Jedno od deset zaražene dece završi na intenzivnoj

Pedijatar iz Tiršove: “Kod starijih adolescenata imali smo i pneumonije, pa i komplikacije”

Foto: Pixabay

Medicinske studije u Evropi o deci oboleloj od korone su retke. Simptomi su uglavnom blagi. Pojedina deca koja su se testirala na korona virus nisu pokazivala simptome.

Međutim, jedno od desetoro dece koja obole završi na intenzivnoj nezi, pokazuju podaci. Na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj smeštena su upravo deca koja su Kovid pozitivna i koja imaju tešku kliničku sliku.

Trenutno na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nema nijedno dete sa teškom kliničkom slikom koje zahteva intenzivnu negu, rekla je gostujući u Jutarnjem programu pedijatar pulmolog i načelnica intenzivne nege Snežana Rsovac.

– Što se tiče Covid infekcije u prethodna četiri meseca, zbrinjavali smo decu koja su Covid pozitivna i novorođenčad koja su preterminski rođena od majki koje su bile pozitivne, a koje su zahtevala mehaničku ventilaciju. Mi smo tercijarna ustanova i morali smo u vreme epidemije da ostanemo dostupni da obavljamo visokospecifične zahteve i lečenja koja mi i inače preduzimamo i za šta smo specijalizovani – rekla je Rsovac.

Ukoliko se posumnja na osnovu kliničkih simptoma, a oni su slični kao i kod odraslih, znači frebilnost, curenje nosa, kašalj, a može se razviti i teži oblik sa upalom donjih disajnih puteva, jako je bitno da imamo i epidemiološku anketu da li je dete bilo u kontaktu za zaraženim. Ipak, deca manje obolevaju od korona virusa, za razliku od drugih respiratornih virusa.

– Htela bih da naglasim da ovo nije tipično oboljenje respiratornih puteva, iako dolazi respiratornim putevima, ali on pre svega narušava imunološki odgovor a kod dece je on još u sazrevanju i očigledno da oni zato ne razvijaju, kao odrasli, te oluje inflamatornih odgovora koji se potom iskazuju kroz kliničku sliku kao zatajenje kod mnogih organa – objasnila je doktorka Rsovac.

Virus se, što se tiče dece, može otkriti u svim starosnim kategorijama.

– Interesantno je da novorođenčad od majki koje su pozitivne uglavnom ne razvijaju kliničku sliku iako su i ona pozitivna. Deca do pete godine imaju respiratorne probleme, ali takve da ih teško možete odvojiti od prehlade ili imaju dijareje koje nisu specifične samo za Covid infekciju. Kod starijih adolescenata imali smo i pneumonije pa i komplikacije – rekla je načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Trenutno ima više obolele dece nego u prethodnom periodu, ali treba naglasiti da deca ređe prenose korona virus na odrasle i češće budu zaražena od odraslih.

– Ćelijski sistemi kod dece, njihovni krvni sudovi i njihov endotel su zdravi jer mi sa godinama starimo i izloženiji smo i stresu i sve to ostavlja trag na našim krvnim sudovima zbog čega je i reakcija koja se opisuje kod odraslih značajno burnija – naglasila je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, mi nismo imali, kao što je to bio slučaj u svetu, pedijatrijske sistemske inflamatorne odgovore sa popuštanjem više organa istovremeno kod dece.

– U svakom slučaju deca imaju blaži tok bolesti i njihov oporavak je lakši. Manje osećaju zamor kao odrasli koji se u 90 odsto slučajeva žale na dugotrajan zamor – rekla je za RTS pedijatar pulmolog Snežana Rsovac.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA