Ishrana novorođenčeta

Često se dešava da se roditelji, dok ne stignu do pedijatra, u nedostatku dobrog saveta okreću «ekspertima» iz porodice ili komšiluka.

Foto: Pixabay

Nađe se tako «iskusna» ekipa – koja nema veze sa medicinskom strukom, ali «odlično poznaje» probleme koji muče decu! Na taj način se zablude neverovatno brzo šire (poput usmene književnosti, traju generacijama).

Evo najčeščih zabluda vezanih za ishranu novorođenčeta.

Posle svakog podoja, potrebno je bebi dati malo vode – mleko može da bude «prejako» za bebu u prvim nedeljama života.

Potpuno pogrešno, i odavno napušteno! Bebi koja sisa – ne treba voda posle podoja! Mamino mleko ima sve što je bebi potrebno, pa i vodu. Zdrava beba ne prekida dojenje dok se dobro ne najede, a kada se najede – ne treba joj ništa osim zdravog sna ili mamine i tatine ljubavi. Voda, data posle podoja, samo zauzima nepotrebno mesto u bebinom stomaku i može da dovede do bljuckanja ili povraćanja.

Nema veze što je prošlo tek sat vremena od prethodnog podoja, čim dete plače – znači da je gladno. Zato mu «gurni siku», pa nek’ se dobro najede.

Ovaj «stručni savet» nije dobar, jer bebe ne plaču samo kada su gladne. Ako je beba lepo jela, mogućnost da je gladna posle sat vremena – praktično je nikakva. Pa zašto onda plače? Može da plače zato što traži da se presvuče ili ima kolike (grčeve). Ovo drugo je ubedljivo najčešći razlog plakanja posle podoja kod beba koje nemaju zdravstvene probleme (bez povišene temperature i drugih simptoma, a lepo jedu i spavaju). Ako bebi koja ima grčeve date «siku» kada nije gladna, samo pogoršavate situaciju! Tada beba «cokće» na bradavici, umesto mleka (koje joj ne treba) guta vazduh, koji se nagomilava u crevima i pogoršava grčeve. Zato, ako beba plače posle podoja, prvo proverite stanje u peleni, a potom je nežno «nosajte» i smirite.

Ukoliko beba već mora da se dohranjuje – najbolje je da se odmah koristi bočica sa «cuclom». Jer, to je najbrži način da se nahrani.

Nažalost, ovo nije dobro za bebu! Dohranjivanje bebe (kada za to postoje medicinski razlozi) «na flašicu» jeste najbrži način da se nahrani, ali i najbrži put ka potpunom prestanku dojenja! Jer, kada beba sisa, ona mora da se dobro pomuči kako bi izvukla mleko iz bradavice. Ovo je najvažnija stvar i za bebu i za mamu, kojoj ovaj bebin «trud» omogućava proizvodnju mleka (laktaciju). Nema boljeg podsticaja za laktaciju od sisanja! Međutim, kada bebi date flašicu – ona lako, bez truda izvuče mleko. To brzo nauči, pa neće da se muči da sisa, kada zna da je posle čeka fast food iz flašice. Tako beba provodi sve manje vremena na «siki», što polako smanjuje stvaranje maminog mleka, pa dojenje polako prestaje. Ovo, naravno, nije dobro za bebu. Zato je jedini dobar način dohrane «na kašičicu», a ne «na flašicu». To traži malo više strpljenja i truda, ali će sačuvati mamino mleko, za koje nema zamene!

Već sa mesec dana života, bebi treba dati pirinač za večeru – bolje će da spava.

Ovo se pre dvadesetak godina često savetovalo mamama, iako je i tada bilo potpuno neopravdano! Bebin organizam, pa i organi za varenje su «satkani» za mamino mleko! Zato se odavno zna da u prvih šest meseci bebinog života ništa nije potrebno osim majčinog mleka! Pirinač je dobra hrana, ali u drugoj polovini prve godine života, a ne u drugom mesecu! Neko će, možda, reći: «Ali, na kutiji piše da može da se daje». Naravno da piše, proizvođač ima snažan ekonomski interes da se proda što više proizvoda! Ipak, ogromna većina uglednih kompanija koja se bavi proizvodnjom hrane za bebe ne savetuje rano davanje pirinčanih kaša! To da li će beba bolje da spava ili ne, ne zavisi od pirinča, već od bebinih potreba za mlekom. Nije pirinač zamena za mamino mleko, i ne može da bude! Ima vremena, pirinčana kaša će doći na red.

Čim beba uđe u drugi mesec, treba joj izbaciti noćni podoj – neka se dere koliko hoće. Treba samo biti uporan, pa će beba prestati da plače, ali i da sisa noću.

Potpuno pogrešno! Beba traži da jede onda kada je gladna, a u prvim mesecima života, noć je takođe vreme za jelo! Dok beba ne «ojača», nema dovoljan kapacitet stomačića, pa ne može dobro da se najede za večeru. Zato se budi noću da jede! Ako bebi u prvim mesecima života uskratimo noćni podoj, to je ravno izgladnjivanju, a ako je pustimo da dugo i neutešno plače – to je varijanta zlostavljanja! Zato pustite bebu da sama izbaci noćni podoj kada za to dođe vreme, a «noćno vaspitavanje» treba ostaviti za kasnije!

Podeli:

Komentari

 1. Maki says:

  Poštovani, moja druga beba rođena je sa 4300, sa 40 dana imala 6 kg, isključivo dojena. Da li je u redu da pravi i 4 sata razmak između podoja? Uskoro ćemo na drugu kontrolu.

 2. Deja says:

  Postovani,
  Beba je prvi mesec napredovala 1,90kg, imala je 4,250kg, dok je drugi mesec samo 550g. Beba se samo jednom nocu budi, danju manje spava, cesce je na dojci. Da li je potrebno da je budim nocu? Da li je po Vama to nenapredovanje? Ona je vesela, lepo kaki, samo je dojim.
  Hvala

 3. Jelena says:

  Beba napunila 3 meseca , vec dva dana odbija mleko da pije,pije caj i vodu bez problema,kada joj se prinese flasica sa mlekom vristi ,jedva po obroku popije 100ml. Ima 4-5 obroka dnevno. Ima jednu do dve stolice dnevno ,redje ,sluzave. Inace u zadnjih nedelju dana stalno joj curi vodica iz usta trpa sve redom sta dohvati,ali nema naznaka da su zubici u pitanju. Inace beba je na adaptiranom mleku. Sta moze biti problem?

  • MojPedijatar says:

   Ili su zubici (NE moraju da se vide) ili je neka infekcija u ustima (moguca je kandida)…sve ostalo je malo verovatno.

   To se lako ustanovi pregledom bebe.

 4. Bojana Radic says:

  Postovani,
  Beba mesec i nedelju dana. Pre tri nedelje desilo mi se da su mi preko noci grudi postale potpuno meke. To je trajalo dva dana. Sada imam istu situaciju. Juce su dojke bile kao da imaju mleka. Dojim ga na 3h i dojke se pred podoj napune mlekom. Danas su dojke potpuno meke, beba kratko doji. Pokusala sam da se izmuzem posle podoja,da bih stimulisala nadolazenje,ali nije bilo mleka. nakon sat ipo od podoja, iz jedne dojke nije bilo mleka, samo po kap, a iz druge nesto vise. To sam uradila samo da bih proverila stanje. Spavala je danas normalno, imala tri mokre pelene do sada. Ne znam da li je to normalno da se sa grudima desava? Hvala puno srdacan pozdrav

 5. Aleksandra says:

  Pozdrav,zanima me beba od 15 dana stalno gladna.
  Sisa i dohranjujemo se(malo mleka)
  da li beba ima jace grceve kad sisa i pije dohranu????

  • MojPedijatar says:

   Beba da sisa na oko 2.5 fo 3 sata i tako da se uobroči! Grčevi se POJAČAVAJU kad se beba cesto hrani!

 6. Sofija says:

  Postovani, moja beba rodjena je sa 4450, a po izlasku iz porodilista imala je 4300. Posle mesec dana ima 4650g. Sama je izbacila jedan podoj(nocu u 12:00).Ima dovoljan broj mokrih I ukakanih pelena, zadovoljna je i ne place. Da li I dalje treba da ima taj obrok nocu ili ne?Usla je u drugi mesec.

  • MojPedijatar says:

   Ako.se beba SAMA ne budi za noćni podoj – NEMOJTE je buditi! Beba najbolje zna da li joj nocni obrok treba ili ne…

 7. Jelena says:

  Moja bebica Ima mesec ipo dana do pre dva dana je imala 5obroka a sad je smanjila na 4po 150ml pijemo veštačko mleko Nan…Zato što uveče zaspi oko jedanest-dvanest i ne budi se ujutru do pet-šest, a i onda jede na svaka 4,5h…Ovako jede u 6h, pa između 10:30h-11h, pa između 16h-16:30h, pa kupanje oko 21h pa jede oko 22h zaspi oko 23h i spava do 5h-6h Da li je to malo samo 4 obroka a kutiji od mleka piše 5obroka po 150ml?

Strana 14 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA