Inhalator danas ima svaka druga kuća: Ali kad je inhalacija zaista neophodna

Inhalator danas ima skoro svaka druga porodica, a kod dođe hladnije vreme terapije inhaliranjem su česte. Kako zbog čestih prehlada i virusnih oboljenja, inhaliranje je danas često i zbog toga što sve veći broj dece ima različite vrste alergija.

Foto: Flickr

Inhalacije se preporučuju samo u slučaju kada su deca u stanju bronhoopstrukcije, gde dolazi do suženja disajnih puteva, a ne kod svih vrsta kašlja.

– Okidači za bronhoopstrukciju su virusne infekcije, alergije i zagađenje vazduha, intenzivan stres ili fizička aktivnost. Poslednjih godina se povećava učestalost preporučivanja inhalacija od strane pedijatara, pre svega zato što veći broj dece ima različite vrste alergija, a u jesenjem i zimskom periodu je pojačano zagađenje vazduha – objašnjava dr sc. med. Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije.

Ne sprovodite terapiju na svoju ruku

Pedijatri apeluju na roditelje da ne uključuju sami inhalacije, već da to rade isključivo po preporuci pedijatra nakon pregleda. Razlog je što se u toku inhalacija obično koriste preparati koji izazivaju širenje disajnih puteva (bronhodilatatori) ili smanjuju zapaljenje (kortikosteroidi) i zato se inhalacije moraju sprovoditi pod medicinskim nadzorom.

– Prilikom inhaliranja beba roditelji treba da budu strpljivi jer su zbog prilično jakog zvuka, koji stvara inhalator, često uznemirene i odbijaju inhalacije – ističe dr Raketić.

Poželjno je da odvedete dete na kontrolu kod pedijatra koji će utvrditi koliko dugo još treba da inhalirate dete. Neželjena dejstva se upravo i dešavaju kad terapiju mame i tate sprovode na svoju ruku, što je omogućeno i zbog činjenice da su aparati relativno lako dostupni na tržištu. Zato oprezno sa inhalatorima i uvek se prvo konsultujte sa lekarom.

Blic zena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram