Ishrana novorođenčeta

Često se dešava da se roditelji, dok ne stignu do pedijatra, u nedostatku dobrog saveta okreću «ekspertima» iz porodice ili komšiluka.

Foto: Pixabay

Nađe se tako «iskusna» ekipa – koja nema veze sa medicinskom strukom, ali «odlično poznaje» probleme koji muče decu! Na taj način se zablude neverovatno brzo šire (poput usmene književnosti, traju generacijama).

Evo najčeščih zabluda vezanih za ishranu novorođenčeta.

Posle svakog podoja, potrebno je bebi dati malo vode – mleko može da bude «prejako» za bebu u prvim nedeljama života.

Potpuno pogrešno, i odavno napušteno! Bebi koja sisa – ne treba voda posle podoja! Mamino mleko ima sve što je bebi potrebno, pa i vodu. Zdrava beba ne prekida dojenje dok se dobro ne najede, a kada se najede – ne treba joj ništa osim zdravog sna ili mamine i tatine ljubavi. Voda, data posle podoja, samo zauzima nepotrebno mesto u bebinom stomaku i može da dovede do bljuckanja ili povraćanja.

Nema veze što je prošlo tek sat vremena od prethodnog podoja, čim dete plače – znači da je gladno. Zato mu «gurni siku», pa nek’ se dobro najede.

Ovaj «stručni savet» nije dobar, jer bebe ne plaču samo kada su gladne. Ako je beba lepo jela, mogućnost da je gladna posle sat vremena – praktično je nikakva. Pa zašto onda plače? Može da plače zato što traži da se presvuče ili ima kolike (grčeve). Ovo drugo je ubedljivo najčešći razlog plakanja posle podoja kod beba koje nemaju zdravstvene probleme (bez povišene temperature i drugih simptoma, a lepo jedu i spavaju). Ako bebi koja ima grčeve date «siku» kada nije gladna, samo pogoršavate situaciju! Tada beba «cokće» na bradavici, umesto mleka (koje joj ne treba) guta vazduh, koji se nagomilava u crevima i pogoršava grčeve. Zato, ako beba plače posle podoja, prvo proverite stanje u peleni, a potom je nežno «nosajte» i smirite.

Ukoliko beba već mora da se dohranjuje – najbolje je da se odmah koristi bočica sa «cuclom». Jer, to je najbrži način da se nahrani.

Nažalost, ovo nije dobro za bebu! Dohranjivanje bebe (kada za to postoje medicinski razlozi) «na flašicu» jeste najbrži način da se nahrani, ali i najbrži put ka potpunom prestanku dojenja! Jer, kada beba sisa, ona mora da se dobro pomuči kako bi izvukla mleko iz bradavice. Ovo je najvažnija stvar i za bebu i za mamu, kojoj ovaj bebin «trud» omogućava proizvodnju mleka (laktaciju). Nema boljeg podsticaja za laktaciju od sisanja! Međutim, kada bebi date flašicu – ona lako, bez truda izvuče mleko. To brzo nauči, pa neće da se muči da sisa, kada zna da je posle čeka fast food iz flašice. Tako beba provodi sve manje vremena na «siki», što polako smanjuje stvaranje maminog mleka, pa dojenje polako prestaje. Ovo, naravno, nije dobro za bebu. Zato je jedini dobar način dohrane «na kašičicu», a ne «na flašicu». To traži malo više strpljenja i truda, ali će sačuvati mamino mleko, za koje nema zamene!

Već sa mesec dana života, bebi treba dati pirinač za večeru – bolje će da spava.

Ovo se pre dvadesetak godina često savetovalo mamama, iako je i tada bilo potpuno neopravdano! Bebin organizam, pa i organi za varenje su «satkani» za mamino mleko! Zato se odavno zna da u prvih šest meseci bebinog života ništa nije potrebno osim majčinog mleka! Pirinač je dobra hrana, ali u drugoj polovini prve godine života, a ne u drugom mesecu! Neko će, možda, reći: «Ali, na kutiji piše da može da se daje». Naravno da piše, proizvođač ima snažan ekonomski interes da se proda što više proizvoda! Ipak, ogromna većina uglednih kompanija koja se bavi proizvodnjom hrane za bebe ne savetuje rano davanje pirinčanih kaša! To da li će beba bolje da spava ili ne, ne zavisi od pirinča, već od bebinih potreba za mlekom. Nije pirinač zamena za mamino mleko, i ne može da bude! Ima vremena, pirinčana kaša će doći na red.

Čim beba uđe u drugi mesec, treba joj izbaciti noćni podoj – neka se dere koliko hoće. Treba samo biti uporan, pa će beba prestati da plače, ali i da sisa noću.

Potpuno pogrešno! Beba traži da jede onda kada je gladna, a u prvim mesecima života, noć je takođe vreme za jelo! Dok beba ne «ojača», nema dovoljan kapacitet stomačića, pa ne može dobro da se najede za večeru. Zato se budi noću da jede! Ako bebi u prvim mesecima života uskratimo noćni podoj, to je ravno izgladnjivanju, a ako je pustimo da dugo i neutešno plače – to je varijanta zlostavljanja! Zato pustite bebu da sama izbaci noćni podoj kada za to dođe vreme, a «noćno vaspitavanje» treba ostaviti za kasnije!

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Moja beba sad ima 35 dana i na kontroli prvoj gde je napredovala 1050g mi je receno da joj dajem puno da jede. Naime o cemu se radi , ja joj dajem moje mleko koje iznuzavam i ponudim dohranu kad pocne da place i da se zaceni maltene od gladi . To ispadne kolicinski oko 150-200ml po obroku . Ali ona spava po 4-5h do sledeceg obroka . Mene zanima da li ja njoj mogu da nastetim tom kolicinom hrane !?
  Hvala na odgovoru

 2. Biljana says:

  Moja beba danas puni 2 meseca. U prvom mesecu je napredovala 1400 gr.I izduzila se 6 cm. Sad ima oko 5600 gr mozda i vise,cekamo drugo savetovListe. Na preporuku da je ne treba buditi da bi jela u poslednje dve nedelje ona prespava celu noc. Npr.sisa u 21h I onda tek u 6-pola 7 npr. I tu se bas najede,mozda I prejede I onda opet zaspe pa sisa opet za nekih 4-5 sati. A kasniji podoji su na tri sata. Da li je to lose po nju? Da li beba njenog uzrasta I njene kilaze sme da ne sisa po 9 sati I vise? Jer ona se prosto ne budi. Hvala

 3. Svetlana says:

  Postovani, moja beba ima 48 dana. Za mesec dana, dobila je 1350gr. Inace, sisa i dohranjujem je. Nekda, posle dojenja, pojede 60, nekada 90, toliko joj i pripremim. Smanjila sam dohranu, ali kako da znam da li je dovoljno sisala, posto uvek drema dok sisa. I da li da izbacim dohranu. Vrlo cesto bljucka. Hvala.

 4. Biljana says:

  Poštovani,

  Moja beba ima 11 dana, u poslednja 3 dana ima neredovne obroke i san. Nekada sastavi kontinuitet od 6 sati nespavanja i na svakih pola sata plače i ja je podojim. Ti podoji su 5-10 minuta i ona zaspi na “siki”. Pitala sam patromažnu sestru prekjuče vezano za ovaj problem i ona mi je rekla: “Pratite bebu i dajte joj da jede kad god traži” Kada je stavim da spava posle podoja, ona se probudi posle 5-10 minuta i počinje sa plakanjem. Zaista ne znam šta da radim. Ako imate neki savet, veliko Vam hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje na rane grceve .Nastavite dojenjem na zahtev bebe i da se beba prati detaljnije o grcevima pogledajte na linku https://www.mojpedijatar.co.rs/grcevi-kod-beba-infantilne-kolike/

   • Biljana says:

    Poštovani,

    Pročitali smo članak i veliko Vam hvala na smernici. Mi smo se dosta smirili, jer neznanje rađa nemir a spoznaja mir. Evo, danas je beba fantastično. Stavljamo joj tople pelene preko stomaka i hranimo je na njem zahtev, a to je danas na 3-4 sata. Vidi se da ima grčeve u blagom obliku i češća joj je stolica. Spava odlično i smeje se fantastično.

    Još jednom Vam VELIKO HVALA što ste uz sve nas.
    Biljana i Vladimir

 5. Mara says:

  Postovani, moja beba ima 4.5 meseci i od 4og meseca smo uveli nemlecnu ishranu. Na prvu je prihvatio sve i to sa odusevljenjem. Sada jede npr 5 sargarepa za rucsk, dve kuvane jabuke za uzinu, pun tanjiric bundeve..adaptirano jede samo dva do tri puta..da li je to previse hrane?? Hvala

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je da beba jede 5 šargarepa za ručak…treba kombinivati drugo povrće za ručak.

 6. Svetlana says:

  Moja beba ima 10 dana. Sisao je 5 dana,i onda mi je mlijeko prestalo. Ja mu dajem da doji al njemu to nije dovoljnjo pa moram da mu dajem dohranu. Da li je moguce da tako brzo prestane laktacija i da li je to lose za bebu?

  • MojPedijatar says:

   Dohranu treba davati ISKLJUČIVO kašičicom! Ako dajete na flasicu – laktacija ce brzo prestati.

 7. Zeljka says:

  Beba ima 25 dana. Dojim je na zahtjev, danju je to na 2-2.5h. Izmedju obroka spava. U poslednjih 5-6 dana nocu slabo spava i place po 3-4h i stalno trazi da sisa. Dojim ga 10tak minuta i onda zaspi te se budi nakon sto ga premjestim u krevetic i place. Mlijeka ima dovoljno samo se “ulijenilo” malo sisa i nece vise. Kako to da promjenim. Hvala

Strana 12 od 15<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA