Jačanje veze sa detetom

Povezanost sa decom je osnova našeg odnosa sa njima. Kvalitet odnosa zavisi od toga koliko u njega ulažemo. U ranom uzrastu je postavljanje ovih temelja ulog za čitav detetov i naš život. Sva žrtva koju je potrebno da u početku uložimo, kasnije postaje nešto što biramo i što nam olakšava svakodnevnicu.

Način na koji smo povezani sa svojom decom određuje u kojoj meri i na koji način će ona poštovati pravila koja im postavljamo. Deca koja osećaju da su snažno povezana sa svojim roditeljima žele da sarađuju sa njima. Naravno da će se uvek ponašati kao deca, obuzimaće ih emocije sa kojima ne umeju da se nose, ali će se uvek truditi da sarađuju sa nama onoliko koliko su u mogućnosti.

Zašto je to tako? Zato što nam veruju, zato što znaju da smo na njihovoj strani, da im želimo najbolje i da poštujemo njihove potrebe i njih kao ličnosti. I ono najbitnije, da ih volimo bezuslovno.

Kako smo svi mi samo ljudi, uvek će biti trenutaka kada će naši kapaciteti biti tek onoliki da preguramo dan i ispunimo dečije osnovne potrebe. S obzirom da je roditeljstvo najteži posao na svetu i da ga mnogi obavljaju u slobodno vreme, nakon što se umorni vrate sa posla, nakon odvojenosti od svoje dece, jedan od najboljih načina da održimo snažnu povezanost sa svojom decom je kroz dnevne navike koje ćemo uvesti u našu rutinu i sprovoditi ih.

Evo nekih ideja:

Vreme 1 na 1

Šta god radili, svakog dana odvojite najmanje 15 minuta za svako dete ponaosob. Nekim danima radite ono što dete želi, drugim ono što vi želite. Za to vreme pružite svom detetu što više pažnje i ljubavi.

Fizičko povezivanje

Mazite se sa svojom decom svako jutro po nekoliko minuta. Navijte sat malo ranije i spremite uveče sve što možete za naredni dan, kako biste neometano i bez tenzije započeli dan zagrljajima. Takođe, to radite i uveče. Dodirujte decu što više. Mazite ih, držite za ruke, golicajte, štipkajte, ljubite i grlite. Uspostavljajte kontakt očima dok razgovarate sa njima. I trudite se da ih što pažljivije slušate.

Igra

Igrajte se i smejte što više. Na taj način stimulišete lučenje endorfina i oksitocina kod sebe i kod deteta. Kod deteta se za to vreme samnjuju anksioznosti koje inače čine da se ono oseća isključeno i razdražljivo. Ne zaboravite da poštujete granice koje dete postavlja tokom igre.

Off line

Isljučite sve gedžete kada ste sa svojim detetom. Dete će čitavog života pamtiti da li vam je bilo dovoljno važno da isključite telefon dok vam se ono obraća. I da li ste ga saslušali.

Dočekajte emocije

Detetu je neophodno da izrazi ono što oseća. Ovo je jedini način da prevaziđe ono što ga muči. Sakupite svu svoju saosećajnost, ne dozvolite da vam bes bude okidač za ponašanja zbog kojih će vam posle biti žao i dočekajte sa razumevanjem svaki izliv emocija svog deteta. Zapamtite da vama veruje dovoljno i oseća se sigurno da pokaže kada mu je najteže. Samo prihvatite detetova osećanja, kakva god ona bila i dišite duboko. Potrudite se da razumete bol koja se krije iza određenih ponašanja, koja trebaju vaše usmeravanje. Najteži deo je izregulisati svoja osećanja kada dete preplave njegova. Niko to ne može uvek, ali možemo da razumemo, trudimo se i radimo na sebi, kako bismo umeli bolje da reagujemo. Jer na kraju krajeva, dete uči od nas kako se to radi.

Saslušajte i razumite

Povezivanje počinje slušanjem. Navika da sagledate stvari iz perspektive svog deteta će doprineti tome da ga tretirate sa poštovanjem. Uvidećete razloge zbog kojih se dete ponaša na određene načine. Razumećete ih i nećete ludeti zbog njih. To će vam u velikoj meri pomoći da regulišete vlastite emocije.

Usporite i sačuvajte trenutak

Svaki trenutak u toku dana je prilika da usporite. I smanjite nivo tenzije koji namećete prvo sebi, pa samim tim i detetu. Zastanite i podelite ga sa svojim detetom. Dajte mju da pomiriše voće pre nego mu ponudite da jede. Poprskajte ga mlazom vode dok perete ruke. Pomirišite mu kosu. Golicajte ga. Jurite po kući. Slušajte njegov osmeh. Gledajte oblake ili zalazak sunca. Uhvatite mu pogled i razmišljajte koliko ga volite.

Odlazak u krevet

Na temu odlaska u krevet i povezivanja kroz taj čin sam pisala više ovde. Potrudite se da stavite dete na spavanje malo ranije kako biste imali vremena da se mazite, grlite, čitate knjige, krijete se ispod pokrivača i pričate. U tim trenucima se dete oseća dodatno sigurno i voljno je da podeli sa vama mnogo toga. Saslušajte šta ima da kaže. Ukoliko ima neki problem, dogovorite se da ćete ga sutra rešavati, a sledećeg dana obavezno ispunite dato obećanje.

Budite prisutni 

Danas su mnogi ljudi poluprisutni. Zapamtite da imate ograničeno vreme sa decom pre nego što napuste vaš dom. Budite sigurni da će vam uvek biti žao jer je vreme proletelo, zato dajte svoj maksimum sada. Nema izgovora. Dajte 100% sebe u tim zajedničkim trenucima, budite prisutni, ovde i sada.

Podeli:

Komentari

  1. UmmAhmed says:

    Nešto najljepše što sam pročitala o vezi sa djetetom.
    Hvala vam


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA