Izbor budućeg zanimanja za dete – mešati se ili ne?

Mrzeli smo svoje roditelje kada je trebalo doneti tu važnu odluku. Stručna srednja škola ili gimnazija? Prirodne nauke ili društvene nauke na fakultetu? Tehnički fakultet ili filozofija i najvažnije pitanje od svih: “Šta ćeš sa tim da radiš?!”

Vreme prolazi, a problemi naših roditelja postaju naši. Saveti zbog kojih ste ih mrzeli će biti saveti zbog kojih će vaša deca “mrzeti” vas.  Ukoliko već imate budućeg srednjoškolca, brucoša ili zaposlenog, pokušajte iskreno da odgovorite sebi na sledećih nekoliko pitanja i doći ćete do rešenja – da li se mešati u izbor zanimanja i karijere za svoje dete, odnosno koliko zapravo uticaja vi možete uopšte napraviti.

#1 Da li se vi bavite poslom koji su roditelji planirali za sebe?

Uvek pođite od sebe i toga kojim se poslom bavite. Koliko ste ostvareni trenutno? Najvažnije od svega, odgovorite sebi na pitanje koliko su vaši roditelji zaista uticali na vaš izbor karijere i posao kojim se danas bavite.

Da li je taj uticaj bio usmeren ka tome koju srednju školu odnosno fakultet odabrati, ili ste bili “priterani” da konkurišete za neki posao koji je imao perspektivu u tom trenutku. Sada ne pričamo o tome ko se kako zaposlio, da li je to bila veza ili klasičan konkurs, prosto razmislite o tome koliko su potezi vaših roditelja imali uticaj na vaš današnji život.

Kada ste dobro razmislili o tome, idemo dalje.

#1.1. Ako se bavite tim poslom, da li ste zadovoljni?

Kada ustanete ujutru i odlazite pod tuš i pripremu za odlazak u kancelariju ili neku drugu vrstu radnog okruženja, da li osećate kao da je to zanimanje kojim ste želeli da se bavite? Još važnije od toga, da li ste zadovoljni poslom koji obavljate ili ‘pak mislite da je vaš potencijal mogao biti bolje iskorišćen?

Nemojte da pomešate vašu uspešnost u poslu sa ličnim zadovoljstvom i onime što ste za sebe planirali. Ukoliko vaša uspešnost prevladava ličnu želju za drugim zaposlenjem, onda ste definitivno usmerili svoj napor, obrazovanje i posao na pravu stranu.

#1.2. Da li posao kojim se bavite pruža uslove za dobar život vaše porodice?

U kombinaciji sa prethodnim pitanjem treba realno sagledati vrednost vašeg posla kojim doprinosite porodici. Da li svojim današnjim zaposljenjem pružate adekvatnu podršku egzistancijalnim potrebama sopstvene porodice. Da li Vaš posao pruža dovoljno visoku zaradu da možete podržati svoje dete u svojim naporima za obrazovanjem, pa makar to obrazovanje ne bilo vezano za vaše želje?                          

Ukoliko su roditelji imali uticaj na zaposlenje kojim se danas bavite, pritom ste lično zadovoljni i imate dovoljno svega zahvaljujući svom poslu, moglo bi se reći da ste dovoljno kompetentni da sagledate sve aspekte i donekle pogurate svoje dete u smeru kom želite. Ipak, tu priča nije gotova.

Vraćamo se na aspekat toga – koliko ste vi bili odlučni pri izboru svog zaposlenja? Kakva ste ličnost, da li vam je bilo potrebno usmerenje odnosno koliko ste slični svom detetu. Znamo da je najteže pogledati istini u oči, ali realistično sagledajte svoju i ličnost svog deteta, i tu se može kriti odgovor. Ukoliko niste bili dovoljno snažni i odlučni u svojim namerama, pomoć roditelja je itekako dobrodošla. Ovo je odlična uvertira u naredno pitanje, na koje treba pružiti odgovor, a koje nema previše veze sa vama.

Dobrodošli u svet svog deteta.

#2 Koliko je vaše dete odlučno i uspešno u oblasti kojoj se “suprotstavljate”?

U redu, ne kažemo da se detetu direktno suprotstavljate, mada ako osećate da u podršci svom detetu uvek u narednoj rečenici postoji ono: “ali vidi…”, onda zadrška postoji.

Pokušajte realno da postavite prednosti i mane karijernog puta koji Vaše dete pokušava da odabere a zatim odgovorite na maločas pomenuto pitanje. Da li je vaše dete po svojoj prirodi istrajno u namerama i da li se istinski posvećuje odlukama koje napravi.

Ovo je teže sagledati kada dete odlučuje o srednjoj školi, i, budimo realni, srednja škola neće imati gotovo nikakav uticaj na sposobnost deteta da se nekim poslom bavi ili sposobnost da upiše neki fakultet. Ako se zagreje stolica za prijemni, to će biti više nego dovoljno, uz dobre navike i učenje u srednjoj školi. Pođite od svog primera i biće vam jasno.

Ukoliko znate da je vaše dete odlučno u svojim namerama, svoje ciljeve ostvaruje ili barem ulaže maksimum kako bi do njih došlo, imajte na umu da će mu vaše mešanje verovatno izgledati strano i nepotrebno. Da ne kažemo negativno. Ukoliko vi niste bili takvi, onda je uticaj vaših roditelja sasvim sigurno bio više nego potreban i koristan.

Kod odlučne dece, savetujemo da jednostavno i ozbiljno porazgovarate sa njima o realističnim mogućnostima za zaposlenje. Predočite mu mogućnosti, a detetova odlučnost će ga sasvim sigurno odvesti u pravom smeru.

#3 Da li svom detetu možete pružiti garancije zaposlenja u profesiji koju predlažete?

Ako već smatrate da svoje dete treba usmeriti u nekom pravcu, nemojte nikada biti napadni ili odlučivati o tome na osnovu pukih predviđanja o nekoj profesiji. Osim što će dete uvideti da pravite opšte primere koji ne moraju biti podržani u praksi, ono će želeti opipljiv razlog.

Ukoliko znate da svom detetu možete pružiti zaposlenje ili barem mogućnost za razgovor za posao, ili bolji vid edukacije, prakse i praktična znanja, a pritom vidite da dete nije sasvim sigurno čime bi se u svom životu bavilo, tada je apsolutno opravdano pokušati da dete usmerite na određeno zaposlenje. U suprotnom, budite obazrivi jer možete stvoriti kontraefekat.

Umerenost i otvoren razgovor je uvek pravi savet. Čak iako dete ne bude želelo da ide vašim putem / predlogom, saznanje da vam se može obratiti u nameri da krene drugim putem će mu pružiti dovoljnu sigurnost da često sagleda svoje odluke, poteze i odlučnost, te da nikada ne ode predaleko u smeru koji možda nije dobar za njega.

Savet za kraj

Uzdržite se uticaja na osnovu ličnih želja i onoga što biste vi voleli da radite. Naprotiv, pružite svom detetu podršku i poverenje u pogledu izbora puta kojim želi da ide, uz objektivno prikazivanje trenutnog stanja za zaposlenje i lično usavršavanje. Opisi poslova za mlade mogu biti veoma važni, pa se potrudite da uvek nađete opipljiv primer kako izgleda posao koji želite za svoje dete. Dobar primer bi mogli biti poduhvati mladih da iz prve ruke opišu poslove vršnjacima kroz video snimke – Moj (budući) posao. Ne libite se da podržite dete medijima i metodama koje su mu bliske, kao što su ovi zanimljivi video primeri poslova.

Naš savet za sam kraj ovog teksta jeste da uvek uzmete u obzir mogućnosti zaposlenja i životnog puta koji može opstati u Srbiji. Ipak, cilj svih nas jeste da i naredne generacije mogu da odlučno biraju svoj životni put baš ovde, u Srbiji u kojoj i mi trenutno radimo i živimo svoj život. 

Pišite nam u komentarima šta vi mislite o donošenju ovako važnih odluka u životu i karijeri deteta?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA