvog rođendana, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti i kod autora za 400 rsd,

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA