Izbegavanje perfekcionizma korisno je za mentalno zdravlje oba roditelja

Zašto mladi roditelji ne uspevaju da se nose sa roditeljskim obavezama

Foto: Freepik

Sa smenom generacija, menja se i institucija roditeljstva. Mladi roditelji – pripadnici generacije Y i Z – postaju svesniji, empatičniji, osetljiviji i tolerantniji. Uprkos tome, mlade mame i tate ne uspevaju uvek da se nose sa roditeljskim obavezama. Zašto se to dešava i zašto je to normalno, objašnjava Marija Smoljanova, majka i osnivačica onlajn škole za decu

Preveliki zahtevi

Današnji roditelji traže previše od sebe. Savremena žena nije samo čuvarka ognjišta: ona želi da gradi karijeru, posveti se hobiju i istovremeno bude dobra majka, a da ne žrtvuje nijedno od ovih polja. Za savremenog muškarca nije važno samo da obezbedi porodicu, već i da kao tata aktivno učestvuje u podizanju dece i porodičnom životu ravnopravno s mamom. Zbog toga se broj zadataka za mlade mame i tate povećava a tempo života ubrzava. Čak sam i ja, kao savremena majka, ubrzo nakon porođaja držala bebu u jednoj ruci, a drugom već odgovarala na poslovne poruke.

I dalje postoji model ponašanja „roditeljstvo kao dužnost“ – kada se obaveze koje donosi roditeljstvo smatraju ograničenjem za profesionalni život. Starije pokolenje insistira: žena je odgovorna za vaspitanje, a muškarac za finansijsku obezbeđenost. Slike mama sa društvenih mreža nalažu da sebe stavite na prvo mesto. Ova disonantnost mišljenja negativno utiče na žene. Pod pritiskom narasta zabrinutost, a psihičko zdravlje je sve ugroženije.

U nastojanju da sve postignu i ispune i svoje i zahteve koje nameće društvo, mladi roditelji još nisu naučili da delegiraju. Prenošenje nekih odgovornosti, razume se ne celokupnog roditeljstva, racionalna je odluka koja smanjuje pritisak na roditelje. Psihološki je vrlo rasterećujuće, a i dete dobija različite mogućnosti. Takva praksa će vam omogućiti da ne zaostajete ni u poslu ni u podizanju dece, pa i da pronađete vreme za hobi i brigu o sebi.

Promena vrednosti

Savremeni roditelji teže da sve uravnoteže: da uzmu u obzir i greške svojih roditelja, i svoje mišljenje, i potrebe deteta, i mišljenje rodbine i stručnjaka. Ali ne može se svima ugoditi te dolazi do unutrašnjeg konflikta. Kao posledica toga, pojačava se osećanje zabrinutosti i verovatnoća da se pojavi depresija i kod roditelja i kod dece. Bake i deke pritiskaju još jače: „Kako smo se mi snalazili s petoro dece bez dadilja, a radili u fabrici, kuća uvek bila čista, imali i maline.“

Majka nove generacije brine ne samo o zadovoljenju detetovih potreba, već i o sebi. Ona sebi dozvoljava misao da je normalno da se ne postigne sve i da nije neophodno sve raditi savršeno. Izbegavanje perfekcionizma korisno je za mentalno zdravlje oba roditelja. A dete koje nije prezaštićeno i kome uz to nije sve dozvoljeno, uči da slobodno spoznaje svet oko sebe.

Strah da se deci ne posvećuje dovoljno vremena stvara osećaj krivice. Imam posao, dvoje dece, pedesetoro zaposlenih – da li svojoj deci uskraćujem pažnju? Prepuštanje dela obaveza tzv. delegiranje kod mnogih mladih roditelja izaziva osećanje krivice jer to znači da „ne rade sami sve što treba za svoju decu“. Polako, savremeni roditelji počinju da shvataju da delegiranje otvara mogućnosti. Mogućnost da se rasteretite, smanjite stres i brinete o sebi. Jer, ako su roditelji srećni, srećna su i deca.

Obilje informacija

Roditelji danas imaju alternativne izvore informacija. Ne morate se oslanjati samo na iskustva prethodnih generacija. Ranije je cela rodbina učestvovala u podizanje dece. Danas mali broj roditelja ima tu mogućnost, decu podižu sami i shvataju: svet se menja, a bakino iskustvo ne pomaže uvek.

Uz slobodan pristup znanju i popularnost interneta, koji nije uvek pouzdan izvor informacija, roditelji moraju uključiti kritičko mišljenje i biti u stanju da slušaju sebe. A zarad toga, potrebno je dodatno proučavati različite pristupe u vaspitanju i tehnike održavanja ravnoteže između posla i porodice.

Međutim, važno je da roditelji shvate da nisu svemoćni i da ne moraju sve znati – za to postoje kompetentniji ljudi. Ako nemate vremena da sami tražite informacije, delegirajte. Deca mogu dobiti pomoć, znanje i veštine od stručnjaka u svojoj oblasti. Na primer, ideja da im se vade mlečni zubi kod kuće danas se čini apsurdnom –deca se za to vode kod zubara. Za pripreme za školu, kreativne, fizičke i psihološkim studijama, sve je potpuno isto – možete se obratiti profesionalcu.

Кarijera, dnevna rutina i deca mladim roditeljima nameću mnoge obaveze. Uprkos svesti i nezavisnosti, roditelji treba da se menjaju i prilagođavaju savremenoj realnosti. Ranija roditeljska paradigma zastareva, mlade tate i mame nemaju sve manje mogu da očekuju pomoć od rodbine. Zato oni uče da veruju sebi, ali i da delegiraju deo odgovornosti na dadilje, logopede, učitelje. Roditelji shvataju da ne postoji savršen način za podizanje dece, ali pokušavaju da ovom pitanju pristupe svesno i osećajno. I to je u redu. Delegirajte, verujte sebi i nemojte biti strogi prema sebi.

Почему молодые родители не справляются с родительскими обязанностями — Сноб (snob.ru)

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov
Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA