Injekcije ili sirup?

Zasto se pedijatri česće odlučuju za antibiotske sirupe nego za injekcije?

Ima li opravdanosti u mišljenju roditelja da su injekcije “delotvornije”, da li je opravdano da roditelji insistiraju na injekcijama iako je pedijatar prepisao sirup?

Davanje antibiotika u vidu injekcija tj. intramuskularno je vrlo bolno, samo po sebi agresivno i vrlo traumatično za dete. Kod male dece davanjem antibiotika intramuskularno, često nastaju fibroze – zadebljanje odnosno ožiljci na mišićnom tkivu.

Preporučuje se davanje antibiotika u vidu sirupa na usta – per os, osim u situacijama kada dete iz nekog razloga nije u stanju da ga na taj način unosi (dete koje povraća a ima indikacija da dobija antibiotik,  otežano guta, mentalno izmenjeno dete, nesavesni i neodgovorni roditelji)

Postoje i veoma ozbiljne bakterijske infekcije (teške upale pluća, bubrega, moždanih ovojnica…) koje se MORAJU lečiti injekcijama antibiotika. Tada je potrebno postići visoku koncetraciu leka u organizmu pa se lek daje direktno u venu (intravenski) što je najbolje za ozbiljno bolesno dete. Tada se NE DAJU muskularne injekcije jer je prodiranje antibiotika iz mišića u krv lošije u poređenju sa intavenskim davanjem leka.

Podeli:

Komentari

 1. Svaka cast!!! a kod nas u vecini slucajeva, pedijatri daju injekcije, bilo bebi od mesec dana ili starijem detetu! cak se ljute ako ne dozvolis da tvoje dete primi injekcije gentamicina i urbazona za stomacni virus (povracanje i proliv)…

  Odgovori na komentar
  • Zaista je tužno da se ovo i dalje radi u 21.veku! 
   Injekcije IMAJU svoje indikacije, ali je to zaista veoma retko potrebno u svakodnevnoj praksi. Ipak, polako se situacija popravlja – sve je više zdravstvenih centara koji prate savremene terapijske trendove.

   Odgovori na komentar
 2. slobodan ver 19.02.2020 u 09:58

  imam sina 3 godina je starosti i ima daunow sindrom zbog bronhitisa i pukotina na plucima prepisano mu je u dom zdravlju 7 dana hemomicin sirup,od kog mu nije bilo bolje.Na dalje 5 dana lendacin i lemod,ni od toga nije bilo poboljsanja pa su mu produzili jos 2 dana lendacin, nakon 6og dana dete je bolje disalo ali se ponasa cudno ,ne jede skoro nista,ne igra se , ne smeje se i ne moze skoro opste da normalno hoda.Usput smo davali sirup za imunitet floradix kindervital.dete i dalje kaslje. Molim za savet i ako mozete kazite mi sta se ustvari desilo zbog ovakve posledice.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA