Infekcija zuba i sport

Zašto nastaje infekcija zuba?
Bolje je reći infekcija desni oko bolesnog zuba. Karijes otvara vrata bakterijama, koje prodiru duboko u zub, ali i u tkivo oko zuba. Kako su desni mekane i «rastresite», infekcija se brzo širi, pa nastaje otok i bol.

 • Jel’ to opasno?

Jeste!

To je gnojna infekcija u glavi – koja, ako se ne leči, može da se iskomplikuje. Širenje infekcije je moguće «lokalno», prodorom kroz meka tkiva i male limfne sudove (koji odvode tečnost iz tkiva), ali i putem krvi. Tako može da dođe do rasprostiranja infekcije, sa zaista ozbiljnim posledicama. Naravno, to neće da se desi, jer si ti odmah posetio zubnog lekara (što je pametno, i za pohvalu) – koji ti je dao antibiotik.

  • Kako se leči?

Baš onako kako ti je stomatolog savetovao. Prvo moraš da ispiješ antibiotsku terapiju, pa da se otok smanji, i tek onda da se vidi šta treba da se uradi sa zubom koji je problem. U nekim slučajevima se zub vadi, ali je moguće i da se zub izleči i popravi.

  • Zašto ne smem da treniram?

Razlog je vrlo jednostavan – ti imaš gnojni proces u glavi! Tu se odvija borba između bakterija i tvog odbrambenog (imunološkog) sistema, kome pomaže antibiotik. Ako se infekcija proširi, moguće su ozbiljne komplikacije, jer bakterije mogu da naprave nova ognjišta infekcije bilo gde u organizmu.

Fizička aktivnost pomaže širenju infekcije – povećava verovatnoću da bakterije «iscure» i naprave problem. Zato se «odmori» dok otok ne spadne, a posle ćeš brzo da nadoknadiš propušteno.

  • Koliko dugo treba da pauziram?

Kao što rekosmo, dok si pod terapijom i dok otok ne spadne – nema treninga! Obično se sve završi za sedam (maksimalno deset) dana. Brzo to prođe!

  • Da li otok može da se vrati?

Može, ako se zub ne izleči ili ne izvadi. Zato nemoj da te zavara što će ti brzo biti bolje – to je zbog efekta antibiotika. Pošto je uzrok tvojih tegoba loš zub, to mora da se sredi. Zato se javi stomatologu, po dogovoru.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA