Izlasci čuvaju brak

Rastanak je za 14 odsto manji kod parova koji nađu vreme da se posvete isključivo jedno drugom

brak

Odlazak u bioskop, pozorište ili restoran jednom mesečno mogao bi da sačuva brak, zaključak je obimne studije Linkoln univerziteta u kojoj je učestvovalo blizu 10.000 parova.

Rastanak je za 14 posto manji kod parova koji nađu vreme da se, neopterećeni svakodnevnim obavezama i brigom o deci, posvete jedno drugom. Dobra vest je da je izlazak jednom mesečno dovoljan, jer je ustanovljeno da odlazak na sastanke na sedmičnoj bazi ne povećava šanse za opstanak braka.

Zanimljivo je da ovaj efekat važi samo za parove u braku, ne i za one koji žive zajedno. Naučnici pretpostavljaju da je za ove druge, koji nisu sasvim sigurni u čvrstinu odnosa, to samo još jedna noć provedena napolju.

Od 9.969 parova koji su učestvovali u istraživanju, 11 posto je izlazilo jednom nedeljno, 30 odsto jednom mesečno, 23 procenata manje od jednom mesečno. Čak 36 odsto parova nikada ne izlazi. Ali, istraživači kažu da ne morate da potrošite mnogo novca na večere u fensi restoranima, možete i da ostanete kod kuće ako se dogovorite da kuvate zajedno ili samo da odete u dužu šetnju. Najvažnije je da provedete vreme zajedno, bez ometanja od strane drugih i TV, računara, društvenih mreža…

Ovu naviku upražnjavaju i svetski lideri, pa je tako Mišel Obama otkrila da se ona i suprug trude da nađu vremena i s vremena na vreme organizuju romantično veče, što nije lako s obzirom na pratnju koju uvek imaju. I bivši britanski premijer Dejvid Kameron tvrdi da jednom nedeljno zaboravlja na sve obaveze i posvećuje se isključivo svojoj lepšoj polovini
.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA