Istraživanje: Saopštena istina o MMR vakcini i tome da li izaziva autizam

Kontroverzna veza između MMR vakcine i autizma uvek je u centru pažnje, a sada pred nama imamo rezultate najnovijeg istraživanja, koje će konačno staviti tačku na brojne spekulacije. Ne ignorišite nauku, zaštitite svoju decu, vakcinišite ih!

Foto: Pixabay

Istraživanje sprovedeno u Danskoj, koje je trajalo od 1999. do 2010. godine i koje je rađeno na 657.461 detetu, dalo je rezultat da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma, ne izaziva autizam kod osetljive dece i nije povezana sa grupom slučajeva pojave autizma nakon vakcinacije!

Navodna povezanost MMR vakcine i autizma izaziva veliku zabrinutost i dvoumljenje oko vakcinacije dece. Postoji zabrinjavajuće povećan broj obolelih od boginja u Evropi i Americi, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je izbegavanje vakcinacije jednim od 10 najvećih pretnji globalnom zdravlju.

Istraživači sa Instituta Statens Serum iz Kopenhagena koristili su registar stanovništva kako bi sagledali da li MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece u vremenu nakon vakcinacije. Od 657.461 dece koja su praćena tokom cele decenije kod njih 6.517 je dijagnostikovan autizam. U poređenju vakcinisane i nevakcinisane dece došlo se do podatka da su šanse za pojavu autizma povećane oko 0,93 odsto. Ovo istraživanje samo dodaje na značaju svim prethodnim koja su rađena u ovoj oblasti.

Ko je pokrenuo debatu o štetnosti vakcine i zašto?

Svaka teorija o tome da vakcina, koja našu decu može da spase oboljevanja od zaraznih bolesti za koje mislimo da su iskorenjene, izaziva autizam je laž i zabluda!

Printskin: Youtube/The Alex Jones Channel

Laž da trovalentna vakcina MMR, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine kada je svoju tvrdnju o tome objavio hirurg Endru Vejkfild u časopisu “Lanset”.

  1. godine sud je uvideo da su tri optužbe dokazane, uključujući 4 slučaja nepoštenja i 12 slučaja koji se odnose na zloupotrebu mentalno nerazvijene dece. Pričalo se da je on namerno sabotirao MMR vakcinu i širio neistinite priče ne bi li profitirao od novih medicinskih istraživanja kao i da deca koju je koristio u istraživanjima nisu imala upale u stomaku.

Njega je potplatila grupa roditelja od autizma bolesne dece, koji su pokušali da na izuzetno kvaran način dođu do velikog novca, na osnovu odštete od tužbe da su se njihova deca razbolela od vakcina.

Časopis “Lancet” smesta je povukao Vejkfildovu studiju, a ovaj doktor dobio je doživotnu zabranu bavljenja medicinom.

Osnovni Vejkfildov argument da vakcine izazivaju azutizam bio je tiomersal – hemijska supstanca koja se, kao antiseptik i antifungicid, dodavala raznim cepivima. Međutim, od 2001. godine ova hemikalija je, za svaki slučaj, izbačena iz svih cepiva.

Zašto je tako važna vakcina postala toliko sporna?

Devojčica u Bangladešu 1973. godine, prekrivena velikim boginjama. Četiri godine kasnije, zahvaljujući vakcini, ova zarazna bolest proglašena je iskorenjenom. Foto: Wikimedia Commons/ Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library/Econt

Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je povlačenje jedne vrste MMR vakcine u Japanu i njena zabrana 1993. godine jer je primećeno da su deca koja su dobila ovu vakcinu obolela od meningitisa. Deca se danas u Japanu najnormalnije vakcinišu i primaju tri posebne vakcine protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.

Autizam i MMR nemaju apsolutno nikakve veze jer je u toj zemlji broj autistične dece porastao bez obzira na zabranu vakcinacije, a na ovo se pozivaju protivnici imunizacije. Tako je 1988. godine zabeleženo 48 slučaja autizma na 10.000 novorođenih, a tri godine posle zabrane MMR čak 117,2 slučaja na isti broj novorođenih.

Period između prve i druge godine života deteta kada se prima MMR vakcina je period kada roditelji obično shvate da im dete ima autizam i onda povezuju ove dve stvari što je potpuno pogrešno. Simptomi autizma se primećuju od 16. meseca života deteta i samo se s godinama gube pojedine funkcije. Povezivanje toga sa vakcinom je suludo, jer roditelji koji odluče da ne vakcinišu svoju decu izlažu ih velikom riziku.

Nastavak na sledećoj strani>>

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA