Inovatni sprej za nos na bazi morske vode

Za bebe je zapušeni nosić uvek ozbiljan problem! To naročito važi za bebe u prvim mesecima života – ona naprosto ne umeju da dišu na usta!

Foto: Flickr

Od velikog je  značaja redovno čistiti bebin nosić, a to važi i za bebe koje nemaju  zapušen  nos. Toaleta nosića mora biti deo redovne – svakodnevne higijene, baš kao pranje ručica ili redovna higijena (pranje) genitalija i guze.

Kako se ispira bebin nosić?

Prvo i najvažnije – nosić se ispira pre obroka  ili između podoja, a nikada posle jela! Ispiranje posle jela može izazvati opasno povraćanje, zagrcnjavanje, pa i gušenje bebe!

Glavicu bebe stavite na stranu, pa nežno uvučete (do graničnika) malaznicu spreja. Dakle, ispirate  gornju nozdrvu, tako da se višak prečišćene morske vode ne sliva u grlo. Isto ponovite i sa druge strane.

Nikada nemojte naginjati bebinu glavu unazad, kako se sekret ne bi slivao u grlo.

Da li novorođenim bebama sme  da se stavlja fiziološki rastvor?

Umesto fiziološkog rastvora sada imate inovativne sprejeve na bazi rastvora morske vode koji su bolji, neuporedivo lakši  za upotrebu, ali i bezbedniji od ispiranja fiziološkim rastvorom “špricem”! Evo zašto:

  • sprej koji sadrži prečišćenu morsku vodu je idelan za toaletu (negu) bebinog nosića, ali je efikasan i u otpušavanju zapušenog nosa kod beba. Morska voda ima brojna blagotovorna dejstva na sluzokožu nosa, a navešćemo samo važnija: čuva je od štetnih spoljašnjih faktora (virusa, čestica prašine, hladnog vazduha, alergena…), ali je i ovlažuje (hidrira) što je posebno važno u sezoni grejanja i suvog sobnog vazduha! Morska voda pospešuje eliminaciju sekreta (sluzi) iz nosa ne samo “ispirajućim efektom” već direktnim efektom na ćelije “čistače” (cilijarne ćelije) nosne sluznice.Morska voda smanjuje otok nosne sluznice i tako olakšava disanje!
  • ovakvi inovativni sprejevi često imaju posebno dizajniranu mlaznicu (“vrh spreja”) koji je od kvalitetne, fine plastike, ali ima i graničnik koji ne dozvoljava prekomerni prodor mlaznice u nežni bebin nosić. Tako se rizik od povređivanja drastično smanjuje! To klasični “špricevi” naprosto nemaju!
  • najbolji je izbor spreja koji ima mlaznicu koja se lako skida i pere, a nije u kontaktu sa prečišćenom morskom vodom, koja je upakovana u posebno dizajniran “hermetički” zatvoren kontejner. Dakle, nemoguća je kontaminacija (zagađenje) sadržaja spreja bilo čime iz spoljašnje sredine! Moguć je samo jednosmerni tok – iz bočice napolje, a nikako obrnuto! Kada govorimo o pakovanju – bočici, treba znati da ona nebi trebalo da sadrži štetan gas za raspršivanje

Zato su ovakvi, inovatni sprejevi za nos na bazi morske vode pravi izbor, a mogu se koristiti bukvalno od prvog dana bebinog života!

Koliko dugo  može da se koristi ovakav sprej za ispiranje bebinog nosića? 

Nove tehnologije punjenja (“kesa u boci”) kod ovakvih sprejeva za nos ne uključuju  konzervanse, a ni druge štetne materije, već samo prečišćenu morsku vodu u koncetraciji koja je prilagođena ovom osetljivom uzrastu.

Zato ne postoje ograničenja u trajanju primene, a kako je toaleta bebinog nosića važna i kada nema zapušenog nosa – nema razloga da se prestaje sa upotrebom ovakvog spreja!

Da li postoji rizik od povređivanja mlazom koji prodire u bebin nos?

NE postoji!

Pored graničnika na mlaznici (koji ne dozvoljava mehaničko povređivanje) morska voda polako prodire u bebin nosić, pa nema straha od povređivanja prejakim mlazom!

Kada se bočica otvori, koliko dugo može da se koristi?

Dobra vest  kod ovako inovatnih sprejeva za bebe, je da mogu da se koristi sve do roka označenog na pakovanju!

Razlog nije u „jakom konzervansu“ – pošto ga nema, već u već pomenutoj činjenici da rastvor prečišćene morske vode ostaje sterilan, pošto  je nemoguća kontaminacija sadržaja!

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Marissimo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA