Jelovnik za bebu od 10 meseci

Sa uvođenjem čvrste hrane bebi pražnjenje stolice treba da je svakodnevo ili na drugi dan. Osim hrane koju beba unosi, na pojavu zatvora ili tvrđe stolice veliki uticaj ima smanjeno unošenje vode ali i njen povećan gubitak npr. zbog povećanog znojenja tokom toplih meseci, ili usled povišene telesne temperature.

Foto: Criminalintet

ORGANSKA HRANA U ISHRANI ODOJČADI

Za ishranu odojčeta pored pravilne pripreme i upotrebe određenih namirnica svakako je bitan i njihov kvalitet u uzgoju, čuvanju, eksploataciji i načinu dolaska do Vas i Vaše bebe  kao krajnjih korisnika. Organska – bio proizvodnja hrane je ona proizvodnja koja daje tržištu prirodnu hranu koja je proizvedena i pripremljena bez upotrebe hemijskih sredstava ne samo u primarnoj proizvodniji (bez veštačkih đubriva, hemijskih pesticida i insekticida) nego i bez upotrebe hemijskih dodataka u njenoj preradi. Pesticidi u hrani su posebno nepoželjni u hrani za decu jer su mala deca sklonija poremećajima razvoja izazvanih pesticidima zbog ubrzanog rasta i metabolizma. Takođe, mala deca, posebno ona najmanja, unose proporcionalno velike količine hrane po kilogramu telesne težine pa samim tim i te štetne materije s njom. Upotreba organske hrane, zbog svega navedenog, svakako najviše ima smisla kod odojčadi do godinu dana jer je tada njihov imuni sistem posebno osetljiv i ranjiv.

JELOVNIK ZA BEBU OD DESET MESECI

Sa uvođenjem čvrste hrane bebi pražnjenje stolice treba da je svakodnevo ili na drugi dan. Osim hrane koju beba unosi, na pojavu zatvora ili tvrđe stolice veliki uticaj ima smanjeno unošenje vode ali i njen povećan gubitak npr. zbog povećanog znojenja tokom letnjih meseci, ili usled povišene telesne temperature.

Da li izbaciti pirinač iz ishrane kod beba koje imaju zatvor?

Pirinač je u početku osnovna žitarica, a i najpristupačnija u našim uslovima. Istina je da kod nekih beba zna izazvati zatvor, ali pravilnim izborom namirnica i njihovom kombinacijom do njega ne dolazi. Bitno je da se bebi daje dovoljna količina vode, jer kao što smo već rekli, ona ustvari zna biti glavni uzrok zatvora. Savetuje se takođe da se kod beba koje imaju tvrđu stolicu ne daje u istom obroku ili isti dan šargarepu, jabuku, pirinač i bananu, ali i uz tu kombinaciju može sve biti u redu. Ako baš vidite da Vašoj bebi smeta pirinač možete preći na proso, ali u svakom slučaju ne treba olako odustati od pirinča.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE:

DORUČAK: U malo vode sam kuvala 3 kašike prosa i pola kruga bundeve. Kad je bilo gotovo, dodala sam kašikicu pavlake i jogurt radi regulisanja gustine.

UŽINA I: U malo vode sam kuvala dve kašike pirinča. Pri kraju kuvanja dodala sam jednu oljuštenu krušku i kuvala do mekog. Sve sam izblendirala.

RUČAK: U malo vode sam isekla dva krompira, a kad je vrilo ubacila sam četvrtinu manjeg kelja i kuvala do mekog, petnaestak minuta. U posebnoj posudi sam tvrdo obarila jaje. Izblendirala sam deo krompira i više kelja, te u tanjiru izgnječila sa žumancetom. Jako fin pire, čak i za odrasle.

POPODNEVNA UŽINA: Izgnječila sam  nekoliko šljiva bez kožice, možete i  blenirati uz dodatak vode  radi regulisanja gustine dobijene kaše.

VEČERA: Instant ovsene pahuljice (one spljeskane) natopljene u malo jogurta. Nakon desetak minuta izblendirane uz dodatak potrebne količine jogurta da bi se moglo blendirati (za ovo je  bolji štapni mikser). Zatim stavila u tanjir, dodala malo pavlake i…mmm… odlično je.

MAMIN KOMENTAR: Posle večere sam Marti dala da proba samo kiselo mleko na kašikicu, jako joj se svidelo. Ne znam da li je dobro da ga uzima tako samog, imam utisak da tako može zameniti moje mleko, a ja je još ne bih odvikavala od sisanja. Čini mi se da je to ipak neosnovani strah u mojoj glavi. 

 

Autor: Martina mama, dr.med Marija Mandić

Ilustracije: Tomislav Vukov

Četvrto izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

Recepti i saveti za ishrnu bebe do prvog rođendana, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti i kod autora za 400 rsd,

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Nena says:

  A gde su podoji?

  • Kuvarski dnevnik bebe Marte says:

   Poštovana, podoji su ujutro i uveče i noću i za podnevno uspavljivanje. Raspored podoja je opisan u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte.

 2. Sladja says:

  Kako mogu da porucim dnevnik bebe Marte


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA