Injekcije ili sirup?

Zasto se pedijatri česće odlučuju za antibiotske sirupe nego za injekcije?

Ima li opravdanosti u mišljenju roditelja da su injekcije “delotvornije”, da li je opravdano da roditelji insistiraju na injekcijama iako je pedijatar prepisao sirup?

Davanje antibiotika u vidu injekcija tj. intramuskularno je vrlo bolno, samo po sebi agresivno i vrlo traumatično za dete. Kod male dece davanjem antibiotika intramuskularno, često nastaju fibroze – zadebljanje odnosno ožiljci na mišićnom tkivu.

Preporučuje se davanje antibiotika u vidu sirupa na usta – per os, osim u situacijama kada dete iz nekog razloga nije u stanju da ga na taj način unosi (dete koje povraća a ima indikacija da dobija antibiotik,  otežano guta, mentalno izmenjeno dete, nesavesni i neodgovorni roditelji)

Postoje i veoma ozbiljne bakterijske infekcije (teške upale pluća, bubrega, moždanih ovojnica…) koje se MORAJU lečiti injekcijama antibiotika. Tada je potrebno postići visoku koncetraciu leka u organizmu pa se lek daje direktno u venu (intravenski) što je najbolje za ozbiljno bolesno dete. Tada se NE DAJU muskularne injekcije jer je prodiranje antibiotika iz mišića u krv lošije u poređenju sa intavenskim davanjem leka.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA