Injekcije ili sirup?

Zasto se pedijatri česće odlučuju za antibiotske sirupe nego za injekcije?

Ima li opravdanosti u mišljenju roditelja da su injekcije “delotvornije”, da li je opravdano da roditelji insistiraju na injekcijama iako je pedijatar prepisao sirup?

Davanje antibiotika u vidu injekcija tj. intramuskularno je vrlo bolno, samo po sebi agresivno i vrlo traumatično za dete. Kod male dece davanjem antibiotika intramuskularno, često nastaju fibroze – zadebljanje odnosno ožiljci na mišićnom tkivu.

Preporučuje se davanje antibiotika u vidu sirupa na usta – per os, osim u situacijama kada dete iz nekog razloga nije u stanju da ga na taj način unosi (dete koje povraća a ima indikacija da dobija antibiotik,  otežano guta, mentalno izmenjeno dete, nesavesni i neodgovorni roditelji)

Postoje i veoma ozbiljne bakterijske infekcije (teške upale pluća, bubrega, moždanih ovojnica…) koje se MORAJU lečiti injekcijama antibiotika. Tada je potrebno postići visoku koncetraciu leka u organizmu pa se lek daje direktno u venu (intravenski) što je najbolje za ozbiljno bolesno dete. Tada se NE DAJU muskularne injekcije jer je prodiranje antibiotika iz mišića u krv lošije u poređenju sa intavenskim davanjem leka.

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Svaka cast!!! a kod nas u vecini slucajeva, pedijatri daju injekcije, bilo bebi od mesec dana ili starijem detetu! cak se ljute ako ne dozvolis da tvoje dete primi injekcije gentamicina i urbazona za stomacni virus (povracanje i proliv)…

  • MojPedijatar says:

   Zaista je tužno da se ovo i dalje radi u 21.veku! 
   Injekcije IMAJU svoje indikacije, ali je to zaista veoma retko potrebno u svakodnevnoj praksi. Ipak, polako se situacija popravlja – sve je više zdravstvenih centara koji prate savremene terapijske trendove.

 2. slobodan ver says:

  imam sina 3 godina je starosti i ima daunow sindrom zbog bronhitisa i pukotina na plucima prepisano mu je u dom zdravlju 7 dana hemomicin sirup,od kog mu nije bilo bolje.Na dalje 5 dana lendacin i lemod,ni od toga nije bilo poboljsanja pa su mu produzili jos 2 dana lendacin, nakon 6og dana dete je bolje disalo ali se ponasa cudno ,ne jede skoro nista,ne igra se , ne smeje se i ne moze skoro opste da normalno hoda.Usput smo davali sirup za imunitet floradix kindervital.dete i dalje kaslje. Molim za savet i ako mozete kazite mi sta se ustvari desilo zbog ovakve posledice.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA