Izabrano zanimanje: domaćica

Šta pomislite kada čujete reč „domaćica“? Da li vam je, kao većini populacije (sudeći bar po komentarima na Internet forumima) u glavi slika žene koja se, nakon obavljenih kućnih poslova dosađuje, ispija kafe uz trač partiju sa komšinicama i vreme provodi uz tv po sistemu „malo španska serija – malo rijaliti“?

Foto: Yourdon

Ova slika (čast izuzecima) uglavnom ne odgovara stvarnosti.

Podaci na koje ukazuje istraživanje američkog sajta www.salary.com, ukazuju na to da jedna domaćica radi najmanje 10 poslova: čišćenje kuće, pranje i sušenje veša, radi kao vozač, operaterka na kompjuteru, psihološkinja, kuvarica, medicinska sestra… Takođe, novo britansko istraživanje je pokazalo da je najstresnije zanimanje majka koja ostaje kod kuće sa decom  – domaćica.

Takođe, zabluda je da su domaćice nezainteresovane, neobrazovane, neuke žene. Veliki broj mladih, fakultetski obrazovanih i svestranih žena dobrovoljno se opredeljuje za ulogu domaćice. „Srećna sam i uživam u svojoj ulozi. To je postao moj izbor kada sam se ubrzo nakon završenog fakulteta rodila dete. Ne znam da li ću nekada poželeti da uđem u cipele  poslovne žene sa radnim vremenom od 9 do 17h, ali trenutno mi je sasvim dobro ovako. Radim sve kućne poslove, uživam u svom detetu, ali nađem vremena i da pročitam dobru knjigu,  uživam u kafi sa drugaricama, rekreiram se… Svaki moj dan je ispunjen u potpunosti i nemam vremena da se dosađujem“, kaže dvadesetšestogodišnja Ivana, diplomirana ekonomistkinja  koja se dobrovoljno odlučila da postane domaćica.

Na žalost, društvo je često puno predrasuda, pa se na žene koje imaju status domaćice gleda sa omalovažavanjem, pa ćete često čuti sintagmu „samo domaćica“. Sa druge strane, mame i domaćice često kažu da se ništa ne može uporediti sa stresom uzrokovanim čuvanjem dece i brigom o njima. Stručnjaci kažu da je možda ipak jedan od glavnih uzročnika stresa i mišljenje da majka/domaćica u stvari i nije neko zanimanje i da je ženama koje ostaju “kod kuće” lakše nego onima koje odlaze na posao. Nasuprot ukorenjenim predrasudama, brojne feminističke autorke smatraju da kućni rad koji je neplaćen, nepriznat i često nevidljiv igra značajnu ulogu na širem planu ekonomije.

U engleskom jeziku postoji nekoliko izraza kojima se definiše zanimanje domaćice, pa se tako razlikuju: “stay-at-home mom” – žene koje imaju decu i koje su zbog toga izabrale da ostanu  kod kuće, “homemaker” – definiše ulogu u smislu aktivnosti koje se obavljaju i fokusirana je na aktivnosti, a izbegava uloge vezane za rod, pol i na kraju bračni status, “housewife” – osoba  koja se brine o kući i čije je primarno i jedino zanimanje briga o kući i porodici.

Ono što je najbitnije u celoj priči jeste sloboda izbora, kojom se i postiže bolji položaj žena. A sloboda izbora ne zahteva opravdanje! Zbog toga, bilo da ste mama i domaćica koja je svoju sreću našla u tome što se posvetila porodici, ili žena kojoj ove stvari nisu i nikada neće biti bliske, jer je okrenuta karijeri ili nekim drugim stvarima, budite srećne i ponosne zbog toga što živite svoj izbor i ne obraćajte pažnju na tzv. društveno poželjne uloge i obrasce, u kojima često nema ništa više od licemerja i(li) besmislene tradicije.

Danijela Pejatović

Šta žene žele

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA